Τα πιο συνηθισμένα λάθη στη διακόσμηση χώρων (Μέρος 1ο)

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου

Όσοι ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη διακόσμηση, δεν διαθέτουν την επαγγελματική πείρα που θα τους αποτρέψει από λάθη. Αυτά είναι τα πιο συχνά.

Αν δεν είστε επαγγελματίες σίγουρα θα κάνετε λάθη στην προσπάθειά σας να θυμηθείτε όλα όσα ψἀξατε και διαβάσατε. Παρακάτω σας παραθέτουμε μερικά από τα πιο συνηθισμένα λάθη, ώστε να τα αποφύγετε.

Έλλειψη βασικού σχεδίου

Μην προσπαθείτε να εφαρμόσετε μονομιάς καθετί που έχετε ονειρευτεί ή έχετε ζηλέψει στις σελίδες των περιοδικών. Είναι σημαντικό να έχετε προαποφασίσει ποιο περίπου ύφος θέλετε να έχει ο χώρος σας και να μείνετε όσο γίνεται πιο κοντά σε αυτό. Αναπάντεχοι συνδυασμοί δεν εξαιρούνται, βέβαια, αφού το στοιχείο της έκπληξης είναι συχνά το ζητούμενο στη διακόσμηση. Αλλά, για να σπάσεις τους κανόνες, πρέπει πρώτα να τους γνωρίζεις.

Μη τήρηση των αναλογιών

Μην ξεχνάτε ότι οι αναλογίες καθορίζουν τους εσωτερικούς χώρους. Ο όγκος και το ύψος των επίπλων σε σχέση με τις διαστάσεις του δωματίου είναι καθοριστικά για ένα αρμονικό αποτέλεσμα. Μην ξεχνάτε ότι η αρμονική κλιμάκωση και η αλληλουχία των επιφανειών, απαλλαγμένη από οπτικά εμπόδια, δίνουν την αίσθηση της άνεσης, ειδικά στους μικρούς χώρους.

Επιλογές άσχετες με την καθημερινότητα σας

Μην παίρνετε αποφάσεις με αισθητικά κριτήρια ή με άξονα μια πραγματικότητα που δεν έχει σχέση με τον τρόπο ζωής σας. Το αποτέλεσμα είναι λύσεις δυσλειτουργικές, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την καθημερινότητά σας. Γι’ αυτό, μάθετε να αξιολογείτε ρεαλιστικά τις ανάγκες σας, προτού πάρετε οριστικές αποφάσεις.

Εκτυφλωτικό χρώμα παντού

Τα πολλά έντονα χρώματα αποπροσανατολίζουν, κουράζουν, περιορίζουν έναν χώρο. Δεν χρειάζεται, βέβαια, να φοβάστε τα τολμηρά χρώματα και ούτε είναι λύση να βάψετε ολόκληρο το σπίτι μπεζ, επειδή δεν μπορείτε να βρείτε άκρη με τις αποχρώσεις. Για την αγαπημένη σας έντονη απόχρωση, είναι καλύτερα να περιοριστείτε μόνο σε έναν τοίχο ή σε σημεία του σπιτιού από τα οποία διέρχεστε, π.χ. διαδρόμους. Το ίδιο ισχύει και για τις έντονες ταπετσαρίες.

Ατυχής διακοσμητικός «τεμαχισμός» ενιαίου χώρου

Είναι σημαντικό να διατηρήσετε τη συνάφεια και τη συνέχεια στο ύφος ενός ανοιχτού χώρου. Αυτό δεν αποκλείει, βέβαια, την ανάγκη διαχωριστικών, που οριοθετούν τις διαφορετικές λειτουργίες. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να μετακινήσετε τον καναπέ και να δημιουργήσετε έναν διάδρομο κατά μήκος της μακριάς πλάτης του. Στη θέση διαχωριστικών μπορούν να λειτουργήσουν επίσης ένας χαμηλός μπουφές ή ένα έπιπλο βιβλιοθήκης διπλής όψης (χωρίς πλάτη), προσφέροντας επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Σε γενικές γραμμές, η διαφάνεια σε διαχωριστικά και άλλες επιφάνειες επιτρέπει σε κάθε ενιαίο χώρο να «ανασαίνει».

Εμπόδια από πολλά έπιπλα

Πολλά έπιπλα και αντικείμενα στον ίδιο χώρο τον κάνουν να ασφυκτιά. Μπερδεμένα σχήματα, στριμωγμένα το ένα δίπλα στο άλλο, χάνουν την ομορφιά και την προσωπικότητά τους και απλώς συμμετέχουν σε ένα κομφούζιο. Αν η πρόσβαση στα έπιπλά σας γίνεται με δυσκολία, πρέπει πρώτα από όλα να δημιουργήσετε ικανοποιητικούς διαδρόμους, ώστε να κινείστε απρόσκοπτα.

Αταίριαστοι συνδυασμοί

Το τραπέζι που διαλέξατε είναι αξιόλογο και οι καρέκλες εξίσου στυλάτες, αλλά τελικά δεν κολλάνε μεταξύ τους ούτε και με τον μοντέρνο λακαριστό μπουφέ που είχατε παραγγείλει νωρίτερα. Οι παρορμητικές αγορές είναι συχνά άστοχες και έχουν αμφίβολο αποτέλεσμα, γι’ αυτό έχετε συνέχεια κατά νου τις δυνατότητες του χώρου σας. Από την άλλη πλευρά, αν αποφασίσετε να τα αγοράσετε όλα από το ίδιο μαγαζί, κινδυνεύετε να δημιουργήσετε ένα σπίτι με δωμάτια ίδια με εκείνα στις σελίδες του καταλόγου του καταστήματος. Γι’ αυτό, κάντε πρώτα μια σοβαρή έρευνα αγοράς και μετά αυτοσχεδιάστε.

Αγορές χωρίς μέτρηση

Μην αγοράζετε έπιπλα με υπολογισμούς διαστάσεων κατά προσέγγιση, χωρίς να αναρωτηθείτε στιγμή αν χωράνε στα σημεία για τα οποία τα προορίζετε. Τώρα πρέπει να βρείτε coffee table σε μέγεθος κομοδίνου ή να αποφασίσετε ότι πλέον θα ανοίγει μόνο η μία μπαλκονόπορτα. Δεν πρέπει να διαλέγετε τίποτε χωρίς μεζούρα ή και χωρίς την κάτοψη του καινούργιου σας σπιτιού. Την επόμενη φορά μετρήστε σχολαστικά τα δωμάτια προτού βγείτε στα μαγαζιά, κάντε την έρευνά σας παίρνοντας τις ακριβείς διαστάσεις όλων των επίπλων που σας άρεσαν και, όταν επιστρέψετε στο σπίτι, βγάλτε ξανά τη μεζούρα και, χρησιμοποιώντας χαρτοταινία, σημαδέψτε στο δάπεδο τις διαστάσεις των επίπλων και δείτε τες εφαρμοσμένες στον χώρο σας.

Άβολα έπιπλα

Μην ντραπείτε να δοκιμάσετε ξανά και ξανά τα έπιπλα που είναι υποψήφια να μπουν στο σπίτι σας. Καθίστε στον καναπέ που σας άρεσε. Ξαπλώστε, βολευτείτε. Πόσες στάσεις αλλάξατε, προτού νιώσετε αναπαυτικά; Αν η πλάτη της πολυθρόνας σας «πετάει» έξω από το κάθισμα και στο τέταρτο δεν βλέπετε την ώρα να σηκωθείτε από την καρέκλα, είναι φανερό ότι τα συγκεκριμένα κομμάτια δεν περνούν το τεστ καταλληλότητας.

Η επικράτηση της τηλεοπτικής συσκευής

Η τηλεόραση δεν χρειάζεται να είναι το κέντρο του σύμπαντος ούτε του καθιστικού σας. Όταν οι φίλοι σας κάθονται στον καναπέ, ίσως είναι προτιμότερο να αντικρίζουν τη θέα ή τις φλόγες στην εστία του τζακιού και όχι αναγκαστικά μια οθόνη. Οι περιστρεφόμενες βάσεις τοίχου μπορούν να αποδειχθούν πολύ βολική λύση.

Συντάκτης: Δήμητρα Γραμμένου,

Influence:

Ζω στην Θάσο, είμαι μητέρα ενός αγοριού και αγαπώ την αρθρογραφία και τα βιβλία. Η διακόσμηση σπιτιού είναι κάτι που επίσης αγαπώ πολύ…