Τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια που μπορείς να κάνεις (Μέρος I)

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα

Ανακαλύψτε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια της γης και εμπνευστείτε να ακολουθήσετε τα βήματα των εξερευνητών που διαμόρφωσαν τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε!

Πολλές από αυτές τις επικές, ιστορικές και πολιτιστικές, διαδρομές έχουν διαμορφώσει τον κόσμο όπως τον γνωρίζουμε. Είτε εξερευνάτε τις φανταστικές πόλεις της Διαδρομής 66 είτε κυλάτε κατά μήκος των διαδρομών από τη Ρωσία έως την Κίνα με το Trans-Siberian Express, ξεκινήστε ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ταξίδια στον κόσμο για την χερσαία περιπέτεια της ζωής σας!

1. Μάθετε τι συνέβη στη Διαδρομή 66 (Route 66)

Στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών, κανένας δρόμος δεν συμβολίζει το αμερικανικό όνειρο όπως η Διαδρομή 66. Τη δεκαετία του 1920, οι επιχειρηματίες Cyrus Avery και John Woodruff οραματίστηκαν έναν αυτοκινητόδρομο που θα συνδέει την Αμερική από τα ανατολικά προς τα δυτικά κοινωνικά και οικονομικά. Ο αυτοκινητόδρομος θα δημιουργούσε ευκαιρίες για τη βιομηχανία και τις επιχειρήσεις, καθώς και τη σύνδεση μικρών αγροτικών και αστικών πόλεων με έναν μεγάλο δρόμο.

Η διαδρομή 66, επίσης γνωστή ως Mother Road και Main Street της Αμερικής, εκτείνεται 3940 χιλιόμετρα από το Σικάγο στο Λος Άντζελες και διήλθε από οκτώ πολιτείες και τρεις διαφορετικές ζώνες ώρας. Παρόλο που η δεκαετία του 1950 ήταν μια εξαιρετική στιγμή για αυτήν τη διάσημη διαδρομή, καθώς οι Αμερικανοί αγόρασαν αυτοκίνητα και έφτασαν στο δρόμο που ονειρεύονταν μια περιπέτεια, το 1956, ο νόμος Interstate Highway Act υπογράφηκε, σηματοδοτώντας την αρχή της παρακμής της Route 66, καθώς άλλα απευθείας δρομολόγια ήταν χτισμένα από σχεδιαστές. Μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980, η Διαδρομή 66 τερματίστηκε και ακόμη και όταν τα τοπικά καταστήματα κατά μήκος του διάσημου δρόμου άρχισαν να εξαφανίζονται, ο μύθος της εθνικής οδού συνέχισε.

Κατά τη διάρκεια των δεκαετιών, αμερικανικά μυθιστορήματα, ταινίες, και τραγούδια έχουν προστεθεί στον θρύλο αυτού του ιστορικού αυτοκινητόδρομου. Τμήματα όσων απομένουν από το Mother Road της Αμερικής μέσω του Ιλινόις, του Μιζούρι, του Νέου Μεξικού και της Αριζόνα αναγνωρίζονται ως η ιστορική διαδρομή 66 από το National Scenic Byway, επιτρέποντάς της να υπάρχει στους χάρτες.

Σήμερα, μπορείτε να διασχίσετε το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής διαδρομής και να μάθετε για το τι συνέβη σε αυτήν. Ανακαλύψτε τις μικρές πόλεις, τα μοτέλ και τα αξιοθέατα που είναι διάσπαρτα στην πορεία. Πολλές από αυτές πάγωσαν στο χρόνο, σαν να περίμεναν κάποιον να τους ξυπνήσει ξανά.

2. Ανακαλύψτε το μοντέρνο Hippie Trail

Κάποτε, πριν από τις συγκρούσεις, η Μέση Ανατολή και τμήματα της Νότιας Ασίας σε αναταραχή, οι ταξιδιώτες που διαμόρφωσαν μεγάλο μέρος του σύγχρονου τουρισμού, ταξίδεψαν σε όλη την περιοχή από τα δυτικά προς τα ανατολικά σε μια προσπάθεια να φωτιστούν και να γνωρίσουν τους πολιτισμούς.

Το Hippie Trail είναι μια περίφημη χερσαία περιπέτεια από τα μέσα της δεκαετίας του 1950 έως τη δεκαετία του 1970, όπου οι πνευματικοί άνθρωποι πήραν τα φθηνότερα μέσα μεταφοράς σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Θα πήγαιναν με λεωφορεία και τρένα ή θα έκαναν ωτοστόπ από το Λονδίνο ή το Άμστερνταμ και θα κατευθύνονταν για προορισμούς όπως η Τουρκία, το Ιράν, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, το Νεπάλ και η Ινδία.

Η φωτογραφία απεικονίζει ένα αυτοκίνητο βαμμένο με πολύχρωμο σχεδιασμό hippie.

Κατά τη διάρκεια της ακμής του από τη δεκαετία του 1950-1970, σημαντικοί κόμβοι κατά μήκος του Hippie Trail θα έκαναν ξενοδοχεία και εστιατόρια γεμάτα με επισκέπτες από άλλα μέρη του κόσμου να απολαμβάνουν τον τρόπο ζωής που σχετίζεται με αυτό το ταξίδι, την πνευματικότητα και μια καλή στιγμή. Θεωρήθηκε ως μια εναλλακτική μορφή τουρισμού και επέτρεψε στους ταξιδιώτες να συνδεθούν με τους ντόπιους, αντί μόνο με τα αξιοθέατα.

Τη δεκαετία του 1970, η πολιτική ένταση και τα θέματα ασφαλείας οδήγησαν σε πτώση της διαδρομής. Ίσως να μην είναι δυνατό να ταξιδέψετε ολόκληρο το Hippie Trail 5500 χιλιομέτρων σήμερα, αλλά υπήρξε κάπως αναβίωση ορισμένων τμημάτων της διαδρομής. Πολλά εμβληματικά σημεία από το Hippie Trail υπάρχουν ακόμα και σήμερα, για παράδειγμα, το Yener’s Café ή το Pudding Shop της Κωνσταντινούπολης, το Amir Amir Kabir στην Τεχεράνη και το Freak Street στο Κατμαντού. Αναζητήστε περιηγήσεις που συνδέουν την Αγγλία με άλλα μέρη της Ευρώπης από όπου μπορείτε να κατευθυνθείτε προς την Τουρκία, το Ιράν, την Ινδία, το Πακιστάν και το Νεπάλ.

3. Οδηγήστε το Silk Road

Το να πούμε ότι το Silk Road είναι διαδρομή υφασμένη στον ιστό του κόσμου μας θα ήταν υποτίμηση. Αυτό το περίπλοκο δίκτυο αυτοκινητόδρομων και δρόμων, τουλάχιστον 6437 χιλιομέτρων εκτείνεται σε περισσότερες από 40 χώρες. Το όνομά του προέρχεται από εμπόρους που κουβαλούσαν κινεζικό μετάξι μαζί με άλλα αγαθά στους αμέτρητους δρόμους.

Ο ρόλος του στην ανάπτυξη του κόσμου μας είναι ανυπολόγιστος, ιστορικά, κοινωνικά και πολιτιστικά. Ο Silk Road είναι, χωρίς αμφιβολία, ένα από τα πιο απίστευτα και ενδιαφέροντα ταξίδια που μπορεί να συνεχίσει κάθε σύγχρονος εξερευνητής. Παραδοσιακός και περίτεχνα αρχιτεκτονικός ο δρόμος στο Ουζμπεκιστάν: τρούλοι, κολόνες και καμάρες καλυμμένες με περίπλοκες λεπτομέρειες.

Photo by Ekrem Canli

Από το ένα άκρο της μεταξωτής διαδρομής στο άλλο, θα ανακαλύψετε μια ιστορία στο μήκος του κόσμου: τα απομεινάρια των χαμένων δυναστειών, την αρχιτεκτονική του παλιού κόσμου, τις μαγευτικές πόλεις και τα φυσικά θαύματα.

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μονοπάτια που μπορούν να επιλέξουν οι ταξιδιώτες στο Silk Road, ανάλογα με τις γωνιές του κόσμου που σκοπεύετε να εξερευνήσετε. Για να ανακαλύψετε το Silk Road, πάρτε ένα μάθημα για το Xi’an στην Κίνα (ένας σημαντικός προορισμός) και επισκεφτείτε μερικούς από τους παρακάτω προορισμούς για επίσκεψη: Ουζμπεκιστάν, Τατζικιστάν και Κιργιστάν.

Συντάκτης: Ελευθερία Δαμάλα,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.