Τα τεστ στα σχολεία ενισχύουν την γνώση;

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Τα διαγωνίσματα στα οποία υποβάλλονται οι μαθητές δεν είναι μόνο ένας απλός μηχανισμός ελέγχου της γνώσης, αλλά είναι και μηχανισμοί εκμάθησης. Μια έρευνα αποκαλύπτει πως τα τεστ είναι η καλύτερη εκπαιδευτική τεχνική για μάθηση σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη.

Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου Πέρντιου, έβαλαν σε μαθητές να μελετήσουν σύντομα κείμενα και τους υπέβαλαν σε τεστ, για δουν κατά πόσον είχαν αφομοιώσει αυτά που είχαν διαβάσει.

Με την έρευνα αυτή διαπίστωσαν πως οι μαθητές είχαν συγκρατήσει κατά 50% περισσότερες πληροφορίες από ότι άλλοι συμμαθητές που είχαν χρησιμοποιήσει άλλες μεθόδους. Μια τέτοια μέθοδος είναι η εντατική επανάληψη πριν από τις εξετάσεις και χρησιμοποιείται όταν η ύλη θα πρέπει να βγει σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Διαγράμματα

Μία άλλη μέθοδος είναι η κατασκευή διαγραμμάτων που προτιμάται από πολλούς δασκάλους, καθώς τη θεωρούν ιδανική, επειδή αναγκάζει τους μαθητές να συσχετίσουν γεγονότα και στοιχεία που μαθαίνουν για να έχουν μία πλήρη εικόνα.

Οι ερευνητές όμως, θεωρούν πως αυτές οι μέθοδοι δίνουν την ψευδαίσθηση ότι γνωρίζουν το αντικείμενό τους καλύτερα απ’ ότι ισχύει στην πραγματικότητα.

Η μελέτη που πραγματοποιήθηκε στο πανεπιστήμιο Πέρντιου υποστηρίζει πως τα τεστ βοηθούν τους μαθητές να μάθουν ακόμη και αν δεν τα καταφέρουν να συγκεντρώσουν ένα καλό αποτέλεσμα.

Αντίθετη άποψη

Ο Χάουαρντ Γκάρντερ καθηγητής του πανεπιστήμιου του Χάρβαρντ επισημαίνει πως τα τεστ από τη μία έχουν αξία, αλλά από την άλλη πιστεύουν πως προάγεται η απόκτηση άχρηστης γνώσης, περιορίζεται ο χρόνος για εκμάθηση και αυξάνεται το άγχος.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr