Τα βατόμουρα σύμμαχος στη συγκέντρωση των μαθητών
Όλοι οι άνθρωποι, ανεξαρτήτως ηλικίας επιθυμούν να βελτιώνουν όσο είναι δυνατόν τις εγκεφαλικές τους λειτουργίες, όπως η ευφυΐα, η εγρήγορση, η συγκέντρωση και η μνήμη.
Μια μελέτη διαπίστωσε ότι ο χυμός άγριου βατόμουρου ενίσχυσε τη μνήμη και τη συγκέντρωση σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Η φλαβονόλη που περιέχουν τα βατόμουρα ενισχύουν το κυκλοφορικό σύστημα αυξάνοντας την ποσότητα του αίματος που φτάνει στον εγκέφαλο.
Η ερευνήτρια Claire Williams σημειώνει τα εξής: «Το δημοτικό σχολείο είναι ένα ζωτικής σημασίας στάδιο στην εκπαιδευτική και κοινωνική ανάπτυξη του παιδιού. Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φλαβονοειδή, όπως άγρια μούρα, συμβάλλουν συνολικά στην εκπαιδευτική διαδικασία στην τάξη».
Στο πλαίσιο της έρευνας η Williams υπέβαλε πλήθος γνωστικών τεστ σε 21 αγόρια και κορίτσια σε τρεις περιπτώσεις, μία φορά μετά την κατανάλωση ζαχαρούχου νερού, μία φορά μετά από χυμό βατόμουρου και μια φορά μετά από ένα ποτό υψηλής αντοχής.
Η κατανάλωση φρουτοποτών αύξησε τις επιδόσεις τους όσον αφορά τη μνήμη τους και τη συγκέντρωσή τους. Πιστεύεται ότι τα φλαβονοειδή στα μούρα βελτιώνουν τη ροή του αίματος προς τον εγκέφαλο και διευκολύνουν τη διέλευση των πληροφοριών μεταξύ των κυττάρων.
Οι ερευνητές επιθυμούν τώρα να διαγνώσουν αν τα φρούτα επιταχύνουν την ανάπτυξη ανάγνωσης και αν είναι ιδιαίτερα επωφελή για τα παιδιά με ΔΕΠΥ.
*Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό European Journal of Nutrition.