Τα βίαια videogames “μεγαλώνουν” επιθετικά παιδιά

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

ta_viaia_videogames_megalwnoun_epithetika_paidiaΤα pc games με αιματηρές μάχες και όπλα οδηγούν τα παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας ή φύλου, προς την επιθετική συμπεριφορά! Πρόσφατη έρευνα πάνω σε 3.000 παιδιά διαπίστωσε ότι όσοι έφηβοι παίζουν διαρκώς παιχνίδια, όπως το “Call of Duty” και το “God of War”, αρχίζουν να βλέπουν τους συμμαθητές τους με πιο βίαιο τρόπο. Με το 90% των παιδιών στις ΗΠΑ να παίζουν τέτοια videogames… ο κίνδυνος εμφάνισης επιθετικών ενηλίκων αυξάνεται σημαντικά!

«Αρχίζουν να βλέπουν τη βία ως την πιο κατάλληλη λύση για την επίλυση ενός προβλήματος. Ωστόσο, οι γονείς δεν πρέπει να πανικοβάλλονται. Ένα υγιές παιδί, που ζει σε μια ήσυχη γειτονιά με σωστή διαπαιδαγώγηση δεν θα επηρεαστεί εύκολα αρνητικά από τέτοια βιντεοπαιχνίδια», σχολιάζει ο Craig Anderson, διευθυντής του Κέντρου για τη Μελέτη της Βίας στο Iowa State University.

Σύμφωνα με το περιοδικό JAMA Pediatrics, που δημοσίευσε τη μελέτη, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν σε έξι σχολεία της Σιγκαπούρης και σε μαθητές από 8 έως 17 ετών… με τα τρία τέταρτα να είναι αγόρια. Για τρία χρόνια, οι μαθητές απαντούσαν σε ετήσια βάση ερωτήσεις για το πόσο χρόνο ξόδευαν στα βίαια videogames και για τα συναισθήματα που τους προκαλούσαν. Άλλοι ανέφεραν ότι βλέπουν το ξύλο ως τη λύση μέσα σε μια δύσκολη κατάσταση και μερικοί ομολόγησαν ότι έχουν σκεφτεί να γρονθοκοπήσουν συμμαθητή τους.

Ωστόσο, για τον Richard Gallagher, διευθυντή του Κέντρου Μελέτης Παιδιού στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, τα ευρήματα της έκθεσης δεν προκαλούν έκπληξη. «Αυτού του είδους τα παιχνίδια μεταβάλλουν την αγνή σκέψη ενός παιδιού. Μπορεί να μην μετατρέπει όλα τα παιδιά σε επιθετικά και βίαια, αλλά τα ωθεί προς αυτή την κατεύθυνση», εξηγεί ο ίδιος. Όπως υποστηρίζει και ο Daglas Gentile, καθηγητής ψυχολογίας, ο εγκέφαλος μαθαίνει να σκέφτεται διαφορετικά, εάν το παιδί επιλέξει τα μαθήματα πιάνου ή μαθηματικών αντί των βίαιων παιχνιδιών!

Οι επιστήμονες περιέγραψαν τα αποτελέσματα ως «ανησυχητικά», καθώς είναι η πρώτη φορά που αποδεικνύεται ότι ένα avatar μπορεί να συνδεθεί με το ρατσισμό. Ειδικότερα, οι ειδικοί εξηγούν ότι εάν ένα λευκό παιδί παίζει έναν έγχρωμο χαρακτήρα στο videogame που κρατάει όπλο… τότε ασυναίσθητα συνδυάζει τις έγχρωμες φυλές με τη βία και εκφράζει ρατσιστική ιδεολογία.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα πιο μικρά παιδιά φαίνεται να επηρεάστηκαν περισσότερο από ό,τι τα μεγαλύτερα, με τα αγόρια να ξοδεύουν περισσότερο χρόνο στα βίαια παιχνίδια. Βέβαια, αρκετοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για μια «ασυνεπή» έρευνα, καθώς δεν προσφέρει αποδεικτικά στοιχεία που να συνδέουν τα videogames με τον εκφοβισμό ή τη βία στα σχολεία.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.