Για αρχή να πούμε πως καθένας έχει ανησυχίες και προβληματισμούς που αφορούν την οικογένεια. Μερικές φορές οι γονείς και τα …
Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να εξελίσσονται με ασφάλεια. Όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς.
Πολλές φορές οι γονείς σκέφτονται στο κατά πόσο είναι ικανοί να βάλουν όρια, στο κατά πόσο χρειάζονται και σε τι τελικά ωφελούν το παιδί. Πολλές φορές νιώθουν πως αν είναι πιο αυστηροί και βάζουν όρια τα παιδιά, στο τέλος δεν θα τους αγαπούν ή θα τους αρνηθούν. Όλες αυτές οι ανησυχίες είναι φυσιολογικές, μιας και οι γονείς πάντα προσπαθούν ή θέλουν να προσπαθούν για το καλύτερο.
Γιατί πρέπει να υπάρχουν όρια;
Ένα παιδί που δεν γνωρίζει όρια και δεν μαθαίνει να τα τηρεί είναι ανασφαλές, αποπροσανατολίζεται εύκολα και δυσκολεύεται να συγκεντρωθεί στους στόχους του. Αυτός είναι και ένας λόγος που το παιδί βιώνει συχνά την απόρριψη και τις συνεχείς αποτυχίες.
Από την άλλη όταν ένα παιδί μαθαίνει σε ένα περιβάλλον με όρια, απολαμβάνει περισσότερο τη σιγουριά που του εξασφαλίζουν οι γονείς. Αυτό το βοηθάει να αναπτυχθεί έτσι ώστε, όταν έρθει η στιγμή, να μπορεί να δοκιμάσει και να ξεπεράσει τα όρια αυτά.
Γιατί χρειάζονται τα όρια και ποιες σκέψεις κάνουν οι γονείς γι’ αυτά;
Για αρχή πρέπει να καταλάβουμε πως τα όρια βοηθούν στην εξασφάλιση της σωματικής και ψυχικής ασφάλειας των παιδιών, ενώ ταυτόχρονα καλλιεργούν την ενσυναίσθηση και τα βοηθούν να κατανοήσουν τους κανόνες και τις προσδοκίες των άλλων.
- Δεν ξέρω πώς να βάλω όρια στο παιδί μου
- Τα παιδιά πρέπει να είναι ελεύθερα
- Δεν θέλω να είμαι αυστηρός γονιός
Όταν δεν υπάρχουν όρια το παιδί δυσκολεύεται να καταλάβει την σημασία των λέξεων:
- Yποχώρηση
- Eκτίμηση
- Συμβιβασμός
- Σεβασμός
Άρα όταν το παιδί μας δεν γνωρίζει την σημασία των λέξεων αυτών δεν μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στο κάθε περιβάλλον. Έτσι θα νιώθει και πολύ συχνά ανασφάλεια.
Κανόνας: Τα παιδιά κατά έναν τρόπο μιμούνται τα πρόσωπα της οικογένειας. Για παράδειγμα, μην ζητάτε ειλικρίνεια από το παιδί σας όταν δεν είστε ούτε εσείς οι ίδιοι.
Πως θα τα καταφέρετε λοιπόν;
Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να βρείτε και οι δύο γονείς την γραμμή που σας ταιριάζει και να την υποστηρίζετε. Μην νιώθετε ενοχές. Χρειάζεται μόνο να έχετε αποφασιστικότητα. Το παιδί προφανώς και δεν τρελαίνεται με αυτή την ιδέα, αλλά είναι κάτι που θα εκτιμήσει μελλοντικά.
Καλό είναι τα όρια να διαμορφώνονται και με την ηλικία του κάθε παιδιού.
Το ότι απαιτείτε τον σεβασμό και την τήρηση κάποιων κανόνων δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να είστε και τρυφεροί με τα παιδιά σας. Όταν νιώθετε ότι το παιδί σας χρειάζεται μια αγκαλιά μην του την στερείτε. Τα όρια δεν πρέπει να μας απομακρύνουν, αντιθέτως πρέπει να μας βοηθούν.
Η κριτική πρέπει να επικεντρώνεται στην πράξη και όχι στο παιδί ως άτομο.
Ενισχύστε θετικά την ψυχολογία του παιδιού σας και αφήστε του περιθώρια για λάθη. Μην προσπαθείτε να κάνετε ένα «τέλειο» παιδί. Διδάξτε το να είναι αυθεντικό και δίκαιο. Έτσι θα χτίσετε σίγουρα μια υγιή σχέση.
Προσοχή: Τα όρια δεν πρέπει να είναι τραβηγμένα και να στηρίζονται σε δικές σας φοβίες. Μην είστε οι γονείς που θέτουν όρια και δεν ακούνε ποτέ τι έχουν να πουν τα παιδιά τους. Χτίστε μια συνεργάσιμη σχέση που στο τέλος στηρίζεται πάντα στην εμπιστοσύνη. Τα πολύ αυστηρά όρια κάνουν τα παιδιά να φέρονται παθητικά και αδιάφορα.