Τα σκουπίδια του Έβερεστ μετατρέπονται σε έργο τέχνης

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Τα σκουπίδια του Έβερεστ μετατρέπονται σε έργο τέχνηςΠερισσότεροι από 4.000 άνθρωποι έχουν κατακτήσει την υψηλότερη κορυφή του κόσμου. Πρόκειται για αρκετά μεγάλο πλήθος ατόμων, που όπως είναι φυσικό, λόγω συνθηκών δεν είναι εύκολο να μην αφήνουν έστω και λίγα σκουπίδια. Να διαδώσουν την προσπάθεια να διατηρηθεί καθαρό το Έβερεστ, θέλουν 15 καλλιτέχνες από το Νεπάλ. Συγκεκριμένα, φιλοτέχνησαν με τα σκουπίδια που είχαν συλλεχθεί από την κορυφή, 75 γλυπτά, τα οποία εξέθεσαν στο Κατμαντού, την πρωτεύουσα της χώρας.

Οι καλλιτέχνες, απασχολήθηκαν για περίπου ένα μήνα, με σκουπίδια βάρους 1.7 τόνων που υπήρχαν στο βουνό. Τα σκουπίδια αυτά, συλλέχθηκαν από τους ορειβάτες Σέρπα το 2011 και μεταφέρθηκαν στην πόλη, μέσα στο 2012. Σύμφωνα με την υπεύθυνη της καλλιτεχνικής ομάδας: «Το Έβερεστ αποτελεί το κόσμημά μας και τα σκουπίδια στην κορυφή, το καταστρέφουν. Δεν πρέπει να το παραμελούμε». Είναι συχνές οι μαρτυρίες όσον κατεβαίνουν από την κορυφή μάλιστα, πως οι πλαγιές του βουνού, είναι γεμάτες σκουπίδια από προηγούμενους ορειβάτες.

Τα γλυπτά που δημιουργήθηκαν είχαν μεγάλη ποικιλία. Χαρακτηριστική εντύπωση προκάλεσαν ένα Γιάκ (θηλαστικό του Θιβέτ) και ένας μελωδός, που κατασκευάστηκαν από άδεια μπουκάλια οξυγόνου, γκαζάκια, κονσέρβες, σκισμένες τέντες, σπασμένες σκάλες και άλλα απορρίμματα. Οι επισκέπτες της έκθεσης, ήταν αρκετά εντυπωσιασμένοι από τα πρωτότυπα εκθέματα. Όλα τα έργα είναι διαθέσιμα προς πώληση με κόστος από 15 έως 2.300 δολάρια, ενώ είναι σημαντικό πως τα κέρδη εκτός από την οργάνωση των καλλιτεχνών, θα πάνε και στο Σύλλογο Κορυφοκατακτητών του Έβερεστ, που επιχορήγησε τη συλλογή των σκουπιδιών. Η υπεύθυνη του Συλλόγου τόνισε: «Τα σκουπίδια αποτελούν ντροπή για την εικόνα του Έβερεστ. Εδώ γίνεται μια προσπάθεια να μετατραπούν σε χρυσό».

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr