Τα Χριστούγεννα πάντα μέσα μας!

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου

Μέρες γιορτής, μέρες διασκέδασης και χαράς! Οι εορταστικές αυτές μέρες μας φέρνουν κοντά στους αγαπημένους μας οπού μοιραζόμαστε όμορφες στιγμές ξενοιασιάς και ζεστασιάς! Τι γίνεται όμως με τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου; Πόσο κρατάμε ζωντανή τη φλόγα της θέρμης και της προσφοράς μέσα μας;

Η εορταστική διάθεση και η προσφορά!

Αυτές οι μέρες έρχονται για να φέρουν στην καρδιά μας μια αίσθηση ενός ανώτερου εαυτού που φεύγει από την ατομικότητα και τον εγωισμό και δίνει απλόχερα στους συνανθρώπους του με όλη του την ψυχή!  Έτσι τυλιγόμαστε σε αυτήν την ευδαιμονία προσφέροντας ταιριαστά δώρα στους αγαπημένους μας, ενώ συχνά βοηθάμε τους αδύναμους να έχουν πρόσβαση σε κάποια αγαθά που δεν είναι αυτονόητα σε όλους.

Ένα μοτίβο ζωής που ακολουθεί το πνεύμα των Χριστουγέννων

Συχνά με το πέρασμα αυτών των ημερών επανερχόμαστε σε ρυθμούς κανονικότητας και ξεχνάμε αυτή τη μαγική εορταστική διάσταση όπου δίναμε και απολαμβάναμε να βλέπουμε τη σπινθοροβόλα χαρά σε όσους προσφέραμε. Χρειάζεται όμως οι υπόλοιπες μέρες να μην είναι στείρες από αυτό το συναίσθημα και να επανέλθουμε σε ένα εγωκεντρικό μοντέλο συμπεριφοράς οπού ο εαυτός μας και τα κινητρά του αφορούν πρωτίστως εμάς τους ίδιους ή μορούμε να συνεχίσουμε όσο μπορεί ο καθένας με πιο ανιδιοτελή κίνητρα το μοτίβο της ζωής μας;

Μπορούμε να κρατάμε τη φλόγα των Χριστουγέννων μέσα μας και να θυμόμαστε οτι οι συνθήκες της ανιδιοτελούς αγάπης μπορούν να μας παρέχουν μια αίσθηση πληρότητας και ασφάλειας σε έναν κόσμο που διαρκώς μεταβάλλεται και εξελίσσεται.

Το κίνητρο της προσφοράς σύμφωνα με τις εξατομικευμένες ανάγκες της ψυχής μας

Συχνά βέβαια σε αυτήν την διαρκή μεταβολή υπάρχει και μια μεταστροφή στις προτεραιότητες και στις αρχές μας. Έτσι δυστυχώς ζούμε σε έναν κόσμο ανταγωνιστικό και συμφεροντολογικό οπού οι αγνές ποιότητες της καλοσύνης δυστυχώς συχνά μεταφράζονται ως χαρακτηριστικά αφέλειας και ανοησίας. Για αυτό η εμβέλεια ενός ευατού που συνεχίζει να ζει σε ρυθμούς πιο ιδεαλιστικούς ως προς την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο χρειάζεται πολλές φορές να είναι πιο στοχευμένη και οργανωμένη προκειμένου να μην εξαντλήσει το ίδιο το υποκείμενο που επιθυμεί να οργανώνει τη ζωή του σε ένα τέτοιο πιο ουσιαστικό μοντέλο ζωής.

ta_xristougenna_panta_mesa_mas

Έτσι αυτό το μοντέλο ζωής που κρατάει τη σπίθα ζωντανή συμπεριλαμβάνει μια ζωή προσφοράς που δεν στηρίζεται στην ουτοπία ενός ιδεαλιστικού κόσμου και άμετρης καλοσύνης, χωρίς όρια, αλλά μια μορφή προσέγγισης ενός εαυτού ανώτερου, που προσανατολίζεται σε έναν σκοπό ταιριαστό με την προσωπικότητα και την ιδαιτερότητα του καθενός.

Η αγάπη προς τον εαυτό μας ως πρωταρχική ανάγκη

Και μια ζωή προσφοράς δεν μπορεί να μη συμπεριλαμβάνει μια εικόνα εαυτού που προσανατολίζεται πρωτίστως προς την αγάπη του εαυτού μας. Μια αγάπη όμως που δεν συνδέεται με την ωφελιμιστική προσέγγιση προκειμένου να ικανοποιήσουμε το επιφανειακό εγώ μας, αλλά μια αγάπη που συνδέεται βαθύτερα με την ουσία της υπαρξής μας.

ta_xristougenna_panta_mesa_mas

Αγαπήστε –δώστε ό,τι μπορείτε και συχνά αυτό που δεν έχετε, δώστε το διπλάσιο. Θα επιστραφεί σε εσάς στη ζωή σας κάποτε και θα είστε σίγουροι πως ένας δρόμος που ακολουθεί κανείς μέσα από την αγάπη μόνο ωφέλεια μπορεί να δώσει.

Μια ωφέλεια όμως που κινητοποιεί όλη την ύπαρξη σε μια ζωή ολοκληρωμένη με πίστη και ευγνωμοσύνη προς τον ευατό μας και προς τους άλλους. Ας κρατήσουμε το πνεύμα των Χριστουγέννων ζωντανό μέσα μας για πάντα! Είναι ένας δρόμος που θα μας οδηγήσει σιγουρα στην ευτυχία, αλλά και στην επιτυχή σύνδεση του εαυτού μας με τον ανωτερο εαυτό μας.

Καλά Χριστούγεννα!

Συντάκτης: Βέρα Δημοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.