Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Η έβδομη τέχνη στη χώρα μας, παρά τις οικονομικές δυσκολίες, δεν έχει σταματήσει να κάνει βήματα μπροστά. Νέοι αλλά και δημοφιλείς καλλιτέχνες, έδωσαν το «παρών» και κέρδισαν βραβεία στη χθεσινοβραδινή (2/4) τελετή απονομής των βραβείων της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013.

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουΚαλύτερη Ταινία της χρονιάς, ψηφίστηκε το ρεαλιστικό και πρωτότυπο δράμα του Έκτορα Λυγίζου, «Το αγόρι τρώει το φαγητό του πουλιού», το οποίο έκλεψε την παράσταση στη βραδιά. Η συγκεκριμένη ταινία, έχει βραβευτεί στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σε άλλα φεστιβάλ εκτός Ελλάδας και αναμένεται να κάνει πρεμιέρα στις αίθουσες στο επόμενο διάστημα. Εκτός από τη συγκεκριμένη διάκριση, κατέκτησε το βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και Α’ Ανδρικού Ρόλου, για το Γιάννη Παπαδόπουλο.

Σε άλλες κατηγορίες, είδαμε το «J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant)» του Μενέλαου Καραμαγγιώλη να αποχωρεί με έξι διακρίσεις (Β’ Ανδρικού Ρόλου, Β’ Γυναικείου Ρόλου, Μοντάζ, Σκηνογραφίας, Ενδυματολογίας και Μακιγιάζ) και την «Κόρη» του Θάνου Αναστόπουλου, να κατακτά τρία βραβεία (Σκηνοθεσίας, Σεναρίου, Φωτογραφίας). Το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Αμαλία Μουτούση για την ταινία «Χαρά».

Το αποτέλεσμα της βραδιάς ήταν εξαιρετικό. Στην παρουσίαση βρέθηκαν οι ηθοποιοί Μάκης Παπαδημητρίου και Βάσω Καβαλιεράτου, υπό τις οδηγίες του σκηνοθέτη Σίμου Κακάλα. Η πρόεδρος της Ακαδημίας, Κατερίνα Ευαγγελάκου, φρόντισε να τονίσει στην εναρκτήρια ομιλία της, την απουσία της πολιτείας από τον πολιτισμό, ενώ συγκινησιακά φορτισμένοι ήταν και οι λόγοι του Γιώργου Χωραφά και της Ζωής Λάσκαρη, που τιμήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής.

Αναλυτικά τα βραβεία:

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουΒραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας, απονεμήθηκε στους Γιώργο Καρναβά, Έκτορα Λυγίζο, Αργύρη Παπαδημητρόπουλο και Ελίνα Ψύκου, για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Το Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης, απονεμήθηκε στη Στέλλα Θεοδωράκη, για την ταινία Ημερολόγια Αμνησίας.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στο Θάνο Αναστόπουλο για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Σεναρίου, απονεμήθηκε στους Θάνο Αναστόπουλο και Βασίλη Γιάτση, για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε στον Έκτορα Λυγίζο για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Το Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους, απονεμήθηκε στον Νεριτάν Ζιντζιρία για την ταινία Χαμομήλι.

Το Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου, απονεμήθηκε στο Γιάννη Παπαδόπουλο για την ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού.

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουΤο Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Αμαλία Μουτούση για την ταινία Χαρά.

Το Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου, απονεμήθηκε στον Ιερώνυμο Καλετσάνο για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου απονεμήθηκε στην Κόρα Καρβούνη για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Φωτογραφίας, απονεμήθηκε στον Ηλία Αδάμη, για την ταινία Η Κόρη.

Το Βραβείο Μοντάζ απονεμήθηκε στους Στέλλα Φιλιπποπούλου, για την ταινία Αν… και στους Τάκη Γιαννόπουλο, Λάμπη Χαραλαμπίδη και Πάνο Δαουλτζή για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής απονεμήθηκε στον Σταύρο Γασπαράτο για την ταινία Αίμα.

Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας ΚινηματογράφουΤο Βραβείο Σκηνογραφίας απονεμήθηκε στον Ηλία Λεδάκη, για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ενδυματολογίας, απονεμήθηκε στη Δέσποινα Χειμώνα για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ήχου, απονεμήθηκε στους Μαρίνο Αθανασόπουλο, Κώστα Βαρυμποπιώτη, Άρη Λουζιώτη και Αλέξανδρο Σιδηρόπουλο, για την ταινία Αν…

Το Βραβείο Μακιγιάζ απονεμήθηκε στον Γιάννη Παμούκη, για την ταινία J.A.C.E. (Just Another Confused Elephant).

Το Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας, απονεμήθηκε στους Βασίλη Ανδριόπουλο, Γιάννη Βαμβακά, Γιώργο Αλαχούζο, Αργύρη Αλαχούζο και Δημήτρη Γκερπινή, για την ταινία Δεμένη, Κόκκινη Κλωστή.

Το Βραβείο Λουκία Ρικάκη, απονεμήθηκε στη Στέλλα Θεοδωράκη, για την ταινία Ημερολόγια Αμνησίας.

Η ταινία Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού, που απέσπασε το βραβείο καλύτερης μεγάλου μήκους ταινίας, αποτελεί την πρόταση της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου προς το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας των Βραβείων Όσκαρ.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr