Τα συμπεράσματα της εκστρατείας «Καθαρές θάλασσες»

Συντάκτης: Flowmagazine

Τα συμπεράσματα της εκστρατείας «Καθαρές θάλασσες» Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρουσιάζει τα συμπεράσματα που εξήχθηκαν από την ενημερωτική καμπάνια που διοργάνωσε στα πλαίσια της εκστρατείας «Καθαρές Θάλασσες» της Εταιρείας Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος HELMEPA.

Σκοπός της δράσης ήταν η ευαισθητοποίηση των πολιτών ως προς τη ρύπανση των ακτών από τα αποτσίγαρα. Για την υλοποίηση της καμπάνιας μοιράστηκαν στους πολίτες, καπνίζοντες και μη, χάρτινα επαναχρησιμοποιούμενα σταχτοδοχεία άμμου, ενώ παράλληλα οι πολίτες είχαν την ευκαιρία να αποτυπώσουν τις απόψεις τους συμπληρώνοντας ειδικό ερωτηματολόγιο που δημιουργήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος για το σκοπό αυτό. Η συμμετοχή των διερχομένων ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντική, ενώ από τα αποτελέσματα της μικρής αυτής έρευνας εξάγονται τα συμπεράσματα που ακολουθούν.

Το 100% των πολιτών, που απάντησαν στο ερωτηματολόγιο, θεωρεί πως το πρόβλημα των αποτσίγαρων στις ακτές είναι ιδιαίτερα σημαντικό, οπότε και καθίσταται απαραίτητη η επίλυσή του. Ο ρύπος αυτός, όπως οι περισσότεροι άλλωστε, δε μένει στάσιμος, αλλά μεταφέρεται μέσω του ανέμου και του κυματισμού στη θάλασσα, όπου και χρειάζονται 1 με 5 χρόνια έως ότου διαλυθεί πλήρως. Το χρόνο διάλυσης των αποτσίγαρων γνωρίζει το 50% των ερωτηθέντων, ενώ το 62% καταλαβαίνει ότι τα αποτσίγαρα αποτελούν συχνά ακούσια τροφή για πολλούς θαλάσσιους οργανισμούς, προκαλώντας πολλές φορές ακόμα και το θάνατό τους.

Τα συμπεράσματα της εκστρατείας «Καθαρές θάλασσες» Από την παρούσα σύντομη έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η κύρια πηγή του προβλήματος είναι η έλλειψη ενημέρωσης και πρόληψης, αγωγής και ευαισθητοποίησης των πολιτών, όπως πιστεύει το 73%. Συγκεκριμένα, μόλις 4 στους 10 από τους λουόμενους προνοούν για την ορθή ρίψη των αποτσίγαρων στην παραλία, κουβαλώντας μαζί τους κάποιο «ειδικό σταχτοδοχείο», ενώ οι υπόλοιποι απλά αδιαφορούν για το θέμα. Το ίδιο ποσοστό (40%) των «προνοητικών λουομένων» έχει υιοθετήσει τη συμπεριφορά του «αστυφύλακα της παραλίας», ενημερώνοντας και συχνά επιπλήττοντας, τόσο αυτούς που σβήνουν στην άμμο τα τσιγάρα τους, όσο και αυτούς που αφήνουν σκουπίδια κατά την αποχώρησή τους από την παραλία. Διαπιστώνεται έτσι η έλλειψη ορθής περιβαλλοντικής συμπεριφοράς από μεγάλο κομμάτι πληθυσμού.

Ευθύνες όμως για την κατάσταση των ακτών σήμερα δίδονται και στους τοπικούς αρμόδιους φορείς, ως προς την έλλειψη προληπτικών μέτρων, από ένα ποσοστό της τάξης του 20% των ερωτηθέντων.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσα από την παρούσα δράση είχε την ευκαιρία να καταγράψει ιδιαίτερα απλές και πρακτικές προτάσεις των πολιτών για την επίλυση του προβλήματος. Οι περισσότερες προτάσεις βελτίωσης των ακτών, ως προς το αντικείμενο έρευνας, αφορούσαν στην τοποθέτηση ειδικών κάδων και ενημερωτικών πινακίδων στις ακτές, στη διάθεση ατομικών σταχτοδοχείων άμμου προς τους λουόμενους, όπως έγινε από το Δήμο Θεσσαλονίκης, στη διαρκή προβολή κατάλληλου ενημερωτικού σποτ, αλλά και στην επιβολή προστίμου. Μάλιστα, το τελευταίο μέτρο προτείνεται από μεγάλη μερίδα πολιτών, τόσο για τους παραβάτες που πετούν τα αποτσίγαρα, αλλά και τα σκουπίδια γενικότερα στις ακτές, όσο και για τους μαγαζάτορες που επιχειρούν στην παραλιακή ζώνη. Ακόμη μια αξιοσημείωτη πρόταση, που καταγράφηκε, απευθύνεται προς τις καπνοβιομηχανίες, ως έκκληση να κατασκευάζουν πιο οικολογικά και βιοδιασπώμενα φίλτρα για τα τσιγάρα, ώστε να μην επιβαρύνεται ιδιαίτερα το περιβάλλον, ενώ δεν έλλειψε και η ακραία πρόταση διακοπής του καπνίσματος.

Τα συμπεράσματα της εκστρατείας «Καθαρές θάλασσες» Τέλος, δε θα μπορούσε να παραληφθεί από την παρουσίαση των αποτελεσμάτων το ποσοστό 4% των ερωτηθέντων, το οποίο πιστεύει ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στις ελληνικές ακτές, καθώς έχουμε τις πιο όμορφες και καθαρές παραλίες. Με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει…

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…