Τα πιο ενδιαφέροντα απολιθωμένα δάση της Ελλάδας

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Αν σας έλεγαν ότι υπάρχουν απολιθωμένα δάση, στην Ελλάδα, θα το πιστεύατε; Μάλλον όχι. Να που υπάρχουν. Ας δούμε τα πιο σημαντικά.

Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου

Το πιο γνωστό από όλα. Βρίσκεται ανάμεσα σε Σίγρι, Ερεσό και Άντισσα και είναι 20.000.000 ετών. Εκείνη την εποχή, στον Ελλαδικό χώρο, εκρήγνυντο πολλά από τα ηφαίστειά του. Έτσι κάποιο ηφαίστειο εξερράγη στην Λέσβο, κάλυψε την περιοχή με λάβα και απολιθώθηκαν τα δέντρα. 

Σήμερα, αποτελεί σημαντικό, παγκόσμιου ενδιαφέροντος, γεωπάρκο, με ειδικό μουσείο και έχει χαρακτηρισθεί ως «Διατηρητέο Μνημείο της Φύσης». Το πάρκο χωρίζεται σε 4 τμήματα: το Πάρκο του Απολιθωμένου Δάσους, το Πάρκο Σιγρίου, το Πάρκο Πλάκας και το Πάρκο στο νησί Νισιώπη. Το πιο ενδιαφέρον είναι τα Μονοπάτια Λάβας από εκεί που πέρασε η λάβα.

Απολιθωμένο Δάσος Φυλακτού

Βρίσκεται στον Έβρο, στην ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και το Δέλτα. Είναι και αυτό αποτέλεσμα ηφαιστειακής δραστηριότητας. 

Επειδή, η περιοχή τότε ήταν κοντά στη θάλασσα, εκτός των φυτικών απολιθωμάτων, βρίσκει κανείς και απολιθώματα από κοράλλια, καρχαρίες και λοιπή θαλάσσια ζωή.

Απολιθωμένο Δάσος Άργους Ορεστικού Καστοριάς

Στο απώτατο παρελθόν η περιοχή ήταν υπόδειγμα τροπικής παράλιας περιοχής. Η ηφαιστειακή δραστηριότητα έβαλε το χέρι της και απολίθωσε τροπική βλάστηση και πανίδα, μεταξύ αυτής, μιλάω σοβαρά, και καρχαρίες 24-25 μέτρων.

Απολιθωμένο Δάσος Κερασιάς

Ερχόμαστε λοιπόν στην Εύβοια. Τα ηφαίστεια και εδώ έβαλαν το χέρι τους. Το πάρκο δημιουργήθηκε από επιμονή των ειδικών, λόγω της αδιαφορίας όλων.

Λεκάνη Βεγόρων

Δημιούργημα γεωλογικών δραστηριοτήτων. Τα ευρήματα είναι από την ντόπια χλωρίδα και πολλά ομοιάζουν με αυτήν του Καυκάσου. Μία παράμετρος διατήρησης είναι και το, λιγνητικής φύσεως, έδαφος. Οι έρευνες άρχισαν το 1970, από επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Saarbruken στην Γερμανία.

Απολιθωμένο Δάσος Λήμνου

Είναι ανάμεσα στα χωριά Βάρος, Πορτιανό, Ρωμανός και στη χερσόνησο του Φακού. Είναι παλαιότερο από αυτό της Λέσβου. Επίσης, απότοκο ηφαιστειακής δραστηριότητας.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Εντοπίστηκε απολιθωμένο δάσος 10.000 ετών στην Βόρεια Θάλασσα


Απολιθωμένο Δάσος Αγίου Νικολάου Βοιών

Είναι στην απόληξη του Ακρωτηρίου Μαλέα στα 15 χιλιόμετρα από την Νεάπολη. Είναι αποτέλεσμα γεωλογικής δραστηριότητας και, ως εκ τούτου, τα δέντρα απολιθώθηκαν, μέσω ασβεστοποίησης.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.