Τα πράγματα μας ελέγχουν ή τα ελέγχουμε εμείς;

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη

Πολλές φορές νιώθουμε πως μας συμβαίνουν πράγματα τα οποία τα αποδίδουμε στην κακή την τύχη, στην κακιά στην μοίρα; Πως αυτό συνέβη σε εμάς γιατί δεν είμαστε τόσο τυχεροί όσο κάποιοι άλλοι; Αυτό συμβαίνει πάντα;

Αυτή είναι η μισή αλήθεια! Σίγουρα υπάρχουν γεγονότα και καταστάσεις καθημερινά τα οποία δεν τα προκαλούμε και είναι πράγματι ζήτημα τύχης. Υπάρχουν όμως και καταστάσεις τις οποίες προκαλούμε εμείς οι ίδιοι μέσω παρελθοντικών πράξεων και επίλογών.

Καταστάσεις τις οποίες προκαλούμε εμείς οι ίδιοι 

Υπάρχουν καθημερινές περιπτώσεις σε όλους τους τομείς όπου παραπονιόμαστε για το πώς μας έρχονται τα πράγματα στη ζωή, ενώ στην ουσία εμείς είμαστε αυτοί που τα φέραμε.

Για παράδειγμα, υπάρχουν φορές που κάποιοι άνθρωποι παραπονιούνται για τη διατροφή και τα παραπάνω κιλά τους, χωρίς στην ουσία να έχουν προσπαθήσει πολύ για να έχουν τα αντίθετα αποτελέσματα. Άλλοι εκφράζουν τη στεναχώρια τους σχετικά με το ότι δεν είναι πολύ καλοί μαθητές, χωρίς όμως να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στο διάβασμα. Ο πατέρας μιας οικογένειας ή ο άντρας σε έναν γάμο παραπονιέται πως δεν βλέπει πολλές ώρες την οικογένεια του, χωρίς όμως να προσπαθεί να αφιερώσει περισσότερο χρόνο σε αυτήν έστω τις Κυριακές ή να φέρει άλλες ισορροπίες στο σπίτι. Υπάρχουν πολλοί που παραπονιούνται και για τα την εκδήλωση μιας πυρκαγιάς, χωρίς όμως να κάνουν κάτι για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, ειδικά όταν για την καταστροφή του μας έχουν προειδοποιήσει εδώ και χρόνια οι ειδικοί. Υπάρχουν ορισμένοι που παραπονιούνται για την ανεργία και για το λεγόμενο braindrain και δεν κάνουν κάτι στην αγορά εργασίας για να κρατήσουν στη χώρα την μορφωμένη νεολαία κοκ. 

Τι συμβαίνει όμως με τα γεγονότα και τις καταστάσεις που είναι πράγματι ζήτημα τύχης;

Όπως αναφέρθηκε υπάρχουν πολλές φορές πράγματι και γεγονότα τα οποία είναι απρόσμενα και δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι για την έλευσή τους. Και στις δύο όμως περιπτώσεις, και στην περίπτωση που εμείς ευθυνόμαστε για μια κατάσταση αλλά και για την περίπτωση που μας προέκυψε μοιραία ένα γεγονός, μπορούμε να επιλέξουμε το πως θα αντιδράσουμε σε αυτά, τις επιλογές που θα κάνουμε και τις αποφάσεις που θα λάβουμε όσο ζούμε τις καταστάσεις αυτές. Σε ένα πένθος είναι επιλογή μας αν θα επισκεφτούμε έναν ειδικό ψυχολόγο σε μια απόλυση είναι επιλογή μας το πόσο μεγάλο χρονικό διάστημα θα αφιερώσουμε στο να κλειστούμε στον εαυτό μας σε ένα ατύχημα είναι επιλογή μας πόση ώρα θα αφιερώσουμε στη φυσιοθεραπεία για την ολοκληρωτική μας αποθεραπεία και αποκατάστασης, όπου αυτό είναι φυσικό σε ένα ψέμα που σου λέει ο σύντροφός σου ή σε μια προδοσία ενός φίλου είναι στο χέρι μας αν θα τον συγχωρήσουμε ή όχι. 

Το γεγονός πως ελέγχουμε κάθε μας επιλογή ισχύει και για μικρά ‘χτυπήματα’ της μοίρας, αλλά και για μεγάλα. Δεν σημαίνει αυτό πως μια κατάσταση θα πονάει λιγότερο αλλά τουλάχιστον θα είμαστε πιο ώριμοι και συνειδητοποιημένοι για τον δικό μας ρόλο σε αυτή. 

Συντάκτης: Κατερίνα Μπασαγιάννη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.