Τα χαρακτηριστικά ενός καλού φίλου

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου

Φίλοι είναι η οικογένεια που επιλέγουμε, έλεγε ένα παλιό ρητό. Είναι άραγε η φιλία τόσο σημαντική στη ζωή ενός ανθρώπου; Φυσικά και είναι, μιας και είναι μια σημαντική κινητήριος δύναμη στη ζωή μας. Ωστόσο δεν είναι και λίγες οι φορές που πέσαμε έξω με ανθρώπους που εμπιστευτήκαμε και περίτρανα μας απέδειξαν πως δεν το άξιζαν.

Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά που μας βοηθούν να καταλάβουμε αν οι άνθρωποι που έχουμε δίπλα μας είναι καλοί φίλοι και αν αξίζει να τους εμπιστευόμαστε και να επενδύουμε χρόνο και ενέργεια σε αυτούς.

Ποια είναι αυτά τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένας φίλος;

  • Είναι παρών στη ζωή σου

Αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό εσύ θα το εκμεταλλεύεσαι. Ό,τι λέμε ισχύει και για εσένα. Το πρώτο λοιπόν και πολύ σημαντικό πράγμα, είναι αυτός ο φίλος να είναι παρών στη ζωή σου. Αυτό τι σημαίνει; Να μην χάνεται, ακόμα και αν σας χωρίζουν χιλιόμετρα. Θα είναι μαζί σου με όποιον τρόπο και θα σου δείχνει πόσο σημαντικός άνθρωπος είσαι γι’ αυτόν.

  • Ακούει και θυμάται

Ξέρει να σε ακούει και να αποκωδικοποιεί τα λόγια σου. Και αυτό όχι γιατί έχει κάποια μαγική ικανότητα, αλλά γιατί έχει μάθει να σε ακούει και να σε παρατηρεί. Δείχνει δηλαδή ενδιαφέρον για όσα δείχνεις. Ακόμα θυμάται πράγματα είτε σημαντικά, είτε ασήμαντα. Άλλωστε όταν ακούς προσεκτικά είσαι και σε θέση να θυμάσαι καλύτερα.

  • Είναι ειλικρινής

Δεν είναι ο άνθρωπος που θα σου χαϊδεύει συνέχεια τα αυτιά, αλλά είναι αυτός που θα προσπαθεί όσο μπορεί να σε προστατεύει και να σε συντονίζει όταν εσύ χάνεσαι. Οι πραγματικοί φίλοι είναι αυτοί που θα στέκονται δίπλα σου με όλη τους την ειλικρίνεια, χωρίς δόλιους σκοπούς.

  • Είναι έμπιστος

Ξέρεις πως οτιδήποτε και αν μοιραστείς μαζί του, αυτός θα σε ακούει και θα φυλάει μέσα του όσα του εκμυστηρεύεσαι. Δεν θα σε προδίδει για κανέναν και σε κανέναν. Αντίθετα θα ξέρεις πως όλα σου τα μυστικά είναι ασφαλή.

  • Σε υποστηρίζει

Ακόμα και όταν δεν σε καταλαβαίνει απόλυτα. Ένας πραγματικά καλός φίλος δεν προσπαθεί να σε αλλάξει ή να σε παρασύρει σε καταστάσεις που σε κάνουν να αισθάνεσαι άβολα. Ακόμα ένα από τα πιο σημαντικά προτερήματα ενός φίλου είναι να σε σέβεται και να σε υπερασπίζεται όταν δεν είσαι μπροστά. Σε άλλους δηλαδή!

  • Δεν παίζει με τα όριά σου

Αντιθέτως ξέρει να τα σέβεται και να μην σε πληγώνει.

  • Δεν σε κρίνει

Ξέρει γιατί κάνεις ό,τι κάνεις και ακόμα και αν δεν συμφωνεί, δεν σε κατακρίνει. Παρόλα αυτά σου λέει την γνώμη του χωρίς φόβο. Σε αγαπάει και στα πάνω σου και στα κάτω σου και σε θαυμάζει.

Όλα αυτά μπορεί να φαίνονται ουτοπικά στις μέρες μας, όμως αυτοί οι άνθρωποι υπάρχουν. Ωστόσο πρέπει να κάνουμε και εμείς τον δικό μας προσωπικό απολογισμό και να δούμε κατά πόσο είμαστε και εμείς αυτοί οι άνθρωποι. Κοινώς να μην περιμένουμε μόνο από τους άλλους να είναι σωστοί και να μας παρέχουν ασφάλεια με την φιλία τους, αλλά να το προσφέρουμε και εμείς.

Συντάκτης: Νάνσυ Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.