Αυτό που λένε απλά «Εμείς μαζί δεν κάνουμε και χώρια δεν μπορούμε». Το πιο πιθανό, θα έχει τύχει και σε …
Τα σημάδια μίας τοξικής σχέσης και πώς να την αντιμετωπίσεις
Οι τοξικές σχέσεις αποτελούν μία δυσάρεστη και επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν πολλοί άνθρωποι στην καθημερινότητά τους. Αυτές τις επιβλαβείς διαπροσωπικές σχέσεις μπορούμε να τις συναντήσουμε σε οποιοδήποτε πλαίσιο της ζωής μας.
Τόσο στη σχέση με το σύντροφό μας όσο και στο χώρο εργασίας, ακόμα και στο οικογενειακό περιβάλλον, είναι σύνηθες φαινόμενο τα άτομα να μην αναγνωρίζουν μία σχέση ως ανώφελη και επιζήμια και κατ’ επέκταση να υφίστανται όλο και περισσότερες βλαπτικές συμπεριφορές που ενεργούν αρνητικά στην ψυχική τους υγεία. Σε αυτό το άρθρο θα μάθεις περισσότερα για το τι καθιστά μία σχέση τοξική και πως μπορείς να την διαχειριστείς.
Πως ορίζεται μία τοξική σχέση
Σύμφωνα με τους ψυχολόγους, πρόκειται για σχέσεις στις οποίες τα άτομα βρίσκονται σε μία συνεχή διαμάχη και έναν ανταγωνισμό, δεν υποστηρίζουν ο ένας τον άλλον και υπάρχει μία διαρκής υπονόμευση του ενός συντρόφου. Κυριαρχεί η έλλειψη σεβασμού, συνεκτικότητας και ενότητας.
Σε αυτήν τη σχέση οι αρνητικές στιγμές υπερτερούν των θετικών και μπορεί να κακοποιούνται ψυχικά, συναισθηματικά, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις και σωματικά όχι μόνο ο ένας αλλά και οι δύο συμμετέχοντες. Ένας τέτοιος επιζήμιος δεσμός επηρεάζει σημαντικά την αυτοεκτίμηση και αυτοπεποίθηση του ατόμου καθώς και τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει τον ίδιο του τον εαυτό και τον κόσμο γύρω του.
Ποια είναι τα σημάδια μίας τοξικής σχέσης
Είναι σημαντικό να αναγνωρίζεις πότε μία σχέση καθίσταται τοξική έτσι ώστε να μπορείς να προστατεύσεις τον εαυτό σου και να θέσεις τα δικά σου όρια που αποκλείουν τις μη επιτρεπτές συμπεριφορές. Πολλά από τα σημάδια που αναφέρονται εντοπίζονται σε όλες τις σχέσεις. Ωστόσο αυτό δεν τις καθιστά τοξικές. Μία τοξική σχέση διακρίνεται για την σταθερότητα των αρνητικών περιστατικών και την μεγάλη έντασή τους.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναγνωρίστε τις τοξικές σχέσεις στη ζωή σας
Μερικά από τα συχνότερα σημάδια είναι τα εξής:
Υπάρχει μία διαρκής δυστυχία
Η σχέση παύει να σου προκαλεί συναισθήματα χαράς και σου δημιουργεί άγχος, θυμό, θλίψη ακόμη και ζήλια για τις υπόλοιπες υγιείς σχέσεις.
Παραμερίζεις τις δικές σου ανάγκες
Σε αντίστοιχες περιπτώσεις τα άτομα αγνοούν και αψηφούν τις δικές τους επιθυμίες και αποφεύγουν μία συζήτηση που θα επικοινωνήσει τις ανάγκες τους στον σύντροφό τους, καθώς αυτή απολήγει συνήθως σε καυγά και διαμάχη. Φοβούνται να αρνηθούν μία επιθυμία του ή και να διαφωνήσουν μαζί του καθώς έτσι θα δημιουργήσουν διαπληκτισμό.
Θεωρούν ότι πρέπει να αφιερώνουν όλο τον ελεύθερο χρόνο τους στη σχέση τους ώστε να την ικανοποιήσουν και να τη χαροποιήσουν και απομακρύνονται από την οικογένεια, τους φίλους ακόμη και από τον ίδιο τους εαυτό. Σε μία υγιή σχέση ο σύντροφός σου αντιμετωπίζει σοβαρά τις σκέψεις και τις απόψεις σου και σέβεται τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σου, ακόμα και το γεγονός ότι δεν θα συμφωνείτε πάντα.
Προσπαθείς μόνο εσύ για τη σχέση σας
Όταν ο άλλος δεν επιδιώκει να περάσει χρόνο μαζί σου, να μοιραστεί τα ενδιαφέροντά σου, να συμβιβαστεί κάποιες φορές με τις επιθυμίες σου, αντιλαμβάνεσαι ότι η σχέση αυτή δεν σου προσφέρει τίποτα, αντίθετα απορροφάει κάθε τι θετικό που δίνεις εσύ στον άλλον. Όταν όλη η προσπάθεια, όλη η αγάπη και ο συμβιβασμός προέρχονται μόνο από εσένα, καταλήγεις να νιώθεις μονός και εξαντλημένος.
Ίσως βιώνεις μία σωματική ή λεκτική κακοποίηση
Το οποιοδήποτε είδος βίας ή και παρενόχλησης αποτελεί ένα από τα σοβαρότερα σημάδια μίας τοξικής σχέσης και το άτομο οφείλει να το αντιμετωπίσει αμέσως. Μία επιθετική συμπεριφορά αποτελεί ουσιαστικά έναν έμμεσο τρόπο επιβολής ελέγχου και δεν αφήνει κανένα περιθώριο άμεσης αντίδρασης από τον ‘’ευάλωτο’’ εκείνη τη στιγμή σύντροφο. Μία ψυχολογική κακοποίηση ωστόσο μπορεί να προέλθει και μέσα από έμμεσες συμπεριφορές χειραγώγησης, οι οποίες ωστόσο δεν είναι αρκετά εμφανείς για να μπορέσει το άτομο να τις συζητήσει και να τις αντιμετωπίσει.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Βουβή τιμωρία»: Η μεταμφιεσμένη ψυχολογική κακοποίηση
Παραβιάζεται ο προσωπικός σου ‘’χώρος’’
Πρόκειται για τους συνεχείς ελέγχους στα μηνύματα του κινητού, τις τηλεφωνικές κλήσεις ακόμα και τις αποδείξεις σου. Ο τοξικός σύντροφος καταλήγει ανασφαλής, ζηλιάρης και καχύποπτος και ουσιαστικά δεν σε εμπιστεύεται. Μία υγιής σχέση διακρίνεται για την εμπιστοσύνη που έχουν τα δύο άτομα και τη διατήρηση ενός επιπέδου ιδιωτικότητας που όλοι οι άνθρωποι χρειάζονται.
Λάβε σοβαρά τις ανησυχίες της οικογένειάς σου
Ένα ακόμη σημάδι, που πολλές φορές οι άνθρωποι προσπερνάμε, είναι οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εκφράζουν οι φίλοι και η οικογένειά μας, όταν αντιλαμβάνονται ότι οι σχέση μας δεν λειτουργεί σωστά. Είναι σημαντικό να ακούμε τους δικούς μας ανθρώπους και να μην αγνοούμε οποιαδήποτε άποψη δεν μας αρέσει.
Πώς να διαχειριστείς μία τοξική σχέση
Αν αντιλαμβάνεσαι ότι βρίσκεσαι εγκλωβισμένος/η σε μία τοξική σχέση, ότι ο/η σύντροφός σου έχει αρχίσει να καταπατεί τα προσωπικά σου όρια και ότι αυτή η κατάσταση έχει αρχίσει να σε αλλάζει σημαντικά, είναι ώρα να λάβεις άμεση δράση.
-
Αν αισθάνεσαι ότι απειλείται η σωματική σου ακεραιότητα και ότι βρίσκεσαι σε κίνδυνο θα πρέπει να απευθυνθείς στις αρμόδιες αρχές ή σε ειδικούς οργανισμούς που ενδιαφέρονται για το ζήτημά σου.
-
Αν η κακοποίηση είναι ψυχική και συναισθηματική, θα πρέπει να διερωτηθείς αν αξίζει να ασχοληθείς με τον άνθρωπο που σου την ασκεί και το θέμα που προκύπτει. Απευθύνσου σε συγκεκριμένο ψυχοθεραπευτή, έτσι ώστε να λυθούν διάφορα συναισθήματα κατάθλιψης ή και να αντιμετωπιστούν τραύματα που μπορεί να αφορούν τον σύντροφό σου. Αυτό ίσως αποτελεί μία λύση που μπορεί να βοηθήσει.
Από την άλλη, μερικές φορές είναι καλύτερο να φεύγουμε από καταστάσεις και ανθρώπους που επιδρούν αρνητικά στην ψυχική μας υγεία.
Πώς να αναγνωρίσετε αν βιώνετε ψυχολογική βία
Σίγουρα αξίζει να παλεύουμε για κάθε είδους σχέση. Ωστόσο όταν πρόκειται για μία τοξική, οι καταστάσεις διαφοροποιούνται. Σε μία τέτοια συνθήκη ο θυμός και η δυστυχία ανάμεσα στους δύο συμμετέχοντες γίνεται συνήθεια, η μεταξύ τους αποφυγή εντείνεται και επηρεάζονται αρνητικά και οι υπόλοιπες διαπροσωπικές σχέσεις που έχουν αναπτύξει. Αν έχεις αισθανθεί ότι ίσως βιώνεις μία επιζήμια σχέση, τότε είναι ώρα να προβληματιστείς για το μέλλον της και να δώσεις προτεραιότητα στον εαυτό σου.
Με πληροφορίες από: Dealing With Difficult People. https://www.heysigmund.com/toxic-relationship-15-signs/