Τα θετικά της σαρακοστιανής διατροφής

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα θετικά της σαρακοστιανής διατροφήςΜε την Καθαρά Δευτέρα να είναι προ των πυλών, ξεκινά και η περίοδος της Σαρακοστής. Δεν είναι πολλοί πλέον όσοι διατηρούν για 40 ημέρες την αποχή από κρεατικά και γαλακτοκομικά. Ωστόσο είναι μια πολύ καλή αποτοξίνωση, πριν την περίοδο των υπερβολών και των λουκούλειων οικογενειακών τραπεζιών της Ανάστασης. Εκτός αυτού όμως η διατροφή με νηστίσιμα φαγητά, παρουσιάζει αρκετά θετικά στοιχεία. Σας τα παρουσιάζουμε…

Η νηστεία, είναι αναμενόμενο πως μπορεί να μειώσει τη χοληστερίνη, τα τριγλυκερίδια και την αρτηριακή μας πίεση, αρκεί να αποφύγετε τα πολλά τηγανητά. Όλα τα παραπάνω προκαλούνται κυρίως από τις καταχρήσεις σε κόκκινο κρέας. Θα μπορείτε επίσης, να ρυθμίσετε ευκολότερα το σάκχαρό σας, ενώ η αποτοξίνωση από όλα τα προϊόντα που αναφέραμε, θα τονώσει τον οργανισμό και θα βοηθήσει στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου. Όπως είναι αναμενόμενο, με μετρημένη διατροφή σε νηστίσιμα προϊόντα, θα χάσετε ή να μπορέσετε να διατηρήσετε ευκολότερα το σωματικό σας βάρος.

Ας δούμε αναλυτικά τι οφέλη έχουν ορισμένες από τις δημοφιλέστερες νηστίσιμες τροφές.

Χαλβάς. Αποτελείται κατά κύριο λόγο από ταχίνι και κατά συνέπεια είναι πλούσιος σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, μαγνήσιο, ψευδάργυρο, σελήνιο και αντιοξειδωτικές ουσίες. Το υψηλό του περιεχόμενο σε μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά βοηθά στην πρόληψη στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού, την πρόληψη του καταρράκτη και την αντιμετώπιση του διαβήτη. (100 γρ. χαλβά αποδίδουν γύρω στις 540 θερμίδες).

Αμυλούχα. Στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνονται η παραδοσιακή Λαγάνα, οι βραστές πατάτες, το ρύζι και τα ζυμαρικά. Βάζουν την ομάδα των υδατανθράκων στη διατροφή μας και προσφέρουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, που βελτιώνουν τη μνήμη, τη λειτουργία του νευρικού συστήματος και το μεταβολισμό μας. Καλό θα ήταν να προτιμήσετε τα λιγότερα επεξεργασμένα αμυλούχα (π.χ. ζυμαρικά ολικής άλεσης) που δρουν ευεργετικά στον οργανισμό και έχουν λιγότερες θερμίδες.

Ταραμάς. Το «χαβιάρι των φτωχών» είναι από τα αγαπημένα πιάτα όλων. Η ταραμοσαλάτα δεν είναι μόνο ιδιαίτερα εύγευστη, αλλά και εξαιρετικά πλούσια τροφή σε φώσφορο και κάλιο, συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της όρασης και της καρδιάς. (100 γρ. ταραμά έχουν 407 θερμίδες).

Θαλασσινά: Πλούσια σε φώσφορο, ω3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη Β12, σελήνιο, ιώδιο, μαγνήσιο και σίδηρο. Η υψηλή κατανάλωση θαλασσινών και ψαριού συντελούν στην υγεία των εγκεφαλικών κυττάρων και της καρδιάς και έχουν αντιφλεγμονώδη δράση. Εκτός των άλλων, τα θαλασσινά περιέχουν αρκετή ποσότητα πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας, όπως η αντίστοιχη του κρέατος. Η μερίδα δεν ξεπερνά τις 200 θερμίδες.

Λαχανικά. Ωμές ή βραστές σαλάτες, λαδερά και σούπες είναι ορισμένες από τις προτάσεις που μπορείτε να απολαύσετε την περίοδο της νηστείας. Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, που μειώνουν την κακή χοληστερόλη και το σάκχαρο, ενώ βοηθούν στην ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος και του εντέρου. Ένα από τα πιο δημοφιλή συνοδευτικά αυτή την περίοδο είναι και το τουρσί, με 120 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια.

Όσπρια. Τα όσπρια, αν και δεν είναι από τις πρώτες επιλογές για τα γεύματά σας, περιέχουν φυτικές ίνες περιέχουν και αρκετή πρωτεΐνη που μπορεί να μετατραπεί σε υψηλής βιολογικής αξίας.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr