Τα πιο ιερά αξιοθέατα της Ευρώπης

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη

Ανά τους αιώνες, οι άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στις πιο απομακρυσμένες περιοχές του κόσμου, αναζητώντας παρηγοριά και φώτιση. Θρησκευτικές ομάδες δημιούργησαν απόκρημνα μοναστήρια, με στόχο να είναι πιο κοντά στο Θεό. Η ανέγερση μνημείων από ογκόλιθους, για εορτασμούς και τελετουργίες, χρονολογείται ήδη από τη νεολιθική εποχή.

Σήμερα, οι ταξιδιώτες όλων των θρησκειών επισκέπτονται τα ιερά αυτά μέρη, για να μεταφερθούν πίσω στο χρόνο και να εξερευνήσουν τα μυστήρια προηγούμενων πολιτισμών.

Οι παρακάτω πνευματικοί και ιστορικοί προορισμοί, από τους πιο αγαπημένους ιερούς χώρους στην Ευρώπη, συνεχίζουν να αιχμαλωτίζουν τη φαντασία, υπογραμμίζοντας την διαχρονικότητά τους.

SKELLIG MICHAEL ΚΑΙ LITTLE SKELLIG

Ασκητικοί μοναχοί αποχώρησαν από τα μοναστήρια κάποτε, μεταξύ του 6ου και του 8ου αιώνα, για να επιδιώξουν μεγαλύτερη ένωση με τον Θεό σε αυτή την απρόσιτη θαλάσσια περιοχή στον Ατλαντικό Ωκεανό, περίπου 7 μίλια από την ακτή του County Kerry της Ιρλανδίας. Παρόλο που οι μοναχοί επέστρεψαν στην ενδοχώρα τον 13ο αιώνα, το νησί συνεχίζει να δελεάζει τους προσκυνητές για αιώνες. Αυτός ο ιερός τόπος είναι από τους σημαντικότερους χώρους της Ιρλανδίας για την αναπαραγωγή θαλάσσιων πτηνών.

ΝΗΣΙ ΤΟΥ LEWIS

Οι Βράχοι Callanish, κοντά στο χωριό Callanish στο Σκωτσέζικο Νησί του Lewis, αποτελούσαν το επίκεντρο των τελετουργιών της Εποχής του Χαλκού. Ένας κύκλος δεκατριών πετρών περιβάλλει έναν μονόλιθο επτά τόνων στο κέντρο.

ΆΓΙΟ ΌΡΟΣ

Σημαντικό κέντρο του Ορθοδόξου Χριστιανισμού από τον 10ο αιώνα, το Άγιο Όρος κατέχει ένα δίκτυο 20 μοναστηριών, όπου περίπου 2.000 μοναχοί αφιερώνουν τη ζωή τους στην προσευχή. Κάθε μέρα, μόνο ένας περιορισμένος αριθμός ανδρών – εκατό ορθόδοξων και 10 μη ορθόδοξων – επιτρέπεται να εισέλθει σε αυτή την αυτόνομη πολιτεία στη βορειοανατολική Ελλάδα. Αυτή η περιοχή της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO προστατεύει σπάνια ιστορικά κείμενα, ιερά λείψανα, τοιχογραφίες και ψηφιδωτά.

METEΩΡA

Δεύτερα σε σημασία για τους ορθόδοξους χριστιανούς μετά το Άγιο Όρος, τα Μετέωρα ιδρύθηκαν από τους μοναχούς τον 11ο αιώνα, πάνω σε σχεδόν απρόσιτους κίονες από ψαμμίτη στην κεντρική Ελλάδα. Μόνο 6 παραμένουν από τα αρχικά 24 μοναστήρια, μαζί με τη βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας του 4ου αιώνα, μία από τις παλαιότερες της Ελλάδας.

MONT-SAINT-MICHEL

Αναδυόμενο από τη θάλασσα, δεσπόζει πάνω από την άμμο. Ο ιερός χώρος του Mont-Saint-Michel περιλαμβάνει το Norman Benedictine Abbey του Saint Michel στην κορυφή ενός βραχώδους νησιού στη Νορμανδία της Γαλλίας. Η όψη και οι δαιδαλώδεις δρόμοι της μεσαιωνικής πόλης, σε απόσταση τεσσάρων ωρών με το αυτοκίνητο από το Παρίσι, καθιστούν αυτή την τοποθεσία της Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO μία από τις πιο επισκέψιμες στη Γαλλία.

STONEHENGE

Το Stonehenge είναι ο πιο αρχιτεκτονικά περίπλοκος προϊστορικός πέτρινος κύκλος στον κόσμο. Το ακριβές, ομόκεντρο σχέδιο χρησιμοποιεί δύο τύπους πετρών – το μεγαλύτερο ζυγίζει πάνω από 40 τόνους – που μεταφέρθηκαν 150 μίλια για να δημιουργήσουν ένα μεγαλιθικό αριστούργημα.

ΑΒΒΑΕΙΟ SAINT MICHEL

Αυτό το αρχαίο μοναστήρι χτισμένο τον 10ο αιώνα πάνω στην κορυφή του όρους Pichiriano προσφέρει εκπληκτική θέα του Τορίνο και του Val di Susa στην περιοχή του Piedmont της Ιταλίας. Η κύρια εκκλησία Sacra, η οποία χρονολογείται τον 12ο αιώνα, είναι η τελευταία κατοικία των μελών του Οίκου της Σαβοΐας, μιας από τις παλαιότερες βασιλικές οικογένειες στον κόσμο.

ALES STENAR

Η προέλευση αυτού του μεγαλιθικού μνημείου στη Σουηδία παραμένει ένα μυστήριο. Ιδρύθηκε πριν από περίπου 1.400 χρόνια, κατά την πρώιμη εποχή του σιδήρου, ένα μνημείο 59 γιγαντιαίων ογκόλιθων που διασχίζει το Österlen και τη Βαλτική Θάλασσα.

ΚΑΣΤΡΟ PEYREPERTUSE

Χτισμένο πάνω σε ένα γκρεμό από ασβεστόλιθο στα γαλλικά Πυρηναία, το πλεονέκτημα του κάστρου Peyrepertuse επέτρεψε στους Καθαρούς – τη χριστιανική αίρεση που άνθισε κατά τον 12ο και 13ο αιώνα στη δυτική Ευρώπη – να ελέγχουν τα περάσματα του βουνού και να στέλνουν σήματα επικοινωνίας προς τα νότια, στο Château de Quéribus. Ο ιερός χώρος του 13ου αιώνα φιλοξενεί ένα φεστιβάλ σύγχρονης τέχνης και μουσικής κάθε καλοκαίρι.

AVEBURY

Το Stonehenge μπορεί να είναι το πιο διάσημο της Αγγλίας, αλλά το Avebury – μόλις 40 λεπτά μακριά – κατέχει τον τίτλο του μεγαλύτερου προϊστορικού πέτρινου κύκλου στον κόσμο. Χρονολογούμενο τη νεολιθική εποχή, το μνημείο περιλαμβάνει 180 πέτρες που σχηματίζουν ένα μεγάλο εξωτερικό δακτύλιο και δύο μικρότερους εσωτερικούς κύκλους που περιβάλλουν μέρος του γοητευτικού χωριού Avebury.

ΠΕΡΑΣΜΑ ΣΤΟΝ TAΦΟ GAVRINIS

Το μικρό ακατοίκητο νησί της Γαυρίνης, στον κόλπο του Μορμπιάν, είναι η πιο εντυπωσιακή νεολιθική περιοχή της Βρετάνης – ένας λιθόκτιστος θάλαμος με εσωτερικά τοιχώματα που καλύπτονται από έργα τέχνης. Απαιτείται ένας οδηγός για την περιήγηση στο νησί, το οποίο είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο από το Larmor-Baden της Γαλλίας.

ΠΕΤΡΕΣ CARNAC

Στις ακτές της Βρετάνης, η κοινότητα Carnac περιλαμβάνει περισσότερες από 3.000 πέτρες από τη νεολιθική εποχή. Η υψηλότερη συγκέντρωση κατέχει πάνω από 2.800 πέτρες, σε τεράστια έκταση. Αυτές οι πέτρες αποτελούν τη μεγαλύτερη μεγαλιθική περιοχή στον κόσμο.

ΣΚΗΤΗ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ

Ιδρυμένο τον 16ο αιώνα, η Αγία Άννα είναι το παλαιότερο και μεγαλύτερο μοναστήρι στο Άγιο Όρος, με 50 κελιά και καλύβες που καταλαμβάνουν περίπου 85 μοναχοί. Οι αρσενικοί προσκυνητές μπορούν να επισκεφθούν ή να παραμείνουν για προσευχή και διαλογισμό, αφού έχει προηγηθεί συνεννόηση με τους μοναχούς.

CHÂTEAU DE QUÉRIBUS

Αυτό το απομονωμένο κάστρο στη νότια Γαλλία είναι γνωστό ως το τελευταίο οχυρό των Καθαρών. Οι επισκέπτες μπορούν να οδηγήσουν σχεδόν μέχρι την κορυφή αυτή των Πυρηναίων και στη συνέχεια να συνεχίσουν σε μικρή απόσταση 10 λεπτών με τα πόδια στην είσοδο του κάστρου.

MEN-AN-TOL

Σημαίνει “τρύπια πέτρα”, το Men-An-Tol στην Κορνουάλη αποτελείται από τέσσερις πέτρες και το πιο αξιοσημείωτο είναι η κυκλική και διάτρητη όρθια πέτρα. Όπως το σχήμα ενός ντόνατ, η τρύπα έχει διάμετρο μεγαλύτερη από τέσσερα πόδια. Οι θεωρίες παρομοιάζουν το σχεδιασμό της με τη χαρτογράφηση της σελήνης.

CHÂTEAU DE PUILAURENS

Μόνο στο βουνό Ardu, το κάστρο χρονολογείται το 958 και έχει θέα στο κοντινό χωριό Lapradelle-Puilaurens και τα γύρω αρχαία πευκοδάση. Το Château de Puilaurens είναι ένα από τα καλύτερα διατηρημένα βασιλικά οχυρά των Καθαρών· διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην υπεράσπιση των πρώην συνόρων μεταξύ της Γαλλίας και του βασιλείου της Αραγωνίας. Οι ενθουσιώδεις πεζοπόροι μπορούν να ανέβουν στα 2,132 πόδια για να εκτιμήσουν τη φυσική ομορφιά αυτού του ορεινού οχυρού.

PENTRE IFAN

Ο πιο δημοφιλής μεγαλιθικός χώρος στην Ουαλία, το Pentre Ifan είναι ένας αξιοθαύμαστος ταφικός θάλαμος, με ένα τεράστιο κεραμίδι τοποθετημένο σε τρεις όρθιες πέτρες, που χρονολογούνται περίπου στο 3500 π.Χ.

MENHIR OF SAINTUZEC

Κατά μήκος του μονοπατιού πεζοπορίας στην ακτή της Βρετάνης στη Γαλλία, βρίσκεται μια όρθια πέτρα αφιερωμένη στον Saint Uzec, δίπλα σε ένα παρεκκλήσι με το ίδιο όνομα. Το νεολιθικό ιερό του 17ου αιώνα ζυγίζει 60 τόνους και απεικονίζει σκαλισμένα τα Πάθη του Χριστού. Η αρχική του λειτουργία παραμένει άγνωστη.

Συντάκτης: Εύα Αρβανίτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.