Τα skincare συστατικά που δεν πρέπει να αναμιγνύονται μεταξύ τους

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Η ρουτίνα περιποίησης είναι για όλες μας μία καθημερινή τελετουργία. Ο στόχος όλων των γυναικών είναι η καθαρή,υγιής και λαμπερή επιδερμίδα. Σύμμαχοί μας είναι τα διάφορα καλλυντικά προϊόντα που έχουμε γι’αυτό το σκοπό. Όμως, στην προσπάθειά μας αυτή, μπορεί να κάνουμε ορισμένα λάθη όσον αφορά στα συστατικά των καλλυντικών προϊόντων, καθώς κάποια από αυτά δεν πρέπει να αναμιγνύονται μεταξύ τους.

Ρετινόλη και βιταμίνη C

Αυτά τα δύο συστατικά από μόνα τους μπορούν να φωτίσουν την επιδερμίδα και να εξαφανίσουν τα σκοτεινά σημεία, ωστόσο η ταυτόχρονη χρήση τους μόνο καλό δεν κάνει. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα χρησιμοποιείς και τα δύο, όχι όμως το ένα μετά το άλλο γιατί η εφαρμογή τους θα ερεθίσει το δέρμα. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο ερυθρότητας αλλά και ευαισθησίας του δέρματος στον ήλιο, συστήνεται η ρετινόλη να εφαρμόζεται το βράδυ και η βιταμίνη c το πρωί. Φυσικά, μετά την εφαρμογή της βιταμίνης c το πρω,ί επιβάλλεται η χρήση αντιηλιακού.

Βιταμίνη C και ΑΗΑ

Και τα δύο αυτά συστατικά έχουν αντιοξειδωτική δράση, συνδυάζοντάς τα όμως δημιουργούν ανισορροπία στο pH της επιδερμίδας εξαιτίας των υψηλών επιπέδων οξύτητας. Χρησιμοποιώντας βιταμίνη c στο δέρμα και στην συνέχεια κάποιο προϊόν με ΑΗΑ (π.χ γλυκολικό ή γαλακτικό οξύ), μειώνεται η δράση της βιταμίνης c. Επίσης, ο συνδυασμός τους μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό στο δέρμα. Γι’αυτό, εφάρμοσε τη βιταμίνη c το πρωί και τα ΑΗΑ στη βραδινή σου περιποίηση.

Ρετινόλη και σαλικυλικό οξύ

Ο συνδυασμός των συστατικών αυτών προκαλεί ερύθημα και ξηρότητα. Και τα δύο έχουν αντιβακτηριδιακή δράση, καταπολεμούν τις φλεγμονές, προκαλούν κερατόλυση, διασπούν δηλαδή τα κύτταρα της κεράτινης στιβάδας της επιδερμίδας και κάνουν ήπια απολέπιση. Χρησιμοποιούνται για τα σημάδια γήρανσης, αλλά και την αντιμετώπιση της ακμής. Πρόκειται για δύο πολύ δραστικά συστατικά και ο συνδυασμός τους σίγουρα θα προκαλέσει ερεθισμούς.

Γλυκολικό οξύ και σαλικυλικό οξύ

Το γλυκολικό και το σαλικυλικό οξύ αφαιρούν τα νεκρά κύτταρα από το εξωτερικό στρώμα της επιδερμίδας. Το γλυκολικό οξύ κάνει απολέπιση, ενώ το σαλικυλικό οξύ χρησιμοποιείται για την καταπολέμηση της ακμής. Είναι πολύ καλά συστατικά αν χρησιμοποιηθούν ξεχωριστά. Η ανάμειξή τους όμως θα προκαλέσει σοβαρή αφυδάτωση και έντονο ερεθισμό.

Νιασιναμίδη και βιταμίνη C

Η νιασιναμίδη είναι η δραστική μορφή της βιταμίνης Β3 (τη βρίσκουμε και με την ονομασία βιταμίνη ΡΡ ), έχει ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες και αντιμετωπίζει τις ρυτίδες, την ακμή και τις δυσχρωμίες. Όμως δεν μπορεί να συνυπάρξει με τη βιταμίνη c, καθώς προκαλεί στο ευαίσθητο δέρμα κυρίως κοκκινίλες. Για το λόγο αυτό να εφαρμόζονται διαφορετικές ώρες την ημέρα. Για παράδειγμα η βιταμίνη c το πρωί και η νιασιναμίδη το βράδυ.

Συντάκτης: Τάνια Ατζιαμή, Αισθητικός-Make up artist

Influence:

Λατρεύω οτιδήποτε σχετίζεται με την ομορφιά, από περιποιήσεις προσώπου και σώματος, μακιγιάζ, μαλλιά μέχρι και ορισμένα θέματα διατροφής και υγιεινής ζωής…