Η Ελλάδα διαθέτει υπέροχους καλοκαιρινούς προορισμούς. Για τους λάτρεις της φύσης και των γλυκών νερών, καταρράκτες σε πανέμορφες τοποθεσίες σε …
Τα ωραιότερα ποτάμια της Ελλάδας
Η Ελλάδα, εκτός από υπέροχες θάλασσες, έχει και ποτάμια που μας περιμένουν να τα ανακαλύψουμε. Ειδικά τώρα το καλοκαίρι, είναι μια πολύ καλή περίοδος να δροσιστούμε στη φύση του βουνού και να κάνουμε πεζοπορία δίπλα στο ποτάμι.
Μερικοί από τους πιο όμορφους ποταμούς της χώρας και πού θα τους συναντήσουμε
Ενιπέας, Εθνικός Δρυμός Ολύμπου, Πιερία
Διαρρέει το Λιτόχωρο με πηγές από τα Πριόνια και τα νερά του φτάνουν ως τον Όλυμπο. Ιδανικό για υπό σκιά πεζοπορία μέσα στο φαράγγι. Κατά τη μυθολογία, εκεί ο Ορφέας διαμελίστηκε από τις Μαινάδες. Στον Ενιπέα, επίσης, λουζόταν η Λητώ.
Αλφειός, Πελοπόννησος
Ο λατρεμένος του Δία. Ζωοδότης της Πελοποννήσου από την αρχαιότητα.
Άρδας, Θράκη
Πηγάζει από την οροσειρά της Ροδόπης στη Βουλγαρία, κοντά στον Νομό Δράμας, και εκβάλλει στον Έβρο. Πέρα από το ετήσιο θερινό φεστιβάλ που γίνεται εκεί, έχει οικολογικό και αγροτουριστικό ενδιαφέρον.
Ληθαίος, Τρίκαλα
Τα Τρίκαλα, εκτός από τον χριστουγεννιάτικο Μύλο των Ξωτικών, τον Βασίλη Τσιτσάνη και “τα δύο στενά όπου έφαγαν τον Σακαφλιά”, έχουν και τον Ληθαίο. Ο ποταμός έχει ειδικά διαμορφωμένη κοίτη για περιπάτους και γέφυρες-αντίγραφα αυτών του Σηκουάνα. Σε κάποια σημεία η παλιά του κοίτη είναι παράλληλη του Πηνειού.
Νέδας, Ηλεία-Μεσσηνία
Είναι ο μοναδικός θηλυκός ποταμός της χώρας και έχει καταρράκτες και φαράγγια. Αποτελεί το όριο Ηλείας και Μεσσηνίας και το όνομά του προέρχεται από τη νύμφη Νέδα.
Λούσιος, Πελοπόννησος
Παραπόταμος του Αλφειού. Κατά τη μυθολογία, ο Δίας λούστηκε -εξού και το όνομά του- από τις νύμφες Νέδα, Αγνώ και Θεισόα. Αθλητικού και φυσιολατρικού ενδιαφέροντος, από εκεί διέρχεται, στα δυτικά του φαραγγιού, και το πεζοπορικό μονοπάτι 32, όπου συναντάμε τις Μονές Τιμίου Προδρόμου και Φιλοσόφου.
Βοϊδομάτης, Ζαγοροχώρια
Τα λόγια είναι περιττά. Καθαρά νερά, φαράγγι Βίκου και αθλητικές υποδομές. Επισκεφθείτε τον κατά την εκδρομή σας στα Ζαγοροχώρια.
Πηνειός, Λάρισα
“Της Λαρίσης το ποτάμι που το λένε Πηνειό” λέει το τραγούδι. Είναι το κυριότερο, μαζί με τους παραποτάμους του, υδάτινο σύστημα της Θεσσαλίας. Πηγάζει από την Πίνδο και είναι ο διαμορφωτής εν πολλοίς των Μετεώρων.
Αχέροντας, Ήπειρος
Πηγάζει από τα Σουλιοτοχώρια, εκβάλλει στο Ιόνιο και είναι πασίγνωστος ως είσοδος για τον Κάτω Κόσμο.
Ταρραίος, Εθνικός Δρυμός Σαμαριάς, Χανιά
Ο Εθνικός Δρυμός περιλαμβάνει το γνωστό και αγαπημένο φαράγγι της Σαμαριάς. Εκεί, στον ομώνυμο οικισμό εντός του φαραγγιού, ο Γεώργιος Β’ υπέγραψε το τελευταίο βασιλικό διάταγμα μετά την παράδοση της Κρήτης το 1941. Ο ποταμός Ταρραίος διατρέχει όλο το μήκος του φαραγγιού.
Λούρος, Πρέβεζα
Είναι κοντά στο Μαντείο της Δωδώνης και το Νεκρομαντείο.
Αγραφιώτης, Ευρυτανία
Πηγάζει από τα Άγραφα και τροφοδοτεί τη λίμνη Κρεμαστών.
Αξιός, Μακεδονία
Είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος σε έκταση ποταμός στα Βαλκάνια μετά τον ‘Εβρο και ο μεγαλύτερος ποταμός που διασχίζει τη Μακεδονία. Πηγάζει από το όρος Σκάρδο στα σερβοαλβανικά σύνορα, διαπερνά τη Βόρεια Μακεδονία και την πρωτεύουσά της, εισέρχεται στην Ελλάδα και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο.
Αλιάκμονας, Μακεδονία
Ο ποταμός με το μεγαλύτερο μήκος εντός της Ελλάδας. Χρησιμοποιείται για αρδευτικούς και ηλεκτρικούς σκοπούς. Είναι το όριο μεταξύ δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας και εκβάλλει στον Θερμαϊκό κόλπο, βόρεια τις Νέας Αγαθούπολης.
Λάδωνας, Πελοπόννησος
Σημαίνων ποταμός της Πελοποννήσου, που προσφέρει ευκαιρίες για ποικίλες δραστηριότητες.
Στρυμόνας, Σέρρες
Περίπου το 25% του μήκους του βρίσκεται στην Ελλάδα με είσοδο από τον Προμαχώνα. Διέρχεται από τα Στενά της Κούλας, ανάμεσα στα όρη Μπέλλες ή Κερκίνη και Όρβηλο. Εκβάλλει στο Αιγαίο.
Βουραϊκός, Αχαΐα
Πηγάζει από τον Ερύμανθο και διέρχεται από το ομώνυμο φαράγγι και το Μέγα Σπήλαιο. Εκβάλλει στο Διακοφτό.
Έβρος, Θράκη
Είναι ο μεγαλύτερος ποταμός των Βαλκανίων και συνιστά το φυσικό σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Στην παραποτάμια περιοχή συναντάμε αγροτουριστικές και συναφείς βιομηχανίες. Απαραίτητες οι στάσεις στο δάσος της Δαδιάς και το Δέλτα. Πηγάζει από την οροσειρά της Ρίλας και εκβάλλει στο θρακικό πέλαγος.
Εύηνος, Αιτωλοακαρνανία
Το όνομά του οφείλεται στον μυθικό βασιλιά Εύηνο, που πνίγηκε στα νερά του.
Αώος, Ήπειρος
Πηγάζει από την Βάλια Κάλντα και εκβάλλει στις αλβανικές ακτές της Αδριατικής θάλασσας. Κέντρο ποικίλων δραστηριοτήτων.
Σακουλέβας, Φλώρινα
Διαρρέει την πεδινή έκταση ανατολικά της Φλώρινας, στρέφεται βορειοανατολικά και εισέρχεται στο έδαφος της Βόρειας Μακεδονίας, όπου συμβάλλει με τον Εριγώνα, παραπόταμο του Αξιού.
Εδεσσαίος, Έδεσσα
Πηγάζει από το όρος Βόρας κοντά στην Βεγορίτιδα λίμνη και τελειώνει στην Έδεσσα.
Μεγαλοπόταμος (Κουρταλιώτης), Πρέβελη, Κρήτη
Διέρχεται από φαράγγι, που εντός του είναι ο ναός του Αγίου Νικολάου. Κάποτε υπήρχε εκεί φοινικόδασος, το οποίο κάηκε το 2010. Ο ποταμός εκβάλλει σε λίμνη στην ακτή της Πρέβελης.