Τα ψυχοσωματικά συμπτώματα του άγχους

Συντάκτης: Flowmagazine

Το άγχος είναι μία ψυχική δυσφορία. Συνοδεύεται από αίσθημα καταπίεσης, καρδιοχτύπι, φόβο μήπως χάσουμε τις αισθήσεις μας, κρύο ιδρώτα, αίσθηση μυρμηγκιάσματος, οδυνηρές μυικές συσπάσεις. Είναι σαν να βρισκόμαστε μπροστά σε έναν επικείμενο κίνδυνο, ο οποίος όμως δεν εντοπίζεται σε κάτι συγκεκριμένο.

Αυτό το άγχος μπορεί να προκληθεί ανά πάσα στιγμή. Επίσης μπορεί να τεθεί σε λειτουργία υπό συγκεκριμένες συνθήκες και να πάρει τη μορφή μιας παράλογης φοβίας, που συχνά οι άνθρωποι γύρω μας δεν μπορούν να κατανοήσουν.

Παραδείγματος χάρη, ορισμένοι άνθρωποι φοβούνται να πάρουν το ασανσέρ. Άλλοι φοβούνται να περάσουν μια γέφυρα ή να πλησιάσουν ένα παράθυρο όταν βρίσκεται πολύ ψηλά. Πρόκειται για κάτι που συμβαίνει πολύ πιο συχνά από ό,τι θα μπορούσαμε να φανταστούμε και που δύσκολα μπορούμε να ερμηνεύσουμε, διότι είναι δύσκολο να βρούμε το κλειδί που θα μας επέτρεπε να καταλάβουμε γιατί υποφέρουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Σώμα

Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε το εξής: το σύμπτωμα είναι μία μετάθεση, ένας πλάγιος τρόπος να λέμε στον εαυτό μας κάτι που θα μπορούσαμε να πούμε πιο απλά. Και μέσα από αυτήν τη μετάθεση γίνεται και μια τροποποίηση του νοήματος.

Είναι κατά κάποιον τρόπο αυτό που συμβαίνει με τις μεταφορές στο λόγο: το σύμπτωμα καθρεφτίζει κάτι που συμβαίνει σε ένα άλλο επίπεδο. Στην πραγματικότητα, εννέα φορές στις δέκα, το άγχος προκύπτει από τη μετάθεση θυμού. Κι αυτός ο θυμός, τις περισσότερες φορές, προκύπτει από μία αίσθηση ανικανοποίητου γι’ αυτά που ζούμε.

Μέσα από τα ψυχικά και σωματικά μας συμπτώματα, τα άγχη μας, τις φοβίες μας, τις φλεγμονές μας, τις κύστες μας, προσπαθούμε να μιλήσουμε στον εαυτό μας, που δεν μας ακούει. Είναι δύσκολη περίπτωση γιατί, συγχρόνως, κρυφά από εμάς τους ίδιους, προσπαθούμε να μην αφήνουμε ίχνη των επιθυμιών μας. Πίσω από το άγχος, ας ψάξουμε το θυμό που έχει δημιουργηθεί από την μη υλοποίηση μιας επιθυμίας μας και ίσως τότε ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Συγγραφέας Μαρτίνα Αθανασίου

Η Μαρτίνα Αθανασίου είναι Ψυχολόγος και Σωματική Ψυχοθεραπεύτρια με ειδίκευση στις ανθρώπινες σχέσεις και τις ψυχοσωματικές παθήσεις.

ΠΗΓΗ: enallaktikidrasi.com

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…