Τα πιο εντυπωσιακά έθιμα της Ελλάδας για το Πάσχα

Συντάκτης: Flowmagazine

Το Πάσχα αποτελεί την μεγαλύτερη και πιο λαμπρή γιορτή της ορθοδοξίας, συγκινώντας κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς σε όλη την Ελλάδα που περιμένουν τις ημέρες αυτές ως μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Η παράδοση του τόπου μας είναι γεμάτη με έθιμα και συνήθειες που συνοδεύουν την πασχαλινή περίοδο, δίνοντάς της ένα πολύ ιδιαίτερο ύφος. Φυσικά, οι παραδόσεις αυτές μπορεί να αφορούν το σύνολο των ελλήνων, όπως για παράδειγμα το βάψιμο των κόκκινων αυγών, ή να διαφοροποιούνται από περιοχή σε περιοχή, αφήνοντας έτσι το προσωπικό στίγμα του κάθε τόπου σε αυτή την τόσο συναισθηματικά φορτισμένη γιορτή.

Όλη την Μεγάλη Εβδομάδα προετοιμαζόμαστε ψυχολογικά και σωματικά για το Θείο Πάθος που θα οδηγήσει στο φως της Ανάστασης. Τα έθιμα που συνοδεύουν τις ημέρες αυτές έχουν πολλούς συμβολισμούς και ποικίλουν από τόπο σε τόπο. Ας γνωρίσουμε μαζί μερικές από τις πιο εντυπωσιακές παραδόσεις που αναβιώνουν κάθε χρόνο, τέτοιες μέρες σε διάφορες περιοχές της χώρας μας.

«Η μάχη των βεγγαλικών» στο Βροντάδο της Χίου

Όποιος βρεθεί στη Χίο την βραδιά της Ανάστασης, και συγκεκριμένα στο γραφικό χωριό Βροντάδο, θα έχει την ευκαιρία να θαυμάσει τον εντυπωσιακό πόλεμο των βεγγαλικών και των βαρελότων που λαμβάνει χώρα κάθε χρόνο, την ημέρα εκείνη. Οι συμμετέχοντες του εθίμου εφοδιάζονται από νωρίς με τα απαραίτητα «πυρομαχικά», έτσι μόλις η καμπάνα σημάνει το χαρμόσυνο μήνυμα της Ανάστασης, ο νυχτερινός ουρανός γεμίζει λάμψεις και χρώματα προσφέροντας ένα εντυπωσιακό θέαμα. Λέγεται πως το έθιμο αυτό ξεκίνησε επί τουρκοκρατίας, όταν οι υποδουλωμένοι Έλληνες θέλησαν να δείξουν στους Τούρκους πως γιορτάζουν την Ανάσταση του Θεού τους.

Τα αερόστατα στο Λεωνίδιο

Άλλο ένα εντυπωσιακό έθιμο της Ανάστασης, απαντάται στο Λεωνίδιο. Εκεί, εβδομάδες πριν το Πάσχα, τα παιδιά ξεκινούν την προετοιμασία για την πτήση των αερόστατων που συνηθίζεται την μαγική εκείνη βραδιά. Λίγο μετά το «Χριστός ανέστη», ο ουρανός γεμίζει με αυτά τα πολύ πρωτότυπα αερόστατα, ενώ παράλληλα οι πιστοί έχουν την ευκαιρία να ακούσουν το Ευαγγέλιο και στην τσακώνικη διάλεκτο.

Τα κανάτια της Κέρκυρας

Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου λαμβάνει χώρα στην Κέρκυρα ένα πολύ όμορφο έθιμο. Με το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης, λίγο μετά τις 11, κανάτια σε κόκκινο χρώμα πέφτουν από όλα τα μπαλκόνια του νησιού προκαλώντας έναν εκκωφαντικό θόρυβο αλλά και μεγάλο ενθουσιασμό. Το πένθος δίνει τη θέση του στη χαρά της Ανάστασης και η γιορτή ξεκινά στους δρόμους του νησιού, με τις φιλαρμονικές να παίζουν εύθυμα εμβατήρια. Λίγες ώρες νωρίτερα, προηγείται ο τεχνητός σεισμός στην Παναγία των Ξένων, ο οποίος συμβολίζει τον σεισμό που έγινε, σύμφωνα με την Καινή Διαθήκη, στον τάφο του Χριστού.

Τα λευκά περιστέρια στη Ζάκυνθο

Όπως στην Κέρκυρα, έτσι και στη Ζάκυνθο η Πρώτη Ανάσταση το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γιορτάζεται με μεγάλη χαρά και σεβασμό. Οι ιερείς απελευθερώνουν λευκά περιστέρια στον ουρανό ενώ οι νοικοκυρές ρίχνουν από τα μπαλκόνια τους τις κανάτες. Αίσθηση προκαλεί το γεγονός πως η αναστάσιμη λειτουργία το βράδυ του Μ. Σαββάτου πραγματοποιείται αποκλειστικά στον ναό του Αγίου Μάρκου, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες αρκούνται μόνο στο χαρμόσυνο χτύπημα της καμπάνας.

Η αναπαράσταση των Παθών στην Πάρο

Για το τέλος αφήσαμε, ίσως το πιο εντυπωσιακό και κατανυκτικό πασχαλινό έθιμο, την αναπαράσταση των Παθών του Θεανθρώπου που αναβιώνει κάθε χρόνο στο νησί της Πάρου. Την Μ. Παρασκευή, η περιφορά του επιταφίου περνά από τα γραφικά σοκάκια του νησιού στα οποία κάνει πάνω από 15 στάσεις, σε κάθε μία από τις οποίες αναπαριστώνται ζωντανά εικόνες από τις μαρτυρικές στιγμές του Ιησού. Παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από τον «Μυστικό Δείπνο» μέχρι τη Σταύρωση, ενώ σε κάθε μία από αυτές φωτίζεται εντυπωσιακά ένα μέρος του βουνού. Φυσικά, η πιο συγκινητική και λαμπρή αναπαράσταση είναι αυτή της Ανάστασης, τη βραδιά του Μεγάλου Σαββάτου, η οποία συνοδεύεται από μία εκθαμβωτική ατμόσφαιρα εκατοντάδων κεριών και χιλιάδων πυροτεχνημάτων που φωτίζουν εντυπωσιακά τον ουρανό και τα νερά του Αιγαίου.

Το Πάσχα είναι μία πολύ ιδιαίτερη γιορτή, γεμάτη συναισθήματα και κατάνυξη, σεβασμό, δέος αλλά και πολύ χαρά. Όπου επιλέξετε να περάσετε τις φετινές αναστάσιμες ημέρες, να ξέρετε πως όλο και κάποιο ξεχωριστό, πασχαλιάτικο έθιμο θα σας χτυπήσει την πόρτα.

Καλή Ανάσταση και καλό Πάσχα!

Συντάκτης: Flowmagazine,

Influence:

Ο στόχος του flowmagazine.gr είναι να προβάλλει τις θετικές ιδέες, δράσεις και πληροφορίες από την Ελλάδα και τον κόσμο…