Τα vintage τραγούδια των Χριστουγέννων!

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου

Τα Χριστούγεννα πλησιάζουν και ήδη άρχισαν να ακούγονται στα ραδιόφωνα τα πρώτα χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ αγαπημένα και δημοφιλή στους ακροατές. Τι γίνεται όμως με εκείνα τα τραγούδια παλαιότερων δεκαετιών, όπως κάποια της δεκαετίας του 1930, του ’40, του ’50 και του ‘60; 

Οι ντελικάτες χιονονιφάδες πέφτουν έξω από το παράθυρο μέσα από το “Let it snow” του Dean Martin και ο Perry Como με το “It’s Beginning to Look a Lot Like Christmas” ανακοινώνει ότι τα Χριστούγεννα πλησιάζουν! Ο άνετος Bobby Helms μας τραγουδάει τα κάλαντα μέσα από το  “Jingle Bell Rock” και η Brenda Lee  μας παρασύρει σε χορό γύρω από το δέντρο με το “Rockin’ around the Christmas tree”. 

Ο Elvis Presley ερωτευμένος, μας τραγουδάει για τα μελαγχολικά Χριστούγεννα που βιώνει, ενώ ο Nat King Cole μας εύχεται καλές γιορτές με το “The Christmas Song (Merry Christmas To You)”. 

Από την άλλη, ο Louis Armstrong αναρωτιέται σε jazz τόνο αν βρήκε τον άγιο Βασίλη με το “Zat You, Santa Claus?”, η Eartha Kitt διεκδικεί τα γιορτινά δώρα της με το ”Santa Baby” και ο Andy Williams με το “It’s the most wonderful time of the year” επιμένει ότι ο γιορτινός Δεκέμβρης είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου.

Πρόκειται για μουσικές που μας ταξιδεύουν πίσω στον χρόνο και μας μεταφέρουν το χριστουγεννιάτικο κλίμα της εποχής! Μέσα από τους στίχους περιγράφουν το κλασικό χιονισμένο τοπίο, ο άγιος Βασίλης κάπου περιμένει τον Ρούντολφ και το Χριστουγεννιάτικο ολοφώτιστο δέντρο, ανυπομονεί να ανοίξουμε τα δώρα. 

Γλυκές ευχές διατυπώνονται παντού, τραγούδια στοργικά γεμάτα αγάπη, προσφορά και φυσικά…Χριστούγεννα! Όπως αυτό με τη χαρακτηριστικά χριστουγεννιάτικη φωνή του Bing Crosby και τη βελούδινη χροιά της Ella Fitzgerald στο παραδοσιακό “Rudolph the Red-Nosed Reindeer”, που μέσα από τη θεατρικότητά του, το μιούζικαλ στοιχείο του, τις εναλλαγές και τον εύθυμο ρυθμό του, μας κάνει να γινόμαστε για λίγο παιδιά!

Συντάκτης: Νεφέλη Παπαδοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.