Τα χειροποίητα κοσμήματα και η αξία τους

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη

Όλες οι γυναίκες έχουμε μια τάση να αγαπάμε λίγο παραπάνω από τους άνδρες τα κοσμήματα μας. Άλλωστε τα κοσμήματα αποτελούν την ταυτότητά μας. Ανάλογα το στυλ των κοσμημάτων, το χρώμα, το μέγεθος, τα υλικά και τη φιλοσοφία τους αποτελούν το δικό μας μοναδικό τρόπο να εκφράσουμε το ποιες είμαστε και τι μας αρέσει αισθητικά.

Παρόλο που η ομορφιά ενός κοσμήματος είναι εντελώς υποκειμενική -όπως συμβαίνει συχνά με το ζήτημα του «ωραίου»- η κάθε μία μας έχει αναπτύξει τον δικό της, θα λέγαμε, «κώδικα επικοινωνίας» της προσωπικής της αισθητικής.

Στο παρόν άρθρο ωστόσο θα ήθελα να αναφερθώ στη σημασία που έχουν τα χειροποίητα κοσμήματα. Η ομορφιά της χειροποίητης δημιουργίας μεταδίδεται από τον κατασκευαστή και καλλιτέχνη, στον πελάτη. Η αγάπη, με άλλα λόγια του να δημιουργείς, είναι και αυτή που γοητεύει πολλές από εμάς που επιλέγουμε τις χειροποίητες δημιουργίες στο καλάθι των αγορών μας. Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που μάς οδηγούν στην επιλογή των χειροποίητων κοσμημάτων;

Νο1: Η προσωπική συναναστροφή με το δημιουργό

Ο ενθουσιασμός του να γνωρίζεις τον άνθρωπο που σου έδωσε τόση χαρά για τη νέα σου αγορά είναι ανεκτίμητης αξίας! Η προσωπική σου άποψη και η συζήτηση μαζί του δεν είναι λειτουργικά μόνο για εσένα αλλά και για εκείνον. Ο σχεδιαστής αντλεί κουράγιο, χαρά και δύναμη από το κοινό του, πράγμα που τον βοηθά να συνεχίζει να δημιουργεί με το ίδιο μεράκι.

Νο2: Σπιτική αίσθηση

Ίσως μέσα μας να έχουμε συνδέσει τις χειροποίητες δημιουργίες με κάτι το οικείο, που μάς θυμίζει τα παιδικά μας χρόνια και το σπίτι με τους γονείς μας. Το χειροποίητο έχει φτιαχτεί από ανθρώπινα χέρια με αγάπη, υπομονή και επιμονή και έτσι μάς προκαλεί την αίσθηση της αγκαλιάς βγαλμένη από τα παιδικά μας χρόνια. Η ευγνωμοσύνη που έχουμε για τον καλλιτέχνη τους είναι μεγάλη.

Νο3: Μοναδικά σχέδια

Ακριβώς επειδή τα κοσμήματα αυτά δημιουργούνται από έναν άνθρωπο και πωλούνται ως χειροποίητα, τα σχέδιά τους είναι μοναδικά. Με άλλα λόγια, ένα κόσμημα που μπορεί να στολίζει το λαιμό και τα αυτιά μας δεν θα το δούμε να το φοράει κανένας άλλος. Η μοναδικότητά του μάς κάνει να νιώθουμε και εμείς με τη σειρά μας ιδιαίτεροι και ξεχωριστοί.

Νο4: Η κοσμοθεωρία των κοσμημάτων

Τα κοσμήματα, κατά την άποψή μου, αποτελούν μια ακόμα μορφή τέχνης, την οποία θα πρέπει να αναγνωρίσουμε όλοι μας. Ο σχεδιασμός τους πηγάζει από τη φαντασία του καλλιτέχνη, το οποίο με τη σειρά του ανάλογα με τα υλικά που διαθέτει, δημιουργεί μια τέχνη που κοσμεί και συμπληρώνει το δικό μας προσωπικό στυλ.

Κλείνοντας λοιπόν αυτό το άρθρο, θα ήθελα να αναφέρω πως η αγάπη μου για τα χειροποίητα κοσμήματα είναι ιδιαίτερα μεγάλη και ξεχωριστή. Η ζωτικότητα και τα έντονα θετικά συναισθήματα της δημιουργίας, σαφέστατα αντανακλώνται στο αποτέλεσμα του δημιουργού. Ίσως, εάν με ρωτάτε, να είναι και αυτός ο λόγος που λατρεύω τα χειροποίητα κοσμήματα και που κατέχουν μια ξεχωριστή και μοναδική θέση στην καρδιά μου.

Προς όλους τους σχεδιαστές χειροποίητων κοσμημάτων, αλλά και εν γένει χειροποίητων κατασκευών, συνεχίστε την υπέροχη δουλειά σας που μέσα από τη χαρά της δημιουργίας, φωτίζει τον κόσμο μας λίγο περισσότερο.

Συντάκτης: Σοφία Σιμέλα Θωίδη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.