Τα παντελόνια δεν έχουν φύλο

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά

Το παντελόνι ξεκίνησε την πορεία της ζωής του ως αντρικό ένδυμα και για το λόγο αυτό, συνδέθηκε και με τον άντρα αναφορικά τη συμπεριφορά του, την εντιμότητά του και το θάρρος του. Έβγαλε ο λαός λοιπόν την έκφραση… ΝΑ ΤΙΜΑΣ ΤΑ ΠΑΝΤΕΛΟΝΙΑ ΣΟΥ, εννοώντας να είσαι ειλικρινής, τίμιος, ξεκάθαρος στις εξηγήσεις σου. Στην πορεία το παντελόνι φορέθηκε και επικράτησε και ως ρούχο στη γυναικεία γκαρνταρόμπα κι όχι μόνο. Αποδείχτηκε ότι αναφορικά με το συμβολισμό αυτόν, ταίριαξε πιο πολύ σε πολλές γυναίκες από μερικούς άντρες… δυστυχώς.

ΠΩΣ ΔΕΝ ΤΙΜΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΤΡΙΚΟ ΦΥΛΟ

Πόσες και πόσες φορές είδαμε να μην τιμάται το ένδυμα αυτό από έναν άντρα σαν συμπεριφορά, όλες μας. Δεν ήρθε ποτέ μια ντόμπρα εξήγηση παρά δικαιολογίες φτηνές ή ψέμματα. Μια δειλία κι ένα κρυφτούλι παιδικής φύσεως μας έκανε έξαλλες. Ένα συγνώμη και μια παραδοχή λάθους που μας όφειλε δεν τα πήραμε ποτέ. Μας απάντηση με υπονοούμενα, διφορούμενα και πολλά άλλα εις… -ούμενα, λάβαμε.

Κρύφτηκε πίσω από σιωπές, κάλυψε αυτά που δεν καλύπτονται με τίποτα, εξαφανίστηκε στιγμές που έπρεπε να είναι παρών και δείλιασε να αντιμετωπίσει ακόμη και το βλέμμα μας, πόσο μάλλον τα υπόλοιπα. Μας άφησε με αναπάντητα και με μπερδέματα να αναρωτιόμαστε και να κάνουμε υποθέσεις και σενάρια για να ερμηνεύσουμε γεγονότα. Κι όταν άκουσε τα σενάρια αυτά, βρήκαμε και το μπελά μας… Εξηγήσεις που από παιδικό στόμα θα ανεχόμασταν μόνο, μας χαστούκισαν κατάπρόσωπο κι ένα γιατί ως παράπονο να πλανάται…

ΓΙΑΤΙ

Αυτό που μένει τελικά είναι το ερώτημα του ΓΙΑΤΙ. Γιατί ένας άντρας δεν θεωρεί πως πρώτα η συμπεριφορά του τον ορίζει ως γνήσιο αρσενικό κι έπειτα όλα τα υπόλοιπα. Γιατί δεν κάνει και τη δική του πρωτίστως ζωή ευκολότερη με το να είναι ντόμπρος; Γιατί θεωρεί πως όλο αυτό το στυλάκι τον κάνει γοητευτικό, ενώ μας κάνει απλά έξαλλες; Γιατί δεν τιμάει εντέλει αυτό το σπουδαίο ένδυμα που λέγεται παντελόνι παρά καταδέχεται να το τιμάει μια γυναίκα πιο πολύ;

Σίγουρα έχει να κάνει με τον όποιο χαρακτήρα ή ιδιοσυγκρασία αλλά και τρόπο ζωής στον οποίο έμαθε κάποιος ή και πόσο τον ανέχτηκαν άλλες γυναίκες πριν. Σίγουρα το κάνει επίσης επειδή δεν θέλει να δίνει λογαριασμό για τίποτα και καμιά αναφορά, άσχετα με το αν κάνει κάτι κακό ή όχι. Και βέβαια πιθανώς επειδή έχει κόμπλεξ και στην ουσία φοβάται μη γίνει έρμαιο μιας γυναίκας. Αναμφισβήτητα θεωρεί λανθασμένα πως έτσι μια γυναίκα θα τον επιθυμεί περισσότερο αφού θα έχει κερδίσει την αγωνία της κι αν μη τι άλλο θα ασχολείται μαζί του κρατώντας την σε εγρήγορση. Θεωρεί πως δημιουργώντας σύννεφα, ενδεχομένως η άλλη όσο κι αν εκνευριστεί θα τρέχει μάλλον πίσω του και ίσως δεν της μείνουν και περιθώρια να κοιτάξει αλλού. Εικασίες αποτελούν όλα αυτά, ωστόσο αφού δεν είμαστε στο μυαλό ενός άντρα που φέρεται έτσι, μα κάπως πρέπει να το εξηγήσουμε όλο αυτό.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Τώρα αν ισχυριστούμε πως είναι μια εύκολη κατάσταση να αντιμετωπίσεις, να ανεχτείς και να διαχειριστείς… θα πούμε ψέμματα. Αν έχεις συναισθήματα σπουδαία λοιπόν για τον τύπο κι αυτός για σένα, από όσο είσαι σε θέση να γνωρίζεις, πάλεψέ το. Το πόσο θα τον ανέχεσαι έχει να κάνει με δικές σου αντοχές μα και από την ποιότητα της σχέσης σας. Επίσης από το τι άλλο ίσως παίρνεις και σε τι βαθμό από αυτόν ώστε να αντισταθμίσεις στη ζυγαριά το ότι κακώς φοράει μάλλον το παντελόνι.

Αν θεωρείς πως θα βγει κάτι, επικοινώνησε μαζί του με συζήτηση, διότι οι όποιες σκηνές ή καυγάδες δεν θα φέρουν έτσι κι αλλιώς αποτέλεσμα. Δείξε του στην πράξη με το δικό σου φέρσιμο πως τιμάται αυτό το ένδυμα μπας και φιλοτιμηθεί- λέμε τώρα… Βάλε όρια και περιθώρια και τέλος… ΦΥΓΕ! Αυτές είναι οι εναλλακτικές και δεν υπάρχει κάτι άλλο. Μούτρα και υστερίες, απειλές και αντίποινα δεν θα βοηθήσουν και πολύ. Έχε καλού κακού στο πίσω μέρος του μυαλού σου πως έχεις να κάνεις στην ουσία με ένα μεγάλο παιδί.

Συντάκτης: Θώμη Μπαλτσαβιά,

Influence:

Η ιδιότητα που προσδίδω στον εαυτό μου είναι συγγραφέας επειδή αυτό κάνω από τότε που με θυμάμαι ως παιδί…