Τα πρώτα ταξί χωρίς οδηγό κάνουν παγκόσμια πρεμιέρα στο Τόκιο

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου

Ένα αυτό-οδηγούμενο ταξί μεταφέρει πλέον επιτυχώς επιβάτες επί πληρωμή στους πολυσύχναστους δρόμους του Τόκιο, αυξάνοντας τις πιθανότητες η υπηρεσία να είναι έτοιμη εγκαίρως για να μεταφέρει τους αθλητές και τους τουρίστες μεταξύ των αθλητικών χώρων και του κέντρου της πόλης κατά τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020.

Η ZMP, κατασκευαστής τεχνολογίας αυτόνομης οδήγησης, και η εταιρεία ταξί Hinomaru Kotsu, ισχυρίζονται ότι οι δοκιμές, οι οποίες ξεκίνησαν αυτήν την εβδομάδα, είναι οι πρώτες στον κόσμο που περιλαμβάνουν ταξί χωρίς οδηγό και επιβάτες που πληρώνουν για τη διαδρομή.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε την ίδια στιγμή που η Toyota και ο γίγαντας των μεταφορών Uber δήλωσαν ότι εντείνουν τις δικές τους προσπάθειες για την ανάπτυξη αυτό-οδηγούμενου οχήματος.

Η Nissan και η τεχνολογική εταιρία DeNa δοκίμασαν την υπηρεσία Easy Ride κατά μήκος μιας διαδρομής 4,5 χλμ στην πόλη Yokohama νωρίτερα φέτος.

Η DeNa και η ZMP διεξήγαγαν επίσης δοκιμές για ταξί χωρίς οδηγό χρησιμοποιώντας τα minivans Estima της Toyota, μεταφέροντας δεκάδες κατοίκους από τα σπίτια τους στα τοπικά καταστήματα της πόλης Fujisawa, κοντά στο Τόκιο, τον Μάρτιο του 2016.

Στην τελευταία δοκιμή στο Τόκιο, ένα minivan εξοπλισμένο με αισθητήρες έκανε τέσσερις διαδρομές μετ επιστροφής την ημέρα σε μια πολυσύχναστη διαδρομή μήκους 5,3 χλμ μεταξύ των περιοχών Otemachi και Roppongi.

Το πείραμα, το οποίο τελειώνει στις αρχές του επόμενου μήνα, έχει ενθουσιάσει τους κατοίκους του Τόκιο, με 1.500 άτομα να ζητούν επιβίβαση σε ένα από τα 96 προγραμματισμένα δρομολόγια μεταξύ των δύο προορισμών.

Ένας οδηγός και ένας βοηθός βρίσκονται στο όχημα για να πάρουν τον έλεγχο σε περίπτωση προβλήματος, αλλά τα πρώτα δρομολόγια έχουν ολοκληρωθεί χωρίς δυσάρεστα συμβάντα.

Οι επιβάτες ξεκλειδώνουν οι ίδιοι την πόρτα και πληρώνουν το δρομολόγιο – περίπου 1.500 γιέν ($13) – μέσω μιας εφαρμογής smartphone.

Ο πρόεδρος της Hinomaru Kotsu, Kazutaka Tomita, δήλωσε ότι η δοκιμή ήταν ένα “πολύτιμο βήμα” προς την ημέρα που η αυτόνομη οδήγηση θα γίνει πλήρως εμπορική.

Με το βλέμμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, οι επιχειρήσεις θα διεξάγουν επιπλέον δοκιμές αργότερα φέτος, συνδέοντας το αεροδρόμιο Haneda με το κέντρο της πόλης.

Συντάκτης: Ελεάννα Βλάχου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.