Τα συγκροτήματα που σημάδεψαν την ιστορία της μουσικής

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Υπάρχουν χιλιάδες συγκροτήματα που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες, αλλά μόνο τα μεγαλύτερα συγκροτήματα έχουν αντέξει τη δοκιμασία του χρόνου και συνεχίζουν να είναι κλασσικά και δημοφιλή. Ας δούμε λοιπόν κάποια συγκροτήματα που με την διαχρονική μουσική τους μας ταξιδεύουν μέχρι και σήμερα.

The Beatles

Οι Beatles ήταν παγκοσμίου φήμης αγγλικό ροκ συγκρότημα, από το Λίβερπουλ της Αγγλίας. Τα μέλη του συγκροτήματος αποτελούνταν από τον τραγουδιστή και κιθαρίστα John Lennon, τον τραγουδιστή και μπασίστα Paul McCartney, τον κιθαρίστα George Harrison και τον ντράμερ Ringo Starr. Το συγκρότημα έκανε έντονη την παρουσία του κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 και γνώρισε τόσο μεγάλη επιτυχία σε ολόκληρο τον κόσμο, ώστε να παραμένει το πιο δημοφιλές και επαναστατικό συγκρότημα στην ιστορία της μουσικής. Το σημαντικότερο άλμπουμ τους ήταν το “Revolver” με πωλήσεις δισεκατομμυρίων αντιτύπων παγκοσμίως. Οι Beatles κατάφεραν να επηρεάσουν την ροκ μουσική πορεία, όσο κανένα άλλο συγκρότημα μέσα στα χρόνια. Δημιουργήθηκαν το 1960 και διαλύθηκαν στις 10 Απριλίου του 1970 όπου ο Paul McCartney ανακοίνωσε επίσημα το τέλος των Beatles.

Led Zeppelin

Οι Led Zeppelin ήταν ένα Αγγλικό ροκ συγκρότημα και από τα δημοφιλέστερα στην ιστορία της μουσικής. Αναδύθηκαν μέσα από τη βρετανική blues σκηνή και είναι ένα από τα δέκα πρώτα συγκροτήματα σε πωλήσεις, στην ιστορία της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Η ομάδα αποτελείται από τον κιθαρίστα Jimmy Page, τον τραγουδιστή Robert Plant, στο μπάσο και τα πλήκτρα τον John Paul Jones και τον ντράμερ John Bonham.

Θεωρούνται πρωτοπόροι στη δημιουργία νεότερων ειδών μουσικής, όπως το χέβι μέταλ και το χαρντ ροκ (που κυριάρχησαν τις δεκαετίες του ’70 και του ’80) και η μουσική τους είχε επιρροές από άλλα είδη, όπως η μπλουζ και το ροκ εντ ρολ. Το εξαιρετικό “Stairway to Heaven”, πιστεύεται ότι έχει τον περισσότερο ραδιοφωνικό χρόνο παγκοσμίως από οποιοδήποτε άλλο τραγούδι, έστω κι αν ποτέ δεν εκδόθηκε σαν single.
Δημιουργήθηκαν το 1968 στο Λονδίνο στην Αγγλία και διαλύθηκαν το 1980, μετά το θάνατο του John Bonham.

The Rolling Stones

Οι Rolling Stones είναι ένα από τα σημαντικότερα βρετανικά ροκ συγκροτήματα που έγινε δημοφιλές κατά τη διάρκεια της “βρετανικής εισβολής” στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Το ύφος τους βασίζεται στο ροκ εντ ρολ. Το συγκρότημα δημιουργήθηκε στο Λονδίνο το 1962 από τον αρχικό ηγέτη Brian Jones, αλλά τελικά επικράτησε η συνεργασία του τραγουδιστή Mick Jagger και του κιθαρίστα Keith Richards, οι οποίοι συνέθεταν στίχους και τραγούδια. Ο πιανίστας Ian Stewart, ο ντράμερ Charlie Watts και ο μπασίστας Bill Wyman συμπλήρωσαν τη σύνθεση του συγκροτήματος. Ο Stewart απομακρύνθηκε ως επίσημο μέλος του συγκροτήματος το 1963, αλλά συνέχισε να συνεργάζεται με το συγκρότημα ως οδικός διευθυντής και πιανίστας μέχρι το θάνατό του, το 1985. Δημιουργήθηκαν το 1962 και διαλύθηκαν 47 χρόνια αργότερα, συνεχίζουν να είναι η μεγαλύτερη rock and roll μπάντα στον κόσμο.

Pink Floyd

Οι Pink Floyd ήταν βρετανικό μουσικό συγκρότημα που έχει γράψει ιστορία στο χώρο της ροκ μουσικής. Τα μέλη της μπάντας ήταν ο Syd Barrett στην κιθάρα, το πιάνο, το μαντολίνο και τα φωνητικά, ο Roger Waters στην κιθάρα, το μπάσο και τα φωνητικά, ο David Gilmour στην κιθάρα, το σαξόφωνο, την φυσαρμόνικα και φωνητικά, ο Rick Wright στα πλήκτρα και ο Nick Mason στα τύμπανα. Έχουν ξεχωρίσει για την εποχή συνθέσεις τους και για τους νεωτεριστικούς και συγκινησιακά φορτισμένους στίχους τους. Υπολογίζεται ότι το συγκρότημα έχει πουλήσει γύρω στα 74,5 εκ άλμπουμ στις Η.Π.Α. και πάνω από 300 εκατομμύρια άλμπουμ παγκοσμίως και συγκαταλέγεται έτσι στα πιο επιτυχημένα, εμπορικά, ροκ συγκροτήματα όλων των εποχών. Δημιουργήθηκαν το 1965 και διαλύθηκαν το 1994.

Guns N’ Roses

Οι Guns N ‘Roses είναι ένα αμερικανικό hard rock συγκρότημα που σχηματίστηκε στο Λος Άντζελες το 1985. Η κλασική σύνθεση που υπογράφηκε στο Geffen Records το 1986 συνίσταται από τον τραγουδιστή Axl Rose, τον κιθαρίστα Slash, τον κιθαρίστα ρυθμού Izzy Stradlin, τον μπασίστα Duff McKagan και τον ντράμερ Steven Adler. Σήμερα, ο Axl Rose είναι ο μοναδικός εναπομείναντας και αρχικό μέλος, σε μια σειρά που περιλαμβάνει τον Dizzy Reed, τους κιθαρίστες DJ Ashba και Ron “BumblefootThal στην κιθάρα ρυθμού.

Το γκρουπ είχε διαλυθεί όταν ο Slash και ο μπασίστας Duff McKagan αποχώρησαν το 1993. Μετά από 23 χρόνια, οι GnR επιστρέφουν στο Φεστιβάλ Coachella τον Απρίλιο του 2016.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr