Τα πάντα για τις βέρες του γάμου και το μονόπετρο!

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου

Τα πάντα για τις βέρες του γάμου και το μονόπετρο!

Κινηθείτε «έξυπνα» πριν το γάμο… και αγοράστε τις τέλειες βέρες και το μονόπετρο για να ενώσετε τις ζωές σας. Μερικοί επενδύουν στο νυφικό ή τη δεξίωση, χωρίς να σκεφτούν ότι μόνο τα κοσμήματα θα μείνουν στο χέρι τους μετά το γάμο… λάθος! «Μπορεί να βρισκόμαστε εν μέσω κρίσης, αλλά οι πιο πολλοί προτιμούν να αγοράσουν καλές ποιοτικά βέρες ή μονόπετρο, μειώνοντας, βέβαια, τον προϋπολογισμό π.χ. του στολισμού της εκκλησίας. Γνωρίζουν ότι το κόσμημα είναι για μια ζωή», εξηγεί ο έμπειρος κοσμηματοπώλης Μάκης Σαββίδης στο flowmagazine.gr.

Λευκόχρυσο ή χρυσό: Οι τάσεις της μόδας στις βέρες!

Σήμερα, λόγω του οικονομικού ζητήματος, οι καταστηματάρχες παρατηρούν ότι κατά 90% πωλούνται οι «κλασσικές» χρυσές και οι δίχρωμες βέρες (κίτρινο χρυσό-λευκόχρυσο). Η νέα μόδα γυρίζει στο παρελθόν… ανεβάζοντας ξανά τις παλιές απλές βέρες, χωρίς σχέδια και με λεπτό ή χοντρό κορμό. «Ακόμα και αν έρχονται ενθουσιασμένοι από την ποικιλία των σχεδίων, καταλήγουν στις απλές γραμμές και κυρίως στο κίτρινο χρυσό. Βέβαια, τα νεαρά ζευγάρια προτιμούν το λευκόχρυσο, το πιο μοντέρνο…», συνεχίζει ο έμπορος κοσμημάτων Ευπρέπιος Κατσαμάκης στο flowmagazine.gr. Τελευταία, αρκετές νύφες επιλέγουν βέρες με ένα μικρό διαμαντάκι, ενώ πολλοί διαλέγουν τη χάραξη του ονόματος και της ημερομηνίας του γάμου ή της γνωριμίας στο εσωτερικό της βέρας… με λέιζερ για ένα πιο κομψό αποτέλεσμα!

Τα καράτια των βερών και το κόστος τους

Οι τιμές στις βέρες αλλάζουν ανάλογα με το βάρος, το σχέδιο και την εργασία που έχουν απαιτήσει για την κατασκευή τους! Συνήθως, ξεκινούν από τα 250 ευρώ (κλασσικό λεπτό σχέδιο 45 γρ.) και μπορούν να φτάσουν μέχρι τα 2.000 ευρώ. Βέβαια, αν η βέρα είναι «μηχανής», κοστίζει κατά 50% λιγότερο από τη χειροποίητη, αφού η εργασία της έχει μικρότερο κόστος.

Τα περισσότερα καταστήματα κινούνται με βέρες στα 14 καράτια, και όχι στα 18 κ., αφού τα χαμηλότερα καράτια προσφέρουν ανθεκτικότητα στην καθημερινή χρήση. «Όσο κατεβαίνουν τα καράτια, η περιεκτικότητα του χρυσού χαμηλώνει και η ποσότητα άλλων μετάλλων αυξάνεται. Αποτέλεσμα δεν είναι άλλο από ένα κόσμημα με λιγότερο χρυσό, που όμως φθείρεται δύσκολα», δηλώνει ο γνωστός κοσμηματοπώλης Δημήτρης Δημάσης του «Kosmima24» στο flowmagazine.gr.

Τα πάντα για τις βέρες του γάμου και το μονόπετρο!

Συμβουλές για την αγορά των βερών

Κάντε έρευνα αγοράς δυο μήνες πριν το γάμο, ώστε να δοκιμάσετε αρκετά σχέδια. Οι χρυσές βέρες παραδίδονται 7-10 ημέρες μετά την παραγγελία, ενώ οι βέρες από πλατίνα σε 15-20 ημέρες.

– Δώστε βάση στις σφραγίδες των βερών και στα πιστοποιητικά των καρατίων τους. Προτιμήστε ένα κατάστημα αναγνωρισμένο, το οποίο να είναι κομμάτι του συλλόγου κοσμηματοπωλών.

– Μπορεί οι βέρες σε δυο καταστήματα να είναι οπτικά ίδιες, αλλά να έχουν 100 ευρώ διαφορά. Αυτό σημαίνει ότι ένα από τα δυο καταστήματα διαθέτει το δαχτυλίδι σε χαμηλότερα γραμμάρια… και δεν το αναφέρει στον πελάτη!

– Στα λεπτά δάχτυλα ταιριάζουν οι λεπτές και διακριτικές βέρες. Οι περισσότεροι άντρες, λόγω των χοντρών δαχτύλων, επιλέγουν το ίδιο σχέδιο με τη γυναίκα, αλλά με πιο φαρδύ κορμό. (όσο μεγαλύτερα τα δάχτυλα, τόσο αυξάνεται ο χρυσός, άρα και η τιμή).

– Αν τα χέρια είναι πρησμένα από τη χειρονακτική εργασία, το υπερβολικό φαγητό ή τη ζέστη, τότε τα δάχτυλα ίσως μεγαλώσουν 1-2 νούμερα. Οδηγηθείτε προς τα μαγαζιά το απόγευμα… όταν θα έχει δροσιά και δεν θα έχετε καταναλώσει αλμυρά τρόφιμα.

– Αν ταλαιπωρείτε τα χέρια σας στη δουλειά, προτιμήστε πιο φαρδιές βέρες και απλά σχέδια, αφού τα χαράγματα ή τα ματ σχέδια θα αλλοιωθούν με τον καιρό. Για τις γυναίκες που φορούν ήδη δαχτυλίδι, επιλέξτε λεπτές βέρες που θα ταιριάζουν με τη μορφή της γάμπας του δαχτυλιδιού.

Επιλέξτε το τέλειο μονόπετρο για το γάμο σας

Το μονόπετρο-έκπληξη πριν την πρόταση γάμου θεωρείται το άγχος κάθε άντρα, αφού η αγορά ενός μονόπετρου είναι αρκετά δύσκολη! Ανάλογα με την οικονομική σας κατάσταση, μπορείτε να διαλέξετε ανάμεσα στα μονόπετρα με ζιργκόν (απλή πέτρα) και με μπριγιάν (διαμάντι), τα οποία συνδυάζονται συνήθως με λευκόχρυσο 18 καρατίων. Τα πρώτα κυμαίνονται από 150 έως 300 ευρώ, ενώ τα άλλα από 400 έως 2.500 ευρώ.

Τα πάντα για τις βέρες του γάμου και το μονόπετρο!

Οι τιμές στα μπριγιάν κυμαίνονται ανάλογα με τα καράτια, το κόψιμο, την καθαρότητα και το χρώμα της πέτρας. «Κατά 75% πωλούνται μονόπετρα 14 καρατίων με ζιργκόν, και όχι με μπριγιάν, αφού λόγω κρίσης το ζευγάρι έχει υπολογίσει 150-200 ευρώ και όχι 400-500 ευρώ. Βέβαια, το μπριγιάν αποτελεί μια επένδυση που αξίζει!», εξηγεί η Μάτα Μπίγαλη του καταστήματος «Μπίγαλη» στο flowmagazine.gr.

Άλλες γυναίκες προτιμούν δαχτυλίδια με σηκωμένη πέτρα και πιο μοντέρνα και άλλες μονόπετρα με μια κεντρική πέτρα και μερικές μικρές πέτρες στα πλαϊνά του δαχτυλιδιού. Τα μονόπετρα με μπριγιάν ποικίλλουν σε σχέδια, αφού βρίσκονται σε στρογγυλό, τετράγωνο, ρομβοειδές ή ωοειδές σχήμα. Όσο πιο λευκό είναι το διαμάντι, τόσο πιο καλή είναι η ποιότητα του και τόσο ανεβαίνει το κόστος του (Οι κατηγορίες VS και G είναι η πιο συνηθισμένες)… αλλά οι διαφορές στο χρώμα δεν φαίνονται με το γυμνό μάτι! «Μετά την αγορά, ο καταναλωτής πρέπει να ζητά εγγύηση με τα αναλυτικά χαρακτηριστικά του μονοπέτρου, ώστε να μην πέσει θύμα απάτης! Καλό είναι να ζητά και τη φωτογραφία του προϊόντος», ισχυρίζεται συνεχίζει η ίδια στο flowmagazine.gr.

Προσοχή! Ένα μεγάλο μπριγιάν είναι πάντα πιο ακριβό από πολλά μικρά μπριγιαντάκια μαζί!

Τα δώρα-κοσμήματα της οικογένειας… για το ζευγάρι!

Παλιότερα, η οικογένεια του ζευγαριού έκανε δώρο στη νύφη ένα ολοκληρωμένο σετ με κοσμήματα σε 18 καράτια και στο γαμπρό ένα ρολόι και έναν χρυσό βαρύ σταυρό. Σήμερα όμως, οι οικογένειες δύσκολα δίνουν 1.500 ευρώ για ένα σετ με σκουλαρίκια, κολιέ, δαχτυλίδι και βραχιόλι. Συνήθως, επιλέγουν μεμονωμένα και λεπτά δώρα, όπως είναι ένα λεπτό κολιέ με μενταγιόν σε 14 ή 9 καράτια… ώστε να μην μένουν τα βαριά κοσμήματα στο συρτάρι!

«Κάποτε δουλεύαμε περισσότερο με τα 14 καράτια, αφού υπήρχαν χρήματα στην αγορά. Σήμερα, αγοράζουν περισσότερο κοσμήματα 9 καρατίων, όπως συμβαίνει και στο εξωτερικό. Βέβαια, έτσι χάνεται λίγο από την αίγλη τους…», σχολιάζει ο Δημήτρης Δημάσης, επιχειρηματίας του «Kosmima24.gr», στο flowmagazine.gr. Στον άντρα, η οικογένεια αγοράζει, είτε ένα ακριβό ρολόι με εγγύηση δύο χρόνων, είτε έναν χρυσό σταυρό… χωρίς να δίνουν πάνω από 500 ευρώ! Προσέξτε να διαλέξετε ένα ρολόι, όχι απλά ενός brand name, αλλά ένα που να προσφέρει εγγύηση για τουλάχιστον δυο χρόνια και δυνατότητα επισκευής ή εύρεσης ανταλλακτικών.

Τα πάντα για τις βέρες του γάμου και το μονόπετρο!

Eshop: Μια εναλλακτική αγορά με εγγυήσεις

Η εναλλακτική πρόταση των e-shop έχει «ξεπηδήσει» τα τελευταία χρόνια, αφού πολλοί καταναλωτές προτιμούν τις online αγορές… ακόμα και στο κόσμημα! Συνήθως, το e- shop θεωρείται η απόλυτη επιλογή ενός καταναλωτή που γνωρίζει λίγο καλύτερα το χώρο του κοσμήματος, αφού εκεί αναφέρονται ξεκάθαρα τα γραμμάρια, το πάχος, η ποιότητα και οι εγγυήσεις ενός κοσμήματος. Βέβαια, πολλοί λένε ότι αν δεν φορεθεί ένα κόσμημα… δεν γνωρίζεις την ποιότητα ή την ομορφιά του! Πάντως, μερικά από τα «υπέρ» τους είναι ότι δεν απαιτούν χρόνο στην έρευνα αγοράς και διαθέτουν καλύτερες προσφορές κατά 15%!

Τα πιο γνωστά e-shop προσφέρουν ειδικές φωτογραφήσεις… με βέρες στον αέρα, αλλά και βιντεοπαρουσίασεις του κοσμήματος, μόνο του αλλά και φορεμένο! Παράλληλα, οι καταναλωτές λαμβάνουν δωρεάν έναν μετρητή δαχτύλου, κατόπιν παραγγελίας, ώστε να μετρήσουν το νούμερο του δαχτύλου της νύφης. Τα προϊόντα τους, όχι μόνο δεν δοκιμάζονται από άλλους πελάτες και δεν έχουν πιθανές γρατζουνιές, αλλά παραγγέλνονται πακεταρισμένα από την εταιρεία. Οι παραγγελίες κατά 90% πραγματοποιούνται μέσα στις επόμενες 1-2 ημέρες μέσα από δωρεάν αποστολή σε όλη την Ελλάδα και κάλλιστα μπορούν να επιστραφούν ανά πάσα στιγμή.

Kosmima24.gr

Με εμπειρία και αγάπη για το ελληνικό κόσμημα, δημιουργήθηκε το ηλεκτρονικό κατάστημα www.kosmima24.gr από δεύτερη γενιά χρυσοχόων με φυσικό κατάστημα λιανικής πώλησης και εργαστήριο στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Η τεράστια γκάμα των 6000 και πλέον κοσμημάτων σας προσφέρει τη δυνατότητα να επιλέξετε αξιόπιστα, εύκολα και γρήγορα, κοσμήματα που θα στολίσουν τις πιο σημαντικές εκφάνσεις της ζωής σας. Βέρες για αρραβώνα ή γάμο, σταυρούς βάπτισης, μονόπετρα δαχτυλίδια με βάση το χρυσό 14Κ,18Κ και 9Κ συνδυασμένα με ημιπολύτιμους και πολύτιμους λίθους. Ακόμη δώρα για συγγενείς και φίλους από ασήμι 925, καθώς και ρολόγια στην καλύτερη ποιότητα και στις πιο προσιτές τιμές της αγοράς.

Συντάκτης: Λιάνα Γεωργουλοπούλου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.