Το ότι δεν μπορούμε (και δεν θα ήταν φυσιολογικό) να αρέσουμε σε όλους θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Όσο νωρίτερα …
Τα συναισθήματα που φανερώνει η γλώσσα του σώματος
Το σώμα μας, κάποιες φορές, μπορεί να μας πει περισσότερα απ’ ότι οι λέξεις. Οι χειρονομίες μας, η στάση μας, ακόμη και ο τρόπος που κινούμαστε στον χώρο μεταδίδουν, επίσης, πληροφορίες.
Σύμφωνα με μελέτες, το 55% των μηνυμάτων που στέλνουμε, προέρχονται από το σώμα. To 38% της αποτελεσματικής επικοινωνίας αποδίδεται στον τόνο της φωνής και μένει μόνο ένα 7% για τις λέξεις! Η μη λεκτική γλώσσα είναι πολύ σημαντική και την χρησιμοποιούμε, συνεχώς, χωρίς να το καταλαβαίνουμε.
Οι ψυχολόγοι παρατηρούν, συστηματικά, τη γλώσσα του σώματος των ασθενών τους, καθώς αυτή προδίδει πληροφορίες και συναισθήματα, που οι ίδιοι δε θέλουν να αποκαλύψουν, ενώ, μέχρι και οι εργοδότες προσέχουν πώς κινούμαστε στον χώρο, κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης.
Τι λέει, λοιπόν, το σώμα μας;
- Μάτια
Τα μάτια, ως ο καθρέπτης της ψυχής, φανερώνουν πολλά για κάποιον. Για παράδειγμα, αν οι κόρες των ματιών είναι διεσταλμένες αυτό φανερώνει πως το άτομο νιώθει ερωτική επιθυμία για αυτόν που έχει απέναντί του. Αν πάλι κάποιος ανοιγοκλείνει συνέχεια τα βλέφαρα, αυτό είναι ένδειξη στρες ή δυσφορίας.
Ακόμα, αν κάποιος μας κοιτάζει κατάματα, κατά τη διάρκεια μιας συζήτησης, τότε ακούει με προσοχή και ενδιαφέρον αυτά που λέμε. Αν κοιτάζει αλλού, ενώ του μιλάμε, τότε αποσπάται από κάτι, νιώθει άβολα ή δε μας προσέχει και σκέφτεται τα δικά του. Βέβαια, το να μας κοιτάζουν έντονα στα μάτια μπορεί να υποδηλώνει και ερωτική επιθυμία, αλλά και ότι ο συνομιλητής μας λέει ψέματα. Το να μην κουνάει τα βλέφαρα ή να μένει για ώρα ακίνητος και ήρεμος είναι, επίσης, σημάδια ότι μας λέει ψέματα για κάτι.
Διαβάστε επίσης: Πώς θα “ανιχνεύσεις” το ψέμα με βάση τη γλώσσα του σώματος
Παράλληλα, το να χαμογελάει κάποιος με τα μάτια δείχνει ευτυχία. Ο μόνος τρόπος να καταλάβουμε ότι κάποιος είναι, πραγματικά, χαρούμενος είναι να δούμε ρυτίδες γύρω από τα μάτια του. Το άτομο που υποκρίνεται χαρά, συνήθως, κουνάει μόνο το στόμα, ενώ τα μάτια μένουν ακίνητα.
- Στόμα
Το δάγκωμα των χειλιών μπορεί να είναι ένδειξη στρες, άγχους ή ανησυχίας, ενώ τα σφιγμένα χείλη υποδηλώνουν δυσφορία και αποστασιοποίηση, αποδοκιμασία ή δυσπιστία.
- Χέρια και πόδια
Τα σταυρωμένα χέρια δείχνουν ότι το άτομο έχει μία αμυντική στάση, προσπαθεί να προστατευτεί ή ότι έχει μπλοκάρει, ενώ τα χέρια στη μέση υποδηλώνουν αποφασιστικότητα ή επιθετικότητα. Ακόμα, το να δείχνει κάποιος με το δάχτυλό του δηλώνει κατηγορία ή κυριαρχία προς κάποιον άλλον. Οι ανοιχτές παλάμες όπως και το να δείχνουμε τις παλάμες μας σε κάποιον, δείχνει ειλικρίνεια. Κάνοντας το αυτό, δείχνουμε ότι δεν έχουμε τίποτα να κρύψουμε και τίποτα που θα μπορούσε να βλάψει τον συνομιλητή μας.
Τα κλειστά χέρια, πίσω από την πλάτη, δηλώνουν ότι το άτομο βαριέται, είναι ανήσυχο ή θυμωμένο, ενώ το νευρικό χτύπημα των δαχτύλων στο τραπέζι δείχνει ότι είναι ανυπόμονο, απογοητευμένο ή θυμωμένο.
Παράλληλα, τα σταυρωμένα πόδια δείχνουν ότι το άτομο είναι κλειστό, νιώθει άβολα ή χρειάζεται την ιδιωτικότητά του.
Διαβάστε επίσης: Το σταύρωμα των ποδιών δείχνει εμπόδια στην επικοινωνία
- Στάση του σώματος
Η στάση σώματος κάποιου μπορεί να μας δώσει αρκετές πληροφορίες για το πώς αισθάνεται ή για στοιχεία της προσωπικότητάς του, όπως για το αν έχει αυτοπεποίθηση, είναι ανοιχτός ή νιώθει ανασφάλεια.
Για παράδειγμα, το να κάθεται με ίσια στάση, δηλώνει ότι είναι συγκεντρωμένος και μας προσέχει, ενώ, αν καμπουριάζει, μπορεί να βαριέται ή να αδιαφορεί. Η ανοιχτή στάση δείχνει ότι το άτομο είναι σίγουρο, δε φοβάται να εκτεθεί, είναι φιλικό και πρόθυμο. Αντίθετα η κλειστή στάση, καμπουριάζοντας και κρατώντας τα χέρια και τα πόδια σταυρωμένα, δείχνει αντικοινωνικότητα, επιθετικότητα και άγχος.
Η κατανόηση της γλώσσας του σώματος μπορεί να βοηθήσει, αποτελεσματικά, στην επικοινωνία μας με τους άλλους και στο να ερμηνεύσουμε τα μηνύματα που μας στέλνουν. Παρόλο που είναι σημαντικό να προσέχουμε τέτοια σημάδια, σε καθημερινές μας συζητήσεις, είναι σημαντικό να τα συνδυάζουμε και με την λεκτική επικοινωνία και τις συνθήκες, ώστε να κατανοήσουμε καλύτερα το άτομο που έχουμε απέναντί μας.