Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΣε μόδα εξελίσσονται τα υβριδικά αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. Οι λόγοι κατανοητοί: αισθητά μικρότερη κατανάλωση, προστασία του περιβάλλοντος, χαμηλότερα τέλη κυκλοφορίας, παράκαμψη δακτυλίου. Το flowmagazine.gr θέτει ερωτήσεις στην υπεύθυνη επικοινωνίας της Toyota Hellas Κλαίρη Χατζηγιάννη και τον αντιπρόσωπο της Honda Φώτη Σουρλαντζή και σας παρουσιάζει τα υβριδικά μοντέλα της αγοράς.

Ποια είναι τα υβριδικά αυτοκίνητα για τα οποία γίνεται τόσος λόγος; Πρόκειται για έναν ακόμη τρόπο να φροντίσουμε το μέλλον του πλανήτη μας. Εξωτερικά είναι ίδια με τα συμβατικά αυτοκίνητα με διαφορετική όμως τεχνολογία καυσίμων για να ωφεληθεί το περιβάλλον.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα, πέρα από τους παραδοσιακούς κινητήρες εσωτερικής καύσης, χρησιμοποιούν μια πιο φιλική προς το περιβάλλον τεχνολογία, τους ηλεκτροκινητήρες. Η τεχνολογία αυτή συμβάλλει στην ομαλή κίνηση του οχήματος και τη μείωση των ρύπων. Για την κίνησή τους συνδυάζονται δύο ειδών ενέργειες. Η θερμοδυναμική που παράγεται από την καύση του καυσίμου στον κινητήρα και η ηλεκτρική, που παράγεται από το σύστημα του ηλεκτροκινητήρα.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράς

Τα υβριδικά αυτοκίνητα χωρίζονται βάσει του κινητήρα τους σε «full hybrids» (πλήρως υβριδικά) και «mild hybrids» (ηπίως υβριδικά). Η κα. Κλαίρη Χατζηγιάννη, υπεύθυνη επικοινωνίας της Toyota Hellas εξηγεί στο flowmagazine.gr πως τα πλήρως υβριδικά αυτοκίνητα: «Είναι έτσι κατασκευασμένα με εξειδικευμένη τεχνολογία, που επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να επιλέξει την ιδανική κατάσταση για τον τρόπο που θα κινηθεί. Φροντίζει λοιπόν να είναι αθόρυβο, να έχει τη μικρότερη κατανάλωση και τους λιγότερους δυνατούς ρύπους».

Ο αντιπρόσωπος της Honda κ. Φώτης Σουρλαντζής τονίζει στο flowmagazine.gr πως η εξέλιξη των υβριδικών στη χώρα μας είναι σημαντική τα τελευταία χρόνια και προσθέτει ότι: «Πρόκειται για αυτοκίνητα που ενισχύουν την οικολογική συνείδηση. Επίσης είναι ξεκούραστα καθώς είναι αυτόματα, εκπέμπουν λιγότερους ρύπους και έχουν μικρότερη κατανάλωση». Το κόστος τους είναι αυξημένο κατά τουλάχιστον 3.000 ευρώ σε σχέση με τα ίδια μοντέλα της συμβατικής τεχνολογίας, αν και εξαρτάται από την εταιρεία. Αυτό δικαιολογείται καθώς επηρεάζει το κόστος του αυτόματου κιβωτίου και της υβριδικής τεχνολογίας.

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΗ νέα γενιά υβριδικών αυτοκινήτων παρουσιάζει μειωμένες εκπομπές CO2 κατά περίπου 15% (89g/km) και μειωμένη κατανάλωση καυσίμου κατά περίπου 10% (3,9 λίτρα/100 χιλιόμετρα). Εκτός των άλλων πλεονεκτημάτων τα υβριδικά μοντέλα που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά «Έχουν πολύ καλούς χώρους και χαμηλά τέλη κυκλοφορίας» μας τονίζει ο κος Σουρλαντζής.

Αξίζει να αναφέρουμε και το ότι τα υβριδικά αυτοκίνητα από τις 3 Σεπτεμβρίου έχουν και το “bonus” του Πράσινου Δακτυλίου. Με τον τρόπο αυτό τα αμάξια υβριδικής τεχνολογίας θα μπορούν να κυκλοφορούν στο κέντρο της Αθήνας ανεξαρτήτως πινακίδων, κάτι που αποτελεί έξτρα κίνητρο για τους πιθανούς αγοραστές τους. Σημαντικό είναι πως: «Πλέον ο κόσμος έχει αντιληφθεί στο μεγαλύτερο ποσοστό του, τι είναι και πως λειτουργούν τα υβριδικά αυτοκίνητα. Όλο και περισσότεροι ενδιαφέρονται για την τεχνολογία που θα χρησιμοποιεί το αυτοκίνητό τους.» μας επισημαίνει η κα. Χατζηγιάννη.

Ας δούμε λοιπόν ποια είναι τα μοντέλα υβριδικών αυτοκινήτων που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στην αγορά…

Honda Jazz Hybrid

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΕίναι το πρώτο μικρό υβριδικό αυτοκίνητο. Διαθέτει πολύ καλούς χώρους, αυξημένη πρακτικότητα και η αξιοπιστία, πιο χαμηλή κατανάλωση και λιγότερα τέλη κυκλοφορίας. Έχει κινητήρα 1,3 λίτρων, τεχνολογίας i-VTEC, με τη μετάδοση να γίνεται μέσω του αυτόματου κιβωτίου CVT. Ο κινητήρας των 1.339 κ.εκ. αποδίδει 88 ίππους στις 5.800 σ.α.λ. και 121 Nm ροπής στις 4.500 σ.α.λ., ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 ανέρχονται στα 104 γρ./χλμ.

Εξοπλισμός: ESP, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ράδιο-CD με MP3, κλιματισμός και ζάντες αλουμινίου. Υπάρχουν τρεις εκδόσεις για το συγκεκριμένο μοντέλο η Comfort στα 17.400 ευρώ, η Elegance στα 18.400 ευρώ και η Exclusive στα 19.000.

Honda CR-Z

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΕίναι επίσης μικρό αλλά και τύπου κουπέ, διθέσιο υβριδικό αυτοκίνητο. Έχει όμορφη σχεδίαση και θυμίζει το CRX. Έχει κινητήρα 124 ίππων και στη θέση Sport, έχει πλήρη βοήθεια από τον ηλεκτροκινητήρα και είναι το μοναδικό με 6η ταχύτητα στο συγκεκριμένο είδος.

Εξοπλισμός: ESP, 6 αερόσακοι, 2 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ράδιο-CD, κλιματισμός και ζάντες αλουμινίου. Το κόστος του CR-Z ανέρχεται στα 23.370 ευρώ.

Honda Civic 1,3 Hybrid

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΠαρέχει ασφαλή οδική συμπεριφορά και διαθέτει το σύστημα IMA (Intergrated Motor Assist) με το οποίο εφοδιάζεται ο I-VTEC κινητήρας των 1,3 λίτρων. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται πολύ χαμηλή κατανάλωση καυσίμου, μόλις 4,6 λτ./100 χλμ., και εκπομπές ρύπων CO2, 109 γρ./χλμ., ενώ την ευκολία στην οδήγηση ενισχύει το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο κιβώτιο συνεχώς μεταβαλλόμενων σχέσεων μετάδοσης (CVT).

Εξοπλισμός: ESP, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ράδιο-CD, κλιματισμός και ζάντες αλουμινίου. Το κόστος του Honda Civic Hybrid ανέρχεται στα 28.840 ευρώ.

Honda Insight

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΤο σχέδιο του αμαξιού είναι πολύ μοντέρνο και αεροδυναμικό. Τo Insight χαρακτηρίζεται από την ευκολία στην οδήγηση και την άνεση που προσφέρει. Η ισχύς που παράγει το θερμικό μοτέρ φτάνει τους 88 ίππους συν 14 ίππους από τον ηλεκτροκινητήρα, απόδοση που επαρκεί για να κινήσει το αμάξωμα των 1.226 κιλών, τόσο από στάση, όσο και εν κινήσει. Επιπλέον, το CVT κιβώτιο περιλαμβάνει και «Sport» πρόγραμμα όπου με την επιλογή του μέσω του μοχλού, ο κινητήρας λειτουργεί σε υψηλότερες στροφές.

Εξοπλισμός: ESP, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ράδιο-CD και κλιματισμός. Το κόστος του ανάλογα με την έκδοση κυμαίνεται από 19.900 έως 22.900 ευρώ

Toyota Auris HSD

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΗ προηγμένη τεχνολογικά έκδοση του Auris είναι και το φθηνότερο υβριδικό Toyota. Έχει μικροδιαφορές σε σχέση με το συμβατικό αντίστοιχο μοντέλο. Εμφανίζει πολύ καλή σταθερότητα και σίγουρο πάτημα. Έχει συνδυαστική ισχύ 136 ίππων, εξασφαλίζει αρκετά ικανοποιητικές επιδόσεις από στάση και εν κινήσει.

Εξοπλισμός: ESP, 6 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ράδιο-CD, κλιματισμός και ζάντες αλουμινίου. Το Auris Unique κοστίζει 22.980 ευρώ ενώ το Auris Premium 24.960 ευρώ.

Toyota Prius

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΉταν το πρώτο αυτοκίνητο ευρείας παραγωγής με αυτή την τεχνολογία και ήρθε στη χώρα μας το 2001. Στη συνέχεια εκδόθηκε νεότερο το 2003 και το τελευταίο το 2009. Στο πρώτο τρίμηνο του 2013 θα έρθει στη χώρα μας και το Prius Plug-in Hybrid με την τιμή του να κυμαίνεται λίγο κάτω από τα 40.000 ευρώ. Για το μοντέλο του 2009 μπορούμε να πούμε βέβαια πως η ισχύς του συνόλου είναι στους 136 ίππους, με χρήση κινητήρα 1,8 λίτρων. Σύμφωνα με την Toyota, η επιτάχυνση από στάση έως τα 100 χλμ. έρχεται σε μόλις 11,3 δλ. (10,4 δλ. το Prius) για το αμάξωμα των 1.495-1.565 κιλών (+ 125 κιλά από το Prius), η τελική ταχύτητα είναι στα 165 χλμ./ώρα και η κατανάλωση μόλις 4,1 λίτρα/100 χλμ. στο μικτό ευρωπαϊκό κύκλο (96 γρ. CO2/χλμ.). Η τιμή του Prius ξεκινάει από 28.500.

Toyota Yaris

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΤο συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι αρκετά καινούργιο και δεν είναι αυτοκίνητο για «λίγους». Βγαίνει στα 1500 κυβικά ενώ εκπέμπει μόλις 79 gr/km CO2. Σημαντικό είναι ότι από 100 συνδυαστικούς ίππους μπορείτε να επιτύχετε μέση κατανάλωση μόλις 3,5 lt/100 km ή ακόμα λιγότερη. Το κόστος του είναι στα 17.500 ευρώ και έχει όλα τα πλεονεκτήματα υβριδικών αυτοκινήτων καθώς και μηδενικά τέλη κυκλοφορίας.

Lexus CT 200h

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΤο μικρομεσαίο premium υβριδικό, είναι και το πρώτο προσθιοκίνητο της φίρμας. Έχει περιθώρια πρόσφυσης και δεν ανοίγει εύκολα την τροχιά του. Γενικότερα στην επιλογή Sport του Drive Mode τα πράγματα γίνονται καλύτερα. Παρά τα 1.370 κιλά του αμαξώματος, σύμφωνα με τη Lexus, τα 0-100 χλμ./ώρα διεκπεραιώνονται σε 10,3 δλ. και η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 180 χλμ./ώρα με κατανάλωση 3,8 λτ./100 χλμ.

Εξοπλισμός: ESP, 8 αερόσακοι, 4 ηλεκτρικά παράθυρα, ηλεκτρικοί καθρέπτες, ράδιο-CD, αυτόματος κλιματισμός 2 ζωνών και ζάντες αλουμινίου. Οι τιμές ανάλογα με την έκδοση που θα επιλέξετε κυμαίνονται από 28.500 έως 52.000 ευρώ

Lexus RX400h

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΠρόκειται για το πρώτο όχημα ελευθέρου χρόνου που παρουσιάστηκε και σε υβριδική έκδοση. Ο V6 βενζινοκινητήρας των 3300 κυβικών αποδίδει 211 ίππους. Με τη βοήθεια των δύο ηλεκτροκινητήρων, 123 Kw εμπρός και 50 Kw πίσω, η συνδυασμένη ισχύς φτάνει τα 272 άλογα, χαρίζοντας στο αυτοκίνητο υψηλές επιδόσεις αλλά με λογική κατανάλωση και αντίστοιχα χαμηλούς ρύπους. Η τελική του ταχύτητα φτάνει τα 200χλμ/ώρα ενώ διανύει τα 0-100 σε 7,6 δευτερόλεπτα. Η κατανάλωσή του είναι 8,1 λίτρα/100χλμ. και οι εκπομπές CO2 φτάνουν στα 192gr./Km. Η βασική έκδοση κοστίζει περίπου 56.000 ευρώ.

Lexus RX450h

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΤο μοντέλο RX 450h αποτελεί το διάδοχο του RX 400h και η χωρητικότητα του V6 κινητήρα (προέρχεται από το RX 350) έχει αυξηθεί από τα 3,0 στα 3,5 λίτρα. Το RX δεν είναι μόνο ισχυρότερο κατά 10%, αλλά καταφέρνει να είναι και οικονομικότερο κατά 23% Αναφορικά με τις επιδόσεις, τα 0-100 χλμ./ώρα επιτυγχάνονται σε 7,8 δευτερόλεπτα ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 200 χλμ./ώρα. Οι τιμές για την πιο απλή έκδοση του RX450h ξεκινούν από τα 78.500 ευρώ και φτάνουν έως και τις 99.000 ευρώ.

Lexus GS450h

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΔιαθέτει V6 βενζινοκινητήρα χωρητικότητας 3,5 λίτρων που αποδίδει 296 ίππους στις 6.500 σ.α.λ. και 37,5 χλγμ. ροπής στις 4.800 σ.α.λ., καθώς και από έναν εν σειρά ηλεκτροκινητήρα, ο οποίος αποδίδει περισσότερα από 28 χλγμ. ροπής ήδη από το ρελαντί. Σημαντικό είναι πως προσφέρει, όσον αφορά την ισχύ του, 49 επιπλέον ίππους. Η όλη διάταξη συνεργάζεται μ’ ένα κιβώτιο ταχυτήτων (E-CVT) διαρκώς μεταβαλλόμενων σχέσεων που εντυπωσιάζει. Το συγκεκριμένο μοντέλο της Lexus κοστίζει 77.100 ευρώ.

Lexus LS600h

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΔιαθέτει κινητήρα V8 ή Lexus Hybrid Drive, παρέχεται με εξαιρετικά επίπεδα στάνταρτ προδιαγραφών. Το συγκεκριμένο μοντέλο της Lexus προσφέρει άμεση και αθόρυβη ισχύ με μειωμένες εκπομπές ρύπων. Η επιτάχυνση του φτάνει τα 0-100Km/h σε 6.3 sec ενώ η κατανάλωσή του φτάνει τα 9.3 λίτρα/100χλμ. σημαντικό είναι πως θεωρείται από τα πιο ισχυρά πλήρως υβριδικά σεντάν πολυτελείας στον κόσμο. Οι τιμές ξεκινούν από τις 146.000 ευρώ και φτάνουν έως 179.800 ευρώ.

BMW ActiveHybrid X6

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΕίναι ένα πλήρως υβριδικό μοντέλο κινούμενο από έναν πανίσχυρο V8 βενζινοκινητήρα 4,4 λίτρων, ο οποίος αποδίδει 404 ίππους, καθώς και δύο ηλεκτροκινητήρες, ενσωματωμένους μ’ έναν αρκετά πολύπλοκο τρόπο στο κιβώτιο ταχυτήτων, οι οποίοι αποδίδουν με τη σειρά τους 86 και 91 ίππους. Ωστόσο, στην πράξη η συνδυαστική απόδοση τους δεν υπερβαίνει τους 485 ίππους και τα 79,2 χλγμ. ροπής. Σημαντικό είναι επίσης πως καταναλώνει μόλις 9,9 λίτρα για κάθε 100 χλμ./ώρα με τις εκπομπές CO2 να περιορίζονται στα 236 γρ./χλμ. Η τιμή για το συγκεκριμένο αυτοκίνητο είναι 108.500€.

BMW ActiveHybrid 7

ΤΤα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςο δεύτερο μοντέλο της BMW διαθέτει μικρό ηλεκτρικό κινητήρα, ο οποίος αποδίδει 20 ίππους και μέγιστη ροπή 210 Nm. Κινητήρας εσωτερικής καύσης βασίζεται στον Ν63, ο οποίος ήδη υπάρχει στα προηγούμενα μοντέλα 750i και Χ6 xDrive50i. Πρόκειται για ένα σύνολο V8 4,4 λίτρων με διπλό υπερσυμπιεστή και απόδοση 407 ίππων και 600 Νμ. μέγιστης ροπής. Στην υβριδική εκδοχή του εμφανίζει 15% μικρότερη κατανάλωση και εκπομπή καυσαερίων σε σύγκριση με ένα αντίστοιχο συμβατικό όχημα. Το μοντέλο αυτό της BMW βγαίνει στην έκδοση750i στα 132.400 ευρώ και στην έκδοση 750Li στα 140.700 ευρώ.

Mercedes S400 Hybrid

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΗ S400 Hybrid με τον 3.5 V6 των 279 hp και το ηλεκτρικό μοτέρ των 20 hp, καταναλώνει (σύμφωνα με την Mercedes-Benz) 7,9 lt / 100 km. Δεν πληρώνει τέλη κυκλοφορίας. Είναι εξοπλισμένο με έναν ηλεκτρο- κινητήρα ισχύος 15 kW (20 PS) και μέγιστης ροπής 160 Nm που λειτουργεί ως «μίζα» (σύστημα start/stop) για τον V6 κινητήρα αλλά και ως δυναμό (γεννήτρια) κατά την επιβράδυνση με την ενέργεια να αποθηκεύεται στις μπαταρίες. Πρόκειται για ένα sedan που συνολικά αποδίδει 385 Nm ροπής, επιταχύνει σε 7,2” για τα 0-100 χλμ/ώρα ενώ εκπέμπει 186 g/km CO2. Το υβριδικό μοντέλο της Mercedes κοστίζει 114.950 ευρώ

VW Touareg Hybrid

Τα υβριδικά αυτοκίνητα της ελληνικής αγοράςΠρόκειται για ένα χαρακτηριστικό δείγμα του πώς ένα μεγάλο SUV μπορεί να γίνει πιο ελαφρύ, πιο γρήγορο και πιο φιλικό προς το περιβάλλον. Με κινητήρα 2995 κυβικών και ισχύ που φτάνει τους 333 ίππους είναι σαφώς μια πολύ καλή επιλογή εάν θέλετε να οδηγείτε με περιβαλλοντική συνείδηση. Επιταχύνει τα 0-100 σε 6.5 δευτερόλεπτα και φτάνει τελική ταχύτητα στα 240χλμ/ώρα. Σημαντικό είναι πως καταναλώνει 8.2 λίτρα/ 100 χλμ και εκπέμπει 193g/km CO2. Το USV της Volkswagen μπορείτε να το αγοράσετε από 97.300 ευρώ.

Κυνήγι θησαυρού στο flowmagazine

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr