Τα πέντε σημάδια της αληθινής αγάπης

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου

Ίσως να είναι η πρώτη φορά που η ανατομία της αγάπης συζητιέται σε τέτοια έκταση με τόση συχνότητα. Με τόσες αναλυτικές προσεγγίσεις επάνω στα ερωτικά ζητήματα, φαντάζεται κανείς ότι πλέον οι συντροφικές σχέσεις θα έπρεπε να είναι μόνο υγιείς, μόνο εύκολες.

Φαίνεται όμως ότι το ζήτημα της έλξης μεταξύ των ανθρώπων παραμένει στην καρδιά του ανεξήγητο και απρόβλεπτο. Ενδεχομένως να βοηθούσε λοιπόν, αντί να αναζητάμε τις απαντήσεις γύρω μας, δίπλα μας, από τον σύντροφό μας, να θυμόμαστε να κοιτάζουμε συνεχώς μέσα μας.

Το αίσθημα του μυστηρίου, ο φόβος, η επιθυμία, η αίσθηση της πληρότητας, όλα αυτά απαρτίζουν ένα πλέγμα που δείχνουν ότι υπάρχει αληθινή αγάπη.

Το να βρίσκει κάποιος τον σύντροφό του μυστηριώδη, να αισθάνεται τον φόβο μην τυχόν τον χάσει, να αποδέχεται ότι μαζί του πορεύεται στο άγνωστο, να βιώνει την επιθυμία για εκείνον και μαζί του να αισθάνεται πληρότητα, είναι, σύμφωνα με το άρθρο αυτό οι ενδείξεις της πραγματικής αγάπης.

Ας σκεφτούμε πόσες φορές έχουμε πει ή έχουμε ακούσει «Μα γιατί παραμένεις σε αυτή τη σχέση που σού προκαλεί πόνο;», πόσες ήταν οι φορές που ίσως μόνοι μας αναρωτηθήκαμε τι αναγκάζει τους ανθρώπους να επιμένουν σε επώδυνες σχέσεις;

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η απάντηση δεν είναι σαφώς η αγάπη. Τότε, ποια είναι; Μήπως το ισόβιο συναίσθημα της δυστυχίας;

Η πραγματική αγάπη δεν έχει καμία σχέση με τη γαλήνη.

Ακόμη και όταν πλέον η χημεία δύο ανθρώπων έχει δοκιμαστεί, αντίθετα απ’ ότι περιμένουμε, η αγάπη δεν επαναπαύεται. Αντιθέτως, συναντά ανατροπές, ταραχές και όλα αυτά με μία ανεξήγητη έλξη προς τον αγαπημένο μας.

Ας δούμε προσεκτικά κάποια από τα αποκαλυπτικά σημάδια του αληθινού έρωτα:

  1. Να βρίσκουμε μυστηριώδη τον σύντροφό μας.

Τόσο για τους ανθρώπους που το βιώνουν, όσο και όσους το παρατηρούν, η αγάπη παραμένει ένα μυστήριο. Γιατί άραγε; Επειδή η ίδια η έλξη για τον συγκεκριμένο ερωτικό σύντροφο είναι από τη φύση της ανεξήγητη.

Αγαπάμε και ακολουθούμε έναν άνθρωπο, όχι μόνον για τα εξωτερικά του χαρακτηριστικά (παρουσιαστικό, η ομοιότητά του με ένα σημαντικό πρόσωπο για εμάς), ούτε και για όσα εκείνος συμβολίζει για εμάς (μία μητρική ή πατρική φιγούρα, εξουσία, την επιρροή), αλλά για το ανεξήγητο μυστήριο που αυτός κουβαλά. Αυτό κανείς δε μπορεί να το προσδιορίσει, πόσω μάλλον να το κατονομάσει, όμως είναι ένα μυστικό που ταιριάζει τέλεια με το αντίστοιχο δικό μας μυστικό. Πρόκειται για ένα κενό που είχαμε από παιδιά, μία μοναδική, ανομολόγητη πληγή που είχαμε πάντα. «Η αγάπη αφορά αυτό το άγνωστο κομμάτι μας».

Τα πέντε σημάδια της αληθινής αγάπης

Ο κάθε άνθρωπος έχει μία πληγή η οποία του προκαλεί πόνο, θλίψη, αίσθημα απώλειας. Όταν δύο πληγές των ανθρώπων συναντηθούν, τότε μοιράζονται τις ελλείψεις, το κενό, τις αδυναμίες τους,  που ποτέ δεν μπόρεσαν να μοιραστούν. Από εκεί γεννιέται η πραγματική αγάπη. Η αληθινή αγάπη δε λέει «Δείξε μου τις πληγές σου», ούτε «συμπλήρωσέ με». Περισσότερο, η πραγματική αγάπη λέει στον άλλον «μου αρέσει ο τρόπος που προσπαθείς να θεραπευτείς», «αγαπάω τις ουλές σου».

Όταν λοιπόν δύο άνθρωποι εξακολουθούν να αισθάνονται δυσαρεστημένοι, ίσως τότε να νομίζουν ότι φταίει ότι δεν είναι σαν  το σύντροφό τους, και έτσι πρέπει να αλλάξουν οι ίδιοι. Προφανώς  κάτι τέτοιο δεν ισχύει, αφού η αληθινή αγάπη είναι αυτή που λέει «νοιάζεσαι για εμένα».

  1. Ο φόβος μήπως τον χάσουμε

Το να αγαπάς σημαίνει να φοβάσαι διαρκώς. Αναπτύσσουμε εξάρτηση, επειδή νιώθουμε συνεχώς την ανάγκη της υποστήριξης από τον αγαπημένο μας. Από εκεί λοιπόν πηγάζει ο φόβος της απώλειάς του. Η αγάπη ενέχει το ρίσκο. Η πραγματική αγάπη μπορεί να προκαλέσει αίσθημα σύγχυσης, φτάνοντας ακόμη και στην απόρριψη του άλλου. Από τον φόβο τους, οι άνθρωποι είναι ικανοί ακόμη και να διαλύσουν έναν έρωτα.  Προσπαθώντας να εμπιστευτούν τον αγαπημένο τους, καταλήγουν  να σαμποτάρουν τη σχέση τους και να υποθάλπουν το νόημά της.

Όλα αυτά αποτελούν προβολή των δικών μας φόβων που δημιουργούνται από τη δυσβάσταχτη επιρροή που μας ασκεί ο αγαπημένος μας.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ανιδιοτελής αγάπη – πώς θα αναγνωρίσετε αν τη βιώνετε

______________________

Στην αληθινή αγάπη, ο έρωτας και ο θάνατος πηγαίνουν χέρι-χέρι. Σε αγαπώ και σε καταστρέφω. Από την μία, ο έρωτας είναι η δύναμη που μας ωθεί να ενωθούμε με παντοτινά δεσμά, και από την άλλη ο θάνατος, που είναι η ανάγκη να σπάσουμε τα δεσμά και να απελευθερωθούμε, δυνατοί και αυτόνομοι.

Η αίσθηση ότι αφηνόμαστε στον έλεγχο του άλλου είναι δυνατή.

Αυτό όμως ελάχιστοι το συνειδητοποιούν. Ο έρωτας αγγίζει την ουσία της ύπαρξής μας. Οι άνθρωποι αισθάνονται όμορφα όταν είναι αυτοδύναμοι και ασφαλείς. Η μοναξιά εγγυάται ασφάλεια από τη δύναμη και την απειλή του θανάτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Μαρίνα Σίσκου,

Influence:

Σπούδασα Αγγλική Φιλολογία και εργάζομαι ως εκπαιδευτικός, μεταφράστρια και επιμελήτρια κειμένων…