Τα πάθη του Ιησού μέσα από την τέχνη

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου

Η ζωή του Ιησού αποτέλεσε πάντα πηγή έμπνευσης για τους ζωγράφους τόσο της Βυζαντινής όσο και της Δυτικής τέχνης, οι οποίοι εκφράστηκαν μέσα από μοναδικούς πίνακες που  κοσμούν σήμερα μουσεία, Εκκλησίες και πινακοθήκες σε διάφορα μέρη του κόσμου. Η  γέννησή του θεανθρώπου, η βάπτισή του και κυρίως η Σταύρωση και η Ανάσταση έγιναν απεικονίσεις στην τέχνη με διάφορες τεχνοτροπίες, δίνοντας ερέθισμα σε μεγάλους δημιουργούς Έλληνες και ξένους όπως ήταν οι Τιτσιάνο, Ραφαήλ, Μικελάντζελο, Καραβάτζιο, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος, Γκόγια,  Φώτης Κόντογλου.

Χαρακτηριστικά της Δυτικής και Βυζαντινής τέχνης

Η Δυτική τέχνη χαρακτηρίζεται από ρεαλισμό καθώς διαμόρφωσε τους  τύπους των ιερών προσώπων βάσει συγκεκριμένων φυσικών προτύπων ανθρώπων, ενώ η Βυζαντινή προβάλλει μια αγιοσύνη και μια πνευματικότητα. Ειδικότερα, η παράδοση στη Δυτική θρησκευτική ζωγραφική σε αντίθεση με τη Βυζαντινή που εστιάζει στην υπόσταση, στο βάθος και  στο μήνυμα που πηγάζει μέσα από αυτήν,  επικεντρώνεται στη φύση.

Δείγματα έργων εμπνευσμένων από τα πάθη του Ιησού

Ένας από τους πιο διάσημους πίνακες με θέμα τον Μυστικό Δείπνο είναι ο πίνακας του Leonardo Da Vinci «La ultima Cena». Ο πίνακας φιλοτεχνήθηκε στα χρόνια 1495-98 και δεσπόζει ακόμα και σήμερα στην αίθουσα φαγητού του μοναστηριού Santa Maria della Grazie (Παναγία της Χάριτος) του Μιλάνου, αποτελώντας μοναδικό δημιούργημα.

Εμπνευσμένος από τη στιγμή που ο Ιησούς προσεύχεται  στο Όρος των Ελαιών με τη σειρά του ο Caravaggio δημιούργησε ανάμεσα στα  1604-06 τον πίνακα «Christ on the Mount of Olives»

Ο Δομήνικος Θεοτοκόπουλος γνωστός και ως Ελ Γκρέκο έχει δώσει πολλά έργα με θέματα από το Χριστιανισμό. Ένας από τους πιο γνωστούς πίνακες τους είναι αυτός του Ιησού με τον Σταυρό, έχοντας στραμμένο το βλέμμα του προς τον ουρανό. Απεικονίζει μια στιγμή προσωπικής σκέψης, οδηγούμενος στην τελική θυσία για την ανθρωπότητα. Ο πίνακας «Christ Carrying the Cross» δημιουργήθηκε περίπου  το 1580 στο Τολέδο και βρίσκεται σήμερα στο Μητροπολιτικό μουσείο.

Ο Χριστός του Αγίου Ιωάννη του Σταυρού είναι ένας πίνακας του Σαλβαδόρ Νταλί που δημιουργήθηκε το 1951 και βρίσκεται στη συλλογή της Πινακοθήκης και του Μουσείου της Γλασκώβης. Ο πίνακας «Christ of Saint John of the Cross» απεικονίζει τον Ιησού στο σταυρό σε έναν σκοτεινό ουρανό να επιπλέει πάνω από ένα νερό με ένα καράβι και ψαράδες.

Τέλος αξίζει να αναφερθούμε και στο μοναδικό μαρμάρινο γλυπτό του Μιχαήλ Αγγέλου την «Πιετά» (=έλεος) ένα μαρμάρινο γλυπτό της Αναγέννησης, γνωστό ως «Αποκαθήλωση»,  το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ του  1497 με 1499 και βρίσκεται στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου στην πόλη του Βατικανού. Είναι το πρώτο έργο του καλλιτέχνη που ήταν τότε λίγο μεγαλύτερος από 20 χρόνων το μοναδικό που έχει υπογράψει, και ίσως ένα από τα σπουδαιότερα έργα τέχνης του δυτικού κόσμου.

Αναμφισβήτητα λοιπόν η ζωή και τα πάθη του θεανθρώπου ενέπνευσαν και οδήγησαν στη δημιουργία μοναδικών έργων τέχνης τα οποία, προσέγγισαν με ένα ιδιαίτερο τρόπο το θείο δράμα και την εξέλιξή του. Αριστουργήματα τέχνης των οποίων η λάμψη μένει αναλλοίωτη μέσα στους αιώνες.

Συντάκτης: Νίκη Σταματοπούλου,

Influence:

Είμαι Φιλόλογος – απόφοιτος του τμήματος Ιστορίας-Αρχαιολογίας στο ΕΚΠΑ. Το 2013 απέκτησα την εξειδίκευση της Ειδικής Παιδαγωγού…