Τα σημάδια της έλλειψης αυτοεπίγνωσης

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Τα στοιχεία που υποδηλώνουν την έλλειψη αυτοεπίγνωσης αποτελούν ένδειξη ότι χρειάζεται να ανακαλύψουμε βαθύτερα τον εαυτό μας, έτσι ώστε να επιφέρουμε βελτιώσεις στη ζωή μας.

Καθώς αναζητούμε την ευτυχία και τα μέσα που θα την κατακτήσουμε, πολύ συχνά στρεφόμαστε στους εξωτερικούς παράγοντες της ζωής μας και τα συναισθήματα που μας προκαλούν. Εξετάζουμε σχέσεις φιλικές, συντροφικές, τον εργασιακό μας βίο, λησμονώντας ωστόσο να εξετάσουμε προσεκτικά τον εαυτό μας.

Εκείνο το οποίο αρκετά συχνά μπορεί να στερεί την ευτυχία από κάποιον άνθρωπο είναι η απουσία της αυτοεπίγνωσης, η οποία είναι τόσο ουσιώδης για να ζήσουμε τη ζωή μας στο έπακρο και να κατανοήσουμε τον συναισθηματικό μας κόσμο.

Αναλύουμε λοιπόν παρακάτω έντεκα χαρακτηριστικούς δείκτες απουσίας της αυτοεπίγνωσης στη ζωή μας.

 1. Έλλειψη ισορροπίας: Έχετε μία διαρκή αίσθηση ανισορροπίας, ανεξαρτήτως από το τι κάνετε. Αισθάνεστε να χάνετε την κυριαρχία των σκέψεων και των συναισθημάτων σας και νιώθετε αποκομμένοι από τις καταστάσεις, τα δρώμενα και τους ανθρώπους που σας περιβάλλουν.
 2. Αυτοκυριαρχία: Μάλλον δεν καταφέρνετε να ελέγχετε τα συναισθήματά σας και αυτό το διαπιστώνετε κάθε φορά που προσπαθείτε να αναλύσετε τα συναισθήματά σας: είναι αδύνατον να αποκωδικοποιήσετε και να εξηγήσετε τα συναισθήματά σας.
 3. Αποφυγή: Η αδυναμία σας στην διαχείριση των συναισθημάτων που μπορεί να έλθουν στην επιφάνεια σάς οδηγεί στο ν’ αποφεύγετε ορισμένες ενέργειες ή καταστάσεις ολωσδιόλου.
 4. Άλυτα ζητήματα: Κουβαλάτε από το παρελθόν σας συναισθηματικά ζητήματα που δεν έχετε διευθετήσει και έχουν μείνει άλυτα, με αποτέλεσμα μέσα σας να αισθάνεστε δυσκολία και καταλήγετε να δραπετεύετε εντελώς από αυτά.
 5. Είστε αποκομμένοι: Είστε αποστασιοποιημένοι από τις σκέψεις και τα συναισθήματά σας. Αυτό μπορεί να συμβαίνει σε τέτοιον βαθμό, ώστε να αισθάνεστε ότι πλέον δεν είστε ο εαυτός σας ή ότι ζείτε τη ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου, έχοντας τη θέση απλού παρατηρητή.

Τα σημάδια της έλλειψης αυτοεπίγνωσης

 1. Σύγκρουση: Η ζωή σας είναι γεμάτη με εντάσεις, πιθανόν ως αποτέλεσμα της αμηχανίας ή της αναποφασιστικότητας σχετικά με τη στάση σας απέναντι στους ανθρώπους οι οποίοι επιθυμούν να σας γνωρίσουν βαθύτερα και ουσιαστικότερα.
 2. Λάθος μονοπάτι: Βρίσκεστε εγκλωβισμένοι σε μία μονότονη καθημερινότητα, που γνωρίζετε ότι δεν είναι το δικό σας μονοπάτι. Παράλληλα όμως έχετε μία ασαφή αντίληψη ως προς το ποια είναι η δική σας πορεία στη ζωή.
 3. Δυστυχία: Χωρίς κάποιον προφανή λόγο ή επαρκή αιτία, βυθίζεστε σε παρατεταμένες περιόδους θλίψης. Πρόκειται κυρίως για μία  αίσθηση δυσφορίας, παρά για τη στεναχώρια σας λόγω μίας κατάστασης.
 4. Κρίση ταυτότητας: Είτε ως ξεχωριστό άτομο, είτε ως μέλος της ευρύτερης κοινότητας, διατηρείτε μία αβέβαιη αίσθηση του εαυτού σας. Επίσης, διακατέχεστε από ανασφάλεια για το που ακριβώς πρέπει να βρίσκεστε, που ταιριάζετε.
 5. Παθητικότητα: Έχετε την τάση να ακούτε τις γνώμες των υπολοίπων και τις οδηγίες των άλλων ανθρώπων, αποφεύγοντας την ενδοσκόπηση και την προσπάθεια για εξεύρεση των δικών σας ιδεών.
 6. Αίσθηση ταχύτητας: έχετε την αίσθηση ότι η ζωή σας προχωρά με υπερβολική ταχύτητα, την οποία δεν καταφέρνετε να δαμάσετε. Αισθάνεστε πως είστε θεατής της δικής σας ζωής, και αυτό επειδή σας λείπει η αυτοεπίγνωση που θα σας ξαναδώσει τον έλεγχο της ζωής σας.

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…