Τα τρένα στην Ελβετία “σώζουν” ενέργεια μέσα από τα iPads

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα τρένα στην Ελβετία Οι οδηγοί τρένων στην Ελβετία συμβουλεύονται τα iPads για τη βέλτιστη ταχύτητα του οχήματος… εξοικονομώντας πάνω από 10 εκατ. φράγκα από τις ετήσιες ενεργειακές δαπάνες. Το σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας έχει δώσει εντολή στους υπαλλήλους να ρυθμίζουν την ταχύτητα του τρένου μέσα από το gadget, ώστε να μη φρενάρουν απότομα ή να αποφύγουν μια πιθανή σύγκρουση. Το έργο έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον της Σουηδίας, της Γερμανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης που σκοπεύει να εισάγει παρόμοια συστήματα στα δίκτυά της.

Πιο συγκεκριμένα, στην Ελβετία πάνω από 4.000 οδηγοί τρένων συνδέονται με την εφαρμογή που ελέγχει το σύνολο των τρένων με ένα απλό άγγιγμα του iPad. Αν ο οδηγός παρατηρήσει ότι ένα τρένο έρχεται κατευθείαν πάνω του, στέλνει μήνυμα μέσω του μίνι υπολογιστή και δέχεται συμβουλές για την επιβράδυνση του οχήματος ή την αλλαγή κατεύθυνσής του. Σε ένα γενικό πλαίσιο, το έργο αναμένεται να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας στους Ελβετικούς σιδηρόδρομους κατά 2-3% ετησίως, ποσοστό που οδηγεί σε τεράστια εξοικονόμηση ενέργειας.

“Σαν σιδηροδρομικό δίκτυο προβλέπουμε την κυκλοφορία όλων των τρένων μέσα από το κέντρο ελέγχου. Οι υπάλληλοι παρακολουθούν τις οθόνες και λαμβάνουν αποφάσεις πριν από μια πιθανή σύγκρουση. Λειτουργεί έτσι ακριβώς όπως ένας πύργος ελέγχου πτήσεων”, δηλώνει ο Marcus Voelcker, διευθυντής του προγράμματος.

Πάντως, σύμφωνα με τον κ. Voelcker, ο εξ’ ολοκλήρου έλεγχος των τρένων εν κινήσει είναι ιδιαίτερα δύσκολος. Είναι σαν να προσπαθεί κάποιος να πετύχει με το τόξο του… έναν κινούμενο στόχο! Η Ελβετία χρησιμοποιεί λογισμικό που παρακολουθεί και καταγράφει τις θέσεις και τις ταχύτητες των τρένων με βάση τους αισθητήρες του δικτύου. Έτσι, το σύστημα επεξεργάζεται ανά πάσα στιγμή τα δεδομένα και υπολογίζει την ιδανική ταχύτητα με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες…

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.