Τα στερεότυπα επηρεάζουν τη γυναικεία αυτοπεποίθηση

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη

Τα στερεότυπα για τις γυναίκες μειώνουν δραματικά την αυτοπεποίθησή τους  ώστε να διεκδικήσουν τη θέση που τους αξίζει στον επαγγελματικό στίβο.

Οι γυναίκες στην απασχόληση

Αν και στις Ηνωμένες Πολιτείες οι γυναίκες έχουν το 60% των μεταπτυχιακών και των διδακτορικών, αυτό το ποσοστό δεν ανταποκρίνεται στην εργασιακή πραγματικότητα, καθώς είναι πολύ λίγες οι γυναίκες που βρίσκονται σε ηγετικές θέσεις, ενώ πληρώνονται λιγότερο, ειδικά σε τομείς όπως τα οικονομικά και η πληροφορική. Επιπλέον, μόλις 26% των γυναικών απασχολούνται σε θέσεις όπως τα μαθηματικά και οι υπολογιστές.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Λόγω του στερεοτύπου ότι οι άντρες ανταποκρίνονται καλύτερα στις θετικές επιστήμες. Αυτό, όμως, αποκλείει τις γυναίκες από ταχύτατα αναπτυσσόμενους τομείς, οι οποίοι προσφέρουν υψηλούς μισθούς και δυνατότητες ανέλιξης. Αυτό σημαίνει ότι οι θετικές επιστήμες στερούνται ενός σημαντικού ποσοστού ανθρώπινου δυναμικού που θα είχε πολλά να προσφέρει.

Μειωμένη αυτοπεποίθηση στα μαθηματικά

Σύμφωνα με την έρευνα της Coffman, οι γυναίκες και οι άντρες αδυνατούν να εκτιμήσουν με ακρίβεια την απόδοση των φύλων σε επιστήμες όπως τα μαθηματικά και οι υπολογιστές. Στο πλαίσιο της έρευνας αυτής εξετάστηκαν και οι επιδόσεις σε θέματα όπως η επικαιρότητα και τα καλλιτεχνικά. Το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας είναι αναμενόμενο: θεωρήθηκε ότι οι γυναίκες τα πήγαιναν καλύτερα σε θέματα όπως η επικαιρότητα και οι άντρες στα μαθηματικά και τις θετικές επιστήμες, φανερώνοντας ότι τα στερεότυπα δυστυχώς καλά κρατούν.

Το πρόβλημα αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο αν ληφθεί υπ’ όψιν ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο πιθανό να πιστέψουν σε θετικά σχόλια για τις επιδόσεις τους. Επιπλέον, επικρατεί η προκατάληψη ότι οι γυναίκες είναι λιγότερο ικανές στις θετικές επιστήμες και αυτό δεν βοηθάει ιδιαίτερα στην προσέλκυση των γυναικών. Η συνισταμένη των παραγόντων αυτών είναι η μειωμένη πιθανότητα των γυναικών για ανέλιξη, τόσο μισθολογικά όσο και ιεραρχικά.

Η λύση: διεκδικητικότητα

Το οικογενειακό περιβάλλον ωθεί τους άντρες να διεκδικούν τη θέση τους, αλλά δεν επιτρέπει το ίδιο στις γυναίκες. Κατά συνέπεια, οι γυναίκες έχουν περισσότερο την τάση να διστάζουν να εκφράζουν τις ιδέες τους. Αυτό γίνεται ακόμα εντονότερο σε επαγγέλματα όπου οι περισσότεροι εργαζόμενοι είναι άντρες. Η λύση σε αυτό είναι να καλλιεργηθεί κουλτούρα αποδοχής ανεξαρτήτως φύλου και να δίνεται η ανάλογη σημασία στις ιδέες των γυναικών.

Επιπλέον, τόσο η οικογένεια όσο και η εκπαίδευση οφείλουν να μαθαίνουν στα κορίτσια ότι οι ιδέες τους έχουν πολλά να προσφέρουν και ότι οι θετικές επιστήμες είναι ένας τομέας στον οποίο μπορούν να τα καταφέρουν.

Ανεξάρτητα από τους τομείς στους οποίους απασχολούνται οι γυναίκες, είναι φανερό ότι αξίζει να διεκδικούν οι γυναίκες τη θέση που τους αξίζει και να ακούγονται οι ιδέες τους δυνατά και καθαρά.

Το ηθικό δίδαγμα: Μιλήστε!

Πηγή

Συντάκτης: Γεωργία Μυστριώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.