Τα προβιοτικά που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η καλή υγεία των εντέρων μας εξαρτάται από την καλή ισορροπία των φιλικών και των κακών βακτηρίων. Στο ανθρώπινο γαστρεντερικό σύστημα υπάρχουν βακτηρίδια που συνιστούν τη μικροβιακή χλωρίδα και είναι απαραίτητα για την πέψη και τη σωστή απορρόφηση των τροφών. Εδώ λοιπόν έρχονται και μας βοηθούν τα προβιοτικά, που αναφέρονται σε φιλικούς μικροοργανισμούς ως προς το έντερο, τα οποία  προμηθευόμαστε μέσω της τροφής.

Πόσο σπουδαία είναι τα προβιοτικά και πόσο μπορούν να βοηθήσουν την καλή λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος;

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς το έντερο σχετίζεται με το… κοινωνικό άγχος

______________________

Η αξία των προβιοτικών

Τα προβιοτικά βοηθούν την πέψη, ενισχύουν την καλή λειτουργία και την άμυνα του οργανισμού, χαρίζουν στον άνθρωπο μεγαλύτερη ενέργεια. Όσο περισσότερο ενδιαφερόμαστε για τις σωστές διατροφικές μας συνήθειες, τόσο περισσότερο θα βοηθάμε και τα ίδια να λειτουργούν σωστά. Χαρακτηριστικοί αντιπρόσωποι αυτών των μικροοργανισμών είναι οι γαλακτοβάκιλλοι, οι εντερόκοκκοι και οι στρεπτόκοκκοι, οι οποίοι βρίσκονται σε διάφορα προϊόντας που έχουν υποστεί ζύμωση, όπως το γιαούρτι και διάφορα άλλα γαλακτοκομικά.

Η ισορροπία των καλών και κακών βακτηρίων στο σώμα μας μπορεί να διαταραχθεί από διάφορους παράγοντες, όπως:

  • το άγχος και το στρες
  • η κακή διατροφή
  • η γήρανση
  • τροφικές δηλητηριάσεις από σαλμονέλα
  • φαρμακευτική αγωγή (αντιβιοτικά, αντισυλληπτικά χάπια)
  • διάφορα παρασιτοκτόνα που χρησιμοποιούνται σε καλλιέργειες

Τα προβιοτικά που αξίζει να εντάξουμε στη διατροφή μας

Το να καταναλώνουμε προβιοτικά είναι μία φυσική μέθοδος που έχει διαπιστωθεί πως προσφέρει στον εαυτό μας τα παρακάτω οφέλη:

  • Ενισχύεται η άμυνα του οργανισμού η οποία με τη σειρά της δρα αποτελεσματικότερα ενάντια σε παθογόνους μικροοργανισμούς.
  • Βελτίωση των συμπτωμάτων που έχουν βρεθεί πως ευθύνονται για τη δυσανεξία στη λακτόζη
  • Βελτίωση της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων που πάσχουν από διάφορες γαστρεντερικές παθήσεις
  • Προστατεύουν από διάφορα νιτρώδη και νιτρικά άλατα τα οποία προστίθενται κυρίως στο κρέας και μετατρέπονται σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες.
  • Μειώνουν τη χοληστερίνη και χαρίζουν δροσερή αναπνοή. Ανακουφίζουν, επιπροσθέτως, από τα αέρια του πεπτικού.
  • Συμβάλλουν στην καλύτερη απορρόφηση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και Κ, όπως και στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου.

Είναι απαραίτητο λοιπόν, να εντάξει ο καθένας από εμάς τα προβιοτικά στη διατροφή του. Πλέον στην αγορά υπάρχουν διάφορα προϊόντα με προβιοτικά, διευκολύνοντας όλους όσους θα ήθελαν να τα συμπεριλάβουν στη διατροφή τους.

Συντάκτης: Μαρία Σκαμπαρδώνη,

Influence:

Δημοσιογράφος στο επάγγελμα, προσπαθώ μέσω της γραφής μου για τη διερεύνηση της αλήθειας. Γνώστρια της Αγγλικής και της Γαλλικής γλώσσας…