Τα όρια είναι ο δρόμος για την ελευθερία μας

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Πώς τα όρια μας ωθούν να νιώθουμε ελεύθεροι; Γιατί ένα «όχι» μπορεί να λειτουργήσει ανακουφιστικά παρά δεσμευτικά; Πώς η οριοθέτηση μας φέρνει σε αρμονία με τον εαυτό μας; Είναι απλό: Κάθε όχι είναι ένα ναι στον εαυτό μας!

Η οριοθέτηση στη ζωή μας

Η οριοθέτηση είναι το σημείο όπου η ζώνη άνεσης γίνεται ζώνη δυσφορίας.

Για παράδειγμα, στη ζώνη άνεσης μπορεί να είναι η εργασία όπου απασχολούμαστε σε καθημερινή βάση. Όταν, όμως, σε αυτή προκύπτουν καταστάσεις που μας φορτίζουν με δυσάρεστα συναισθήματα, όπως η αύξηση των καθηκόντων, η οποία είναι δυσανάλογη με τον μισθό που λαμβάνουμε, τότε η ζώνη άνεσης γίνεται ζώνη δυσφορίας και χρειάζεται να θέσουμε τα όριά μας.

Ας σημειωθεί ότι η οριοθέτηση έχει υποκειμενικό χαρακτήρα, καθώς αυτό που αποτελεί ζώνη άνεσης για κάποιον, δημιουργεί αισθήματα δυσφορίας σε κάποιον άλλο. Για παράδειγμα, οι παραπανίσιες ώρες εργασίας για έναν καριερίστα μπορεί να είναι ζώνη άνεσης, αλλά για έναν άνθρωπο που βάζει ως προτεραιότητα την ισορροπία εργασίας και προσωπικής ζωής αυτό είναι το όριό του, πριν βγάλει τη δυσφορία του προς τα έξω. Οι αξίες και οι προτεραιότητες που έχουμε διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στα όρια που πρέπει να θέτουμε στους γύρω μας.

Βελτίωση των σχέσεων με τους άλλους

Ας φανταστούμε αυτό το κλασικό σενάριο: ένα ζευγάρι βρίσκεται σε σχέση χρόνων και ο ένας σύντροφος είναι ικανοποιημένος με την κατάσταση όπως έχει, ενώ ο άλλος θέλει να προχωρήσει στη δημιουργία οικογένειας.

ta_oria_einai_o_dromos_gia_thn_eleutheria

Αν είχαν τεθεί τα όρια εξ αρχής, τότε το ζευγάρι αυτό είτε θα είχε διαπραγματευθεί τις προτεραιότητές του, για να βρεθεί μια ικανοποιητική λύση ή θα είχε πάρει ο καθένας τον δρόμο του.

Ωστόσο, σε πολλές περιπτώσεις, από φόβο μήπως φύγουν από τη ζώνη άνεσης, περνούν τα χρόνια και ο ένας τρέφει δυσαρέσκεια έναντι του άλλου, μέχρι να έρθει το τέλος λόγω των συνεχών καβγάδων. “Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους” όπως λένε και τα όρια είναι ένας τρόπος για να επιτευχθεί αυτό.

Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα

Πόσοι από εμάς φορτωνόμαστε υποχρεώσεις που δεν μας αναλογούν;

Πάμε στοίχημα ότι αν ετίθετο αυτή η ερώτηση σε μια αίθουσα με 300 άτομα, θα σήκωναν τα χέρια τους οι 299, με τους μισούς από αυτούς να μην παραδέχονται αμέσως αυτή την αλήθεια για τον εαυτό τους.

Αυτή η τάση είναι αποτέλεσμα της διαστρεβλωμένης αντίληψης περί δουλειάς που έχουμε: η σκληρή δουλειά δεν σημαίνει απαραίτητα παραγωγική δουλειά. Αν κινούμαστε κιόλας με τη δημόσια συγκοινωνία και βλέπουμε πόσος χρόνος φεύγει στην αναμονή, τότε είναι φανερό ότι οι πολλές ώρες εργασίας δεν είναι πάντα και οι πιο παραγωγικές.

Κατά συνέπεια, με τα όρια κάνουμε τη ζωή μας πιο εύκολη και είμαστε πιο αποτελεσματικοί στη δουλειά μας, καθώς εκτελούμε τις εργασίες τη στιγμή που χρειάζεται να γίνουν.

Καλύτερη ψυχική υγεία

Όταν θέτουμε τα όριά μας, όχι μόνο είμαστε ελεύθεροι να εκφραστούμε, αλλά και νιώθουμε καλά γιατί θα θέλαμε να κάνει και ο άλλος το ίδιο για εμάς.

ta_oria_einai_o_dromos_gia_thn_eleutheria

Με την οριοθέτηση είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας και με τους άλλους, και αυτό πραγματικά μας ανακουφίζει.

Επιπλέον, μέσα από τα όριά μας προασπίζουμε τα συναισθήματά μας, δείχνοντας στον εαυτό μας ότι ακούγεται και του δίνουμε τη σημασία που έχει πραγματικά ανάγκη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γύρω μας εκτιμούν την ειλικρίνειά μας, και όσοι δεν το κάνουν έχουν τα δικά τους ζητήματα να επιλύσουν.

Αν και η οριοθέτηση είναι μια δεξιότητα που απαιτεί συνεχή εξάσκηση, ειδικά όταν έχουμε μεγαλώσει σε περιβάλλοντα όπου το «όχι» θεωρείται δείγμα αγένειας, αξίζει να την καλλιεργήσουμε και μπορούμε να την μάθουμε.


Bio Εύη Ξυραφά

Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης και εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας. Δημιουργός του Believe In You, που διοργανώνει σεμινάρια προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης για το ευρύ κοινό.

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 2106128281, 6974781051

Websitehttp://www.believeinyou.gr/

Email: info@believeinyou.gr

Facebook: https://www.facebook.com/BelieveInYou.gr

Βιβλίο: “Θέλω Πιστεύω Μπορώ: Τα 3 κλειδιά της ζωής”

Online πρόγραμμα δεξιοτήτων ζωής: Life Skills Academy

Αν ενδιαφέρεστε για ατομικές συναντήσεις coaching από κοντά, τηλεφωνικά ή μέσω internet, επικοινωνήστε μαζί μου. Θα χαρώ να σας βοηθήσω σε κάθε βήμα!

Συντάκτης: Εύη Ξυραφά, Σύμβουλος προσωπικής ανάπτυξης

Influence:

Σύμβουλος προσωπικής και επαγγελματικής ανάπτυξης, Εκπαιδεύτρια Ανθρώπινου Δυναμικού σε θέματα HR και Επικοινωνίας…