Τα πολύτιμα πρώτα πέντε λεπτά ζωής του μωρού!

Συντάκτης: Flowmagazine

Γιατί οι πρώτες στιγμές στο μαγικό ταξίδι της ζωής είναι τόσο σημαντικές; Γνωρίζουμε ότι αποτελούν συγχρόνως ένα μικρό «σοκ» για το μωρό που αφήνει τη ζεστασιά και θαλπωρή της μήτρας, όμως σε αυτά ακριβώς τα 5 πρώτα λεπτά συντελούνται «θαύματα».

Η μαγική ώρα της γέννησης έφθασε! Πιο εύκολα ή πιο δύσκολα, σε λίγες ή πολλές ώρες έρχεται στο κόσμο το νεογνό και αξίζει να μάθουμε λεπτομερώς τι συμβαίνει και πόσο καθοριστικά είναι τα πρώτα 5 λεπτά της ανθρώπινης ζωής!

Και αν δεν κλάψει αμέσως έχει κάποιο πρόβλημα;

Η προσαρμογή στο νέο περιβάλλον, το ψυχρό και γεμάτο καινούργιο ερεθίσματα, όχι πάντα πολύ ευχάριστα, πρέπει να γίνει πολύ γρήγορα για το ανθρώπινο μωρό. Αντίθετα με το μύθο που θέλει τα νεογνά να κλαίνε αμέσως, κάποια θα αναπνεύσουν αμέσως ρυθμικά έως και 3 λεπτά μετά τη γέννησή τους! Το υγρό που υπήρχε στους πνεύμονες καθ’όλη τη διάρκεια της κύησης θα απορροφηθεί σταδιακά.

Τι συμβαίνει με την κυκλοφορία του αίματος;

Η ροή αίματος που υπήρχε επί 9 μήνες, από τον πλακούντα διακόπτεται, καθώς ο μαιευτήρας απολινώνει τον ομφάλιο λώρο και η εμβρυϊκή κυκλοφορία δίνει τη θέση της σε κυκλοφορία τύπου ενήλικα. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να κρατηθεί ζεστό το νεογνό, καθώς η ικανότητα να διατηρεί σταθερή τη θερμοκρασία σώματος είναι μειωμένη τις πρώτες ώρες (και μέρες) μετά τη γέννηση

Πρώτη ιατρική φροντίδα στο νεογνό

Η πρώτη κίνηση του νεογνολόγου μαζί με τη μαία είναι να σκουπίζουν το μωρό και να το ζεστάνουν με ελαφρά τριβή η οποία αποτελεί καλό ερέθισμα για την αναπνοή. Την ίδια ώρα γίνεται η εκτίμηση του κατά πόσο έχει γίνει επιτυχημένα η μετάβαση στην εξωμήτριο ζωή. 

Στο πρώτο λεπτό ζωής και μετά στο πέμπτο λεπτό, εκτιμάται αν υπάρχει αναπνοή και πόσο ρυθμική είναι, καθώς και ο καρδιακός ρυθμός, ο μυϊκός τόνος η αντίδραση στα ερεθίσματα κ.α.

Ειδική φροντίδα

Για τα περισσότερα νεογνά η μετάβαση είναι ομαλή, αλλά το 10% έχουν ανάγκη κάποιες παρέμβασης, όπως  για παράδειγμα οξυγόνο, ήπια αναρρόφηση στη μύτη και το στόμα ενώ το 1% θα χρειαστεί πιο εντατική ανάνηψη από εξειδικευμένη ομάδα νεογνολόγων .

Ήρθε η ώρα για το πρώτο γεύμα!

Μετά τα πρώτα αυτά λεπτά ιατρικής φροντίδας, το μωρό έρχεται στην αγκαλιά της μητέρας του για τον πρώτο θηλασμό. Αν η λεχώνα είναι σε θέση θα του δώσει το μητρικό γάλα, το οποίο θα βοηθήσει το νεογνό να διατηρήσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα φυσιολογικά και θα συμβάλει σημαντικά στο δέσιμο μητέρας-παιδιού. Καλώς όρισες μικρούλη/α!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…