Τα πιο περίεργα σημάδια που μαρτυρούν ότι έχεις έλλειψη σιδήρου

Συντάκτης: Flowmagazine

Η έλλειψη σιδήρου αποτελεί μάστιγα για τις γυναίκες και προκαλεί διάφορα προβλήματα, με σήμα κατατεθέν της τα λεπτά νύχια, τα μαλλιά που πέφτουν ή σπάνε με το πρώτο βούρτσισμα, η αδυναμία, το χλωμό δέρμα, ο αργός μεταβολισμός, οι μαύροι κύκλοι κι άλλες τέτοιες ενδείξεις “κακής” υγείας.

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή της αιμοσφαιρίνης, η οποία βοηθάει τα ερυθρά αιμοσφαίρια να μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλη την έκταση του οργανισμού. Εκτός από τα γνωστά σημάδια, όμως, υπάρχουν και μερικά κάπως λιγότερο γνωστά που μαρτυρούν την έλλειψή του στον οργανισμό:

Έτρωγες χώμα όταν ήσουν παιδί

Αν η μαμά σου έχει πει πως όταν ήσουν μικρή είχες τη συνήθεια να τρως χώμα στις κούνιες ή χαρτόνια ή τον ασβέστη από τους τοίχους ή κιμωλίες και γενικά πράγματα βρώμικα που δεν τρώγονται, τότε μάλλον η σιδηροπενία (ή ακόμα και η αναιμία) σε ταλαιπωρούσε από παιδί. Αν έχεις την ίδια επιθυμία ακόμα αλλά ντρέπεσαι να το πεις ακόμα και σ΄έναν γιατρό, πήγαινε για εξετάσεις αίματος και τσέκαρε το σίδηρό σου.

Σκασμένα χείλη

Δεν σκάνε μόνο από το κρύο ή από το φάγωμα. Η ανεπάρκεια σιδήρου τα πλήττει επίσης. Ένας στους τρεις ανθρώπους με σιδηροπενία έχουν γωνιακή χειλίτιδα, δηλαδή σκάσιμο στις γωνίες του στόματος.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αιτίες της έλλειψης μαγνησίου και πώς να την αντιμετωπίσετε


Πρησμένη γλώσσα

Ένα ακόμα μη προφανές σύμπτωμα. Γλωσσίτσα πρησμένη, σε σημείο που επηρεάζεται και η προφορά σου (λέγεται γλωσσίτιδα).

Ταχυκαρδία

Έχεις αρρυθμίες ή μια καρδιά που αρχίζει να χτυπά γρήγορα ξαφνικά; Επισκέψου τον καρδιολόγο, αλλά μην εκπλαγείς καθόλου αν ακούσεις ότι το πρόβλημα που το προκαλεί όλο αυτό είναι η έλλειψη σιδήρου.

Θες να τρως παγάκια

Λέγεται παγοφαγία και είναι η λαχτάρα να μασουλάς παγάκια ακόμα κι όταν δεν κάνει την παραμικρή ζέστη. Δεν μιλάμε για εκείνη την κοινή συνήθεια να τρως τα παγάκια του αναψυκτικού σου, αλλά για πραγματική “λύσσα” για αμέτρητα παγάκια καθημερινά.

Πηγή: womenonly.gr

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…