Τα πιο συχνά λάθη που κάνουμε στη δίαιτα

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Όλοι πολλές φορές έχουμε βρεθεί στο σημείο έναρξης μίας καινούριας δίαιτας . Πάντα ξεκινάμε με όρεξη και ενθουσιασμό, αλλά κάπου στην πορεία συνήθως κάτι πάει λάθος  και τελικά δεν επιτυγχάνουμε τον αρχικό μας στόχο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Όπως είναι γνωστό, όταν καίμε περισσότερες θερμίδες απ’ όσες προσλαμβάνουμε από το φαγητό μας, χάνουμε βάρος. Θεωρητικά, ακούγεται πολύ απλό σαν βασικός κανόνας, στην πράξη όμως αντιμετωπίζουμε κάποιες δυσκολίες. Ποια είναι λοιπόν τα λάθη αυτά που κάνουμε κατά τη διάρκεια μίας δίαιτας και μας απομακρύνουν όλο και περισσότερο από τον σκοπό μας; Ας ρίξουμε μια ματιά…

Υπερβολική πρωτεΐνη

Γνωρίζουμε ότι  η πρωτεΐνη είναι μία από τις πιο βασικές παραμέτρους  της διατροφής, όμως όταν καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες, τότε αυτή αποθηκεύεται στον οργανισμό ως λίπος. Για το λόγο αυτό, προσπαθήστε να μην το παρακάνετε με συμπληρώματα ή ακόμα καλύτερα, αν δεν συντρέχει λόγος υγείας, βγάλτε τα εντελώς  από τη διατροφή σας.

Μικρή κατανάλωση λαχανικών

Τα λαχανικά είναι απαραίτητο κομμάτι μίας ισορροπημένης, χορταστικής και ολιγοθερμικής διατροφής. Σε γενικές γραμμές, πρέπει να καταναλώνουμε  περίπου 2,5 κούπες καθημερινά, αλλά σπάνια πετυχαίνουμε αυτόν τον στόχο. Προσπαθήστε να εντάξετε τα λαχανικά με κάθε τρόπο στην διατροφή σας, μέσα στα σνακς, στο απογευματινό αλλά και ακόμα και  στο πρωινό σας γεύμα.

Αυξημένη κατανάλωση χυμών

Εννοείται πως ένας φυσικός χυμός φρούτων ή λαχανικών είναι ό,τι πρέπει για να μας τονώσει μέσα σε μία δύσκολη ημέρα. Ακόμη, μας προσφέρει αρκετές βιταμίνες, που πάντα χρειαζόμαστε, όμως  το διατροφικό του προφίλ σε γενικές γραμμές, δεν είναι και ό,τι καλύτερο. Η χαμηλή του περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, συνεισφέρει στην πρόσληψη καθαρών σακχάρων του φρούτου. Για το λόγο αυτό δεν πρέπει να το παρακάνουμε με την κατανάλωση χυμών στην καθημερινότητά μας. Όσον αφορά τους χυμούς του εμπορίου, αυτοί πρέπει να λείπουν παντελώς από την διατροφή μας.

Απογοήτευση

Πολλοί από εμάς, απογοητευόμαστε και «τα παρατάμε», όταν ο δείκτης της ζυγαριάς ξαφνικά σταματήσει να κατεβαίνει. Στην αρχή μιας δίαιτας, είναι φυσικό να χάνουμε απότομα αρκετά κιλά, ένας συνδυασμός υδατανθράκων και νερού. Σύντομα, όμως, ο ρυθμός με τον οποίο μειώνεται ο δείκτης της ζυγαριάς, θα πέσει, και αυτό είναι απολύτως  φυσιολογικό. Έτσι λοιπόν, δεν υπάρχει λόγος απογοήτευσης αλλά ούτε και παραίτησης από τις προσπάθειες.

Ελλιπής ύπνος

Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στη σημαντικότητα του καλού ύπνου για τη ρύθμιση του μεταβολισμού και την απώλεια βάρους. Οι ορμόνες που ρυθμίζουν την πείνα μας επηρεάζονται από την ποιότητα και την ποσότητα του ύπνου. Αν λοιπόν, δεν κοιμάστε καλά, οι πιθανότητες να θέλετε να καταναλώσετε τροφές υψηλές σε υδατάνθρακες είναι μεγάλες.

Γυμναστική και υπερκατανάλωση τροφής

Πόσες φορές έχουμε σκεφτεί πως ένα πλούσιο γεύμα της αρεσκείας μας, μας αξίζει μετά από μία σκληρή προπόνηση στο γυμναστήριο! Το γεγονός ότι γυμναζόμαστε σκληρά δεν μας δίνει άδεια για να καταναλώσουμε μετά οτιδήποτε υπάρχει στο ψυγείο. Απλώς κερδίζουμε  πίσω όλες τις θερμίδες που κουραστήκαμε να χάσουμε, και ουσιαστικά ακυρώνουμε όλη την προσπάθειά μας.

Επανάληψη στην άσκηση

Αν οι ασκήσεις που κάνετε στο γυμναστήριο επαναλαμβάνονται ή  αν δεν αλλάζετε την ένταση και την δυσκολία, τότε σύντομα θα δείτε να… παγώνουν τα αποτελέσματα στο σώμα σας. Έτσι, προσαρμόστε στο πρόγραμμά σας μικρές αλλαγές ανά τακτά χρονικά διαστήματα, εκπλήξτε το σώμα  σας, και θα δείτε πως ανταποκριθεί πολύ θετικά!

Παραίτηση

Οι περισσότεροι από εμάς, εγκαταλείπουν την άσκηση είτε επειδή το εργασιακό τους πρόγραμμα γίνεται πιο απαιτητικό ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο.  Ναι, σίγουρα κουραζόμαστε πολύ καθημερινά, αλλά μερικές φορές πρέπει να πιέζουμε  τον εαυτό μας, για μερικές- έστω και μικρές –δόσεις γυμναστικής. Πείτε έστω ότι θα βγείτε για ένα δεκάλεπτο περπάτημα, και πιθανότατα θα καταλήξετε να περπατάτε για περισσότερο. Φροντίστε να ενσωματώνετε τη γυμναστική, έστω και λίγο καθημερινά, στη ζωή σας!

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…