Τα παιδιά ρωτούν και οι γονείς απαντούν…

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Τα παιδιά ρωτούν και οι γονείς απαντούν…Κάποιες φορές τα λόγια των παιδιών μπορεί να σας φέρουν σε δύσκολη θέση, ώστε να μην ξέρετε πώς να συμπεριφερθείτε και με ποιο τρόπο να τους απαντήσετε. Παρακάτω δίνονται κάποιες δηλώσεις των παιδιών και κάποιες ενδεικτικές απαντήσεις.

– «Μαμά, σε μισώ»

Καταλαβαίνω και σέβομαι πως νιώθεις έτσι όταν σου αρνούμαι κάτι που θέλεις πολύ. Κι εγώ νιώθω ανάλογα αν δεν μπορεί να γίνει αυτό που επιθυμώ. Θα πρέπει όμως να καταλάβεις πως αυτός είναι ένας κανόνας που έχουμε θέσει στην οικογένειά μας και οφείλουμε όλοι να σεβόμαστε και να τηρούμε αυτούς τους κανόνες.

– «Αγαπάς την Άννα περισσότερο από μένα»

Κανέναν σας δεν αγαπάω περισσότερο. Για τον καθένα σας αισθάνομαι διαφορετικά, γιατί είστε διαφορετικές προσωπικότητες και να ξέρεις πως νιώθω περήφανη για αυτό που είστε εσύ και η αδερφή σου.

Τα παιδιά ρωτούν και οι γονείς απαντούν…– «Δεν με καταλαβαίνεις»

Πράγματι δεν σε καταλαβαίνω, αλλά θα ήθελα πολύ να με βοηθήσεις να σε καταλάβω. Θέλεις να συζητήσουμε οι δυο μας; Θα ήθελα πολύ να μάθω την άποψή σου, αφού εσύ την δική μου την γνωρίζεις ήδη.

– «Οι γονείς των άλλων παιδιών το επιτρέπουν αυτό»

Εγώ είμαι δικός σου γονιός και δεν είμαι γονιός των άλλων παιδιών. Λυπάμαι, αλλά σε αυτή την οικογένεια έχουμε θέσει όρια και κανόνες τους οποίους πρέπει να τηρούμε όλοι μας.

– «Παράτα με ήσυχο»

Το ξέρω πως με βρίσκεις συνέχεια μπροστά σου, όμως να ξέρεις πως όταν προκύπτουν σημαντικά θέματα που δεν συμφωνούμε, εγώ θα αντιδρώ. Υπάρχει τρόπος να με ενημερώσεις πριν θυμώσεις μαζί μου; Σε περίπτωση που έχεις κάτι να μου προτείνεις, δέχομαι να το συζητήσουμε.

Τα παιδιά ρωτούν και οι γονείς απαντούν…– «Μαμά, είσαι χαζή»

Αυτό που μου λες είναι σκληρό. Όλοι οι άνθρωποι έχουμε ελαττώματα, αλλά αυτός δεν είναι ο κατάλληλος τρόπος για να τα συζητάς. Πονάς τον άλλον όταν του μιλάς με αυτό τον τρόπο και δεν του δίνεις την ευκαιρία εξηγώντας του να διορθωθεί.

– «Μαμά, είσαι κακιά»

Το ξέρω πως σε κανέναν δεν αρέσει η πειθαρχία, όμως αυτό που έκανες είναι επικίνδυνο και κάθε φορά που κάνεις κάτι που θα σε βλάπτει, εγώ θα σε εμποδίζω. Να ξέρεις πως θα σταματήσω μόνο, όταν δεν το ξανακάνεις από μόνος σου.

Συντάκτης: Νίνα Καραμολέγκου, Συμβουλευτική Ψυχολόγος

Influence:

Η Νίνα Καραμολέγκου ειδικεύεται στον τομέα της Συμβουλευτικής και Ψυχοθεραπείας παιδιών, εφήβων και ενηλίκων…