Τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας στον εργασιακό χώρο

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος

Το φιλικό εργασιακό περιβάλλον, μας κάνει να αποδίδουμε καλύτερα. Οι καλές σχέσεις με τους συνεργάτες μας, προσφέρουν ευνοϊκές συνθήκες για να ανταπεξέλθουμε στη δύσκολη καθημερινότητα. Δεν είναι τυχαία τα αποτελέσματα έρευνας στην Ατλάντα των ΗΠΑ, κατά τα οποία το 67% των εργαζομένων ανέφεραν πως οι φιλίες στη δουλειά κάνουν την εργασία τους πιο διασκεδαστική ενώ το 55% αισθάνονταν πως οι σχέσεις, που διατηρούν με τα συγκεκριμένα άτομα, δίνουν μεγαλύτερη αξία στη δουλειά τους. Σας παρουσιάζουμε ορισμένα πλεονεκτήματα, που έχουν οι φιλίες στον εργασιακό χώρο.

Τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας στον εργασιακό χώροΔιάρκεια στον εργασιακό χώρο

Αν αγαπάτε τη δουλειά σας και θέλετε να ζήσετε αρκετά για να την απολαύσετε περισσότερο, οι φίλοι στο γραφείο είναι εκεί για να σας βοηθήσουν. Η κοινωνική στήριξη από τους συνεργάτες σας, θα σας δώσει και ψυχολογική δύναμη για συνεχίσετε το έργο σας.

Καλύτερη αντιμετώπιση από υπευθύνους

Οι περισσότεροι ανώτεροι, ενθαρρύνουν τη σύσφιξη σχέσεων μεταξύ των υπαλλήλων τους. Δεν είναι τυχαία τα ομαδικά δείπνα και οι κοινές έξοδοι, που πραγματοποιούν κατά καιρούς οι μεγάλες εταιρείες. Αν και υπάρχει ρίσκο αποσυντονισμού των εργαζόμενων, οι μανατζερ εταιριών διαβλέπουν το όφελος από τις συνεργασίες στην υψηλότερη παραγωγικότητα των εργαζομένων τους.

Καλό στην υγεία

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, σε δείγμα 820 ατόμων με μέσο ώρο διάρκειας εργασίας τις 8.8 ώρες τη μέρα, οι εργαζόμενοι με χαμηλές κοινωνικές επαφές, εμφάνισαν διπλάσιες σχεδόν πιθανότητες να πεθάνουν σε διάστημα 20 ετών. Οι ερευνητές, υπολόγισαν ψυχολογικούς και συμπεριφορικούς παράγοντες, αλλά και συνήθειες όπως το κάπνισμα, η παχυσαρκία και η κατάθλιψη.

Τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας στον εργασιακό χώροΕυχαρίστηση από τη δουλειά

Ξοδεύουμε μεγάλο μέρας της δουλειάς στον εργασιακό μας χώρο (συνήθως το 1/3 της ημέρας). Εάν η ζωή στο γραφείο είναι δυσάρεστη, γεμάτη με άγχος και στρες, επηρεάζεται δυσάρεστα όλη η μέρα. Οι φίλοι λοιπόν θα βρεθούν στο πλευρό σας για να αποφευχθούν αυτές οι καταστάσεις. Ακόμα και αν δεν κάνετε το επάγγελμα των ονείρων σας, το φιλικό περιβάλλον, θα σας κάνει να το αντιμετωπίσετε αισιόδοξα.

Μεγαλύτερη αίσθηση σκοπού

Όταν έχετε έναν καλό φίλο νιώθετε πως κάποιος μπορεί να σας καλύψει όταν τον χρειάζεστε. Για το λόγο αυτό, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κουτσομπολιά εις βάρος σας και θέματα εκτός εργασίας. Επικεντρώνεστε καθαρά στη δουλειά σας και νοιάζεστε για την προσωπική και συνολική πρόοδο.

Ισορροπίες

Οι φίλοι στη δουλειά, σας βοηθούν να διατηρήσετε τις ισορροπίες στη ζωή σας. Θα φροντίσουν να σας ενθαρρύνουν όποτε το έχετε ανάγκη, να σας δώσουν σωστές συμβουλές και να νιαστούν για τον τρόπο ζωής σας (π.χ. διατροφή, κακές συνήθειες). Ουσιαστικά, επεμβαίνουν ευεργετικά τόσο στο γραφείο όσο και εκτός αυτού.

Τα πλεονεκτήματα μιας φιλίας στον εργασιακό χώροΧρήσιμα στατιστικά

Σύμφωνα με έρευνα της Gallup organization οι εργαζόμενοι, που είχαν τον καλύτερό τους φίλο στη δουλειά ήταν:

  • 35% πιθανότερο να εγγυηθούν για την ποιότητα των συνεργατών τους.
  • 27% πιθανότερο να παίζει ρόλο η άποψή τους στη δουλειά.
  • 27% πιθανότερο να θεωρούν πως ο σκοπός της εταιρείας τους, τους κάνει να νιώθουν σημαντικοί.
    και
  • 21% πιθανότερο να προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο αποτέλεσμα στη δουλειά.

Σε αντίθεση με τα παραπάνω μόλις το 4% όσων δεν έχουν έναν καλό φίλο στη δουλειά, ανέφεραν πως συνεχίζουν να είναι παραγωγικοί καθημερινά.

Συντάκτης: Άκης Αδαμόπουλος,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr