Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος

Τα Χριστούγεννα γιορτάζονται από εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Κάθε λαός και κάθε τόπος έχει διαφορετικά έθιμα και αυτό δίνει στη συγκεκριμένη γιορτή έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα.

Ας δούμε πώς γιορτάζουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης!

Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ιταλία

Σε μερικές χώρες μικροί και μεγάλοι δεν περιμένουν τα χριστουγεννιάτικα δώρα από τον Άγιο Βασίλη. Η Ιταλία αποτελεί μια από αυτές, αφού στη θέση του Santa Claus υπάρχει η μάγισσα Μπεφάνα, η οποία επιβραβεύει τα υπάκουα παιδάκια με το δώρο που θέλουν, ενώ φέρνει στα άτακτα παιδάκια μια κάλτσα γεμάτη με κάρβουνα.

Επίσης, την ημέρα της γιορτής των Χριστουγέννων αντί τα παιδάκια να τραγουδούν τα κάλαντα, γυρίζουν από σπίτι σε σπίτι απαγγέλλοντας ποιήματα.

Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Μεγάλη Βρετανία

Η Μεγάλη Βρετανία είναι η δεύτερη χώρα όπου ο θεσμός του Άγιου Βασίλη δεν είναι συνηθισμένος. Τα παιδάκια στέλνουν γράμμα στον«Πατέρα των Χριστουγέννων» (Father Christmas). Μάλιστα, ρίχνουν το γράμμα στη φωτιά με την πεποίθηση ότι θα φτάσει πιο γρήγορα ώστε να πάρουν το πολυπόθητο δώρο.

Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Τσεχία

Στην Τσεχίαόλα έχουν να κάνουν με την εύρεση συντρόφου. Κάθε Χριστούγεννα οι γυναίκες πηγαίνουν στην πόρτα του σπιτιού τους και βγαίνουν έξω κρατώντας ένα παπούτσι. Στέκονται με την πλάτη στην πόρτα και πετούν το παπούτσι στον αέρα με κατεύθυνση την πόρτα του σπιτιού.

Αν το παπούτσι προσγειωθεί με τη μύτη προς την πόρτα, τότε το έθιμο λέει ότι η κοπέλα θα βρει εκείνη τη χρονιά το ταίρι της. Αν όχι, σημαίνει ότι την περιμένει άλλος ένα χρόνος μοναξιάς.


Διαβάστε επίσης: Ο εορτασμός των Χριστουγέννων σε όλο τον κόσμο (I)


Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Γεωργία

Στη Γεωργία το στολισμένο δέντρο δεν αποτελεί μέρος της παράδοσης. Αντί αυτού στολίζουν ένα λευκό ξύλο με πολλά κλαδιά και στην κορυφή βάζουν φρούτα εποχής. Στη γεωργιανή επαρχία το έθιμο αλλάζει, μια και στολίζουν το συγκεκριμένο κομμάτι ξύλου με γλυκά και ζαχαρωτά.

Τα Χριστούγεννα μέσα από έθιμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών

Ουκρανία

Στην Ουκρανία αντί για στολίδια στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο βάζουν ψεύτικους ιστούς αράχνης και πλαστικές αράχνες. Το έθιμο προκύπτει από μια συγκινητική ιστορία μιας χήρας που ζούσε με τα παιδιά της σε μια καλύβα.

Η χήρα ήταν φτωχή και δεν είχε χρήματα να αγοράσει δέντρο. Όμως μια μέρα ένα κουκουνάρι έπεσε στο έδαφος και ρίζωσε. Τα παιδιά ήταν χαρούμενα γιατί πλέον είχαν χριστουγεννιάτικο δέντρο αλλά όσο και αν προσπάθησαν δεν έβρισκαν κάτι να το στολίσουν.

Το πρωί των Χριστουγέννων όταν ξύπνησαν έκπληκτα παρατήρησαν ότι το δέντρο κοσμούσε ο ιστός μιας αράχνης που περιφερόταν όλο το βράδυ στο δέντρο. Όταν άνοιξαν τα παράθυρα για να το δουν καλύτερα,οι ιστοί μεταμορφώθηκαν σε χρυσό και ασήμι με αποτέλεσμα η οικογένεια να μην στερηθεί ποτέ ξανά κανένα αγαθό.

Συντάκτης: Αναστάσιος Χριστόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.