Τα βασικά στοιχεία της εσωτερικής διακόσμησης

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Η διακόσμηση είναι μορφή τέχνης. Έτσι, όπως όλες οι τέχνες, έχει να διευθετήσει πέντε βασικά στοιχεία: χρώμα, μορφή, γραμμή, όγκο και υφή.

Τα πέντε βασικά στοιχεία της διακόσμησης

  • Χρώμα (Color): επηρεάζει τη διάθεση
  • Μορφή (Shape): το συνολικό σχήμα του αντικειμένου
  • Γραμμή (Line): η βασική κατεύθυνση ή τα όρια ενός αντικειμένου
  • Όγκος (Mass): ο κύριος όγκος που καταλαμβάνει ένα αντικείμενο
  • Υφή (Texture): η αίσθηση των αντικειμένων

Όλοι οι καλλιτέχνες, ζωγράφοι, γλύπτες, αρχιτέκτονες, διακοσμητές, εργάζονται με αυτά τα πέντε βασικά στοιχεία για την επίτευξη των αποτελεσμάτων που επιθυμούν, τα οποία, όμως, θα πρέπει να συνεργαστούν για να σχηματίσουν ένα ενιαίο σύνολο.

Αλλά αυτά τα πέντε στοιχεία από μόνα τους δεν είναι αρκετά για να δημιουργήσουν μια επιτυχημένη σχεδίαση. Υπάρχουν 5 συνιστώσες σύνθεσης, που ολοκληρώνουν τις έννοιες της σχεδίασης.

Οι πέντε δευτερεύουσες συνιστώσες της διακόσμησης

  • Ισορροπία (Balance): ίση κατανομή του οπτικού βάρους σε ένα δωμάτιο. Η διευθέτηση μπορεί να είναι συμμετρική, ασύμμετρη ή ακτινωτή.
  • Αρμονία & Ενότητα (Harmony & Unity): Η αρμονία αναφέρεται στο συνδυασμό παρόμοιων στοιχείων, ενώ η ενότητα στην συνολική αίσθηση ότι ο χώρος “δένει”. Πρέπει να δίνεται προσοχή στις έννοιες όταν προσθέτουμε ένα νέο έπιπλο ή αντικείμενο στον χώρο. Αρμονία μπορεί να δημιουργηθεί με τη χρήση κοινής χρωματικής παλέτας και διαφοροποιήσεις στα σχήματα, μεγέθη και υφές.
  • Ρυθμός (Rhythm): Οπτικό ενδιαφέρον μέσω μοτίβων επαναλήψεων ή αντιθέσεων. Η επανάληψη μπορεί να επιτευχθεί με την χρήση ενός επαναλαμβανόμενου χρώματος ή ενός αξεσουάρ σε διαφορετικά μεγέθη ενώ ή αντίθεση μέσω αντίθετων χρωμάτων ή υφών (μαύρο – άσπρο, μαλακό – σκληρό). Στόχος είναι η ισορροπία της αντίθεσης, για να διατηρηθεί η γενική αίσθηση ενότητας. Πρέπει να προστίθεται με προσοχή και σε μικρές δόσεις.
  • Έμφαση (Emphasis): Το βασικό σημείο εστίασης ενός χώρου (π.χ. τζάκι, παράθυρο, ένα ιδιαίτερο έπιπλο ή έργο τέχνης).
  • Κλίμακα & Αναλογία (Scale & Proportion): Η κλίμακα αναφέρεται στο συνολικό μέγεθος, ενώ η αναλογία στον συσχετισμό των επιμέρους στοιχείων σε σχέση με το σύνολο.

Χωρίς επαρκείς και διακριτές αντιθέσεις, ένα δωμάτιο μπορεί να φαίνεται πολύ αδιάφορο και βαρετό. Από την άλλη, αν ένα δωμάτιο έχει πάρα πολλές αντιθέσεις ή ποικιλία, δημιουργεί μια μπερδεμένη εικόνα. Στόχος είναι να βρούμε την ιδανική αναλογία στοιχείων, ώστε να δημιουργήσουμε ένα όμορφο και λειτουργικό δωμάτιο.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…