Τα θετικά της βρώμης στη διατροφή μας

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα θετικά της βρώμης στη διατροφή μαςΗ βρώμη έχει αρχίσει να αποτελεί αγαπημένη συνήθεια όσων θέλουν να διατηρήσουν τη γραμμή τους. Πρόκειται για μια φυσική τροφή, που παρέχει στον οργανισμό μας πολύτιμα στοιχεία (διαλυτές και αδιάλυτες φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά, πρωτεΐνες βιταμίνες του συμπλέγματος Β κ.α.) και βοηθά στις λειτουργίες του. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα από τα οφέλη της βρώμης.

  • Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης σε μεγάλο βαθμό και κατ’ επέκταση στην υγεία της καρδιάς. Το συγκεκριμένο ισχυρισμό έχει επιβεβαιώσει και ο Αμερικάνικος Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων.
  • Η βρώμη περιέχει την υψηλότερη συγκέντρωση πρωτεϊνών σε σύγκριση με άλλα σιτηρά. 100 γρ. βρώμης περιέχουν διπλάσια ποσότητα πρωτεϊνών σε σχέση με 100 γρ. σιτάρι, ενώ είναι ανώτερη και ποιοτικά ως πρωτεΐνη.
  • Οι διαλυτές φυτικές ίνες της, απορροφούν ένα σημαντικό ποσό νερού, με συνέπεια να προσφέρουν κορεσμό και να συμβάλλουν στη διαχείριση του βάρους.
  • Η βρώμη ενισχύει και το ανοσοποιητικό με το σελήνιο και τη βιταμίνη Ε που υπάρχουν στη σύστασή της.
  • Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες η κατανάλωση βρώμης συμβάλει και στη μείωση αρτηριακής πίεσης.
  • Βοηθά ιδιαίτερα τις λειτουργίες του πεπτικού μας συστήματος και μπορεί να ενσωματωθεί στη διατροφή από μικρή ηλικία.
  • Νεώτερα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν πως η κατανάλωση βρώμης συμβάλλει στη μείωση του ενδεχομένου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2.
  • Η κατανάλωση της βρώμης, βοηθά την ψυχολογία. Συγκεκριμένα, λειτουργεί ευεργετικά σε περιπτώσεις κατάθλιψης, αϋπνίας και κόπωσης ενώ ενισχύει τη συγκέντρωση.
  • Έχει άπειρους τρόπους κατανάλωσης. Στο πρωινό σας μπορείτε να κάνετε πολλούς γευστικούς συνδυασμούς με γάλα, γιαούρτι, φρούτα, ξηρούς καρπούς κ.ά. Επίσης μπορείτε να αντικαταστήσετε το ψωμί ή τη φρυγανιά στην παρασκευή μπιφτεκιών.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr