Τα ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας που αξίζει να επισκεφτείτε!

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης

Οι ομορφιές της Ελλάδας δεν σταματούν μόνο στα νησιά και στις παραλίες της. Αν δεν είστε τόσο μεγάλοι φαν της παραλίας, τότε είναι αναγκαίο να επισκεφτείτε έστω και μία φορά στη ζωή σας μερικά από τα ομορφότερα σπήλαιά της!

Γνωρίστε μερικά από τα σημαντικότερα και ομορφότερα σπήλαια της Ελλάδας:

Σπήλαιο Περάματος (Ιωάννινα)

Βρίσκεται στο Πέραμα στα περίχωρα της πόλης των Ιωαννίνων. Είναι το μεγαλύτερο σε  έκταση, περίπου 5 στρέμματα, και το έκτο σε μήκος διαδρόμων 1,7 χιλιομέτρων (επισκέψιμο είναι το 1,1 χιλιόμετρο). Ο λόφος Γορίτσα βρίσκεται στις όχθες της Παμβώτιδας. Οι πρώτες αναφορές για το σπήλαιο ανάγονται στον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, καθώς ήταν καταφύγιο. Εκεί μπορούμε επίσης να βρούμε την μεγαλύτερη ποικιλία σταλακτιτών και οι σταλαγμιτών, περίπου δηλαδή 19 είδη.

Σπήλαιο Λιμνών

Βρίσκεται στη Καστριά Αχαΐας  ανάμεσα στα Καλάβρυτα και την Κλειτορία (στα 9 χιλιόμετρα). Η μοναδικότητά του έγκειται κυρίως στο βαθμιδωτό λιμναίο σύστημα του και λιγότερο στην φύση των πετρωμάτων του. Η είσοδος είναι ανθρώπινης κατασκευής και οδηγεί απευθείας στον 2ο όροφο.

Σπήλαιο Πηγών Αγγίτη

Από εκεί πηγάζει ο ποταμός Αγγίτης, εξού και το όνομα του σπηλαίου.  Βρίσκεται σε μια πλατανόφυτη περιοχή στην Κοκκινόγεια Προσοτσάνης. Είναι το δεύτερο σε έκταση σπήλαιο (13 χλμ, από τα οποία είναι επισκέψιμα μόνο τα 2,5) πίσω από το σπήλαιο Δυρού. Το σπήλαιο λέγεται και Μααρά, αραβιστί μικρό σπήλαιο ή εβραϊστί νερό από το βουνό. Έχει αρχαιολογικό, γεωλογικό, βιολογικό ενδιαφέρον, ενώ εκεί ζει και ένα είδος διάφανης πετροκαραβίδας. Από εκεί που ξεκινάει ο ποταμός (που υδρεύει τα γύρω χωριά) θα δείτε τον νερόμυλο.

Σπήλαιο Αλιστράτης

Βρίσκεται στην Αλιστράτη Σερρών και μπορείτε να το επισκεφτείτε μόνο μέσω της πόλης των Σερρών ή της Ασπροβάλτας. Είναι από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης και έχει μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον λόγω των μικροοργανισμών που ζουν εκεί, αλλά και των ελκιτών (είδος πετρώματος) που αντιβαίνουν την βαρύτητα.

Σπήλαιο Αγίου Γάλακτος (Χίος)

Στην ουσία είναι δύο σπήλαια το ένα πάνω στο άλλο. Έχει ιδιαίτερη γεωλογία με θαλάμους, επιμηκότητα, στεγανότητα, υγρασία και μεταβλητή θερμοκρασία. Επίσης βρέθηκαν εκεί και οστά τροπικής πανίδας.

Λιμνοσπήλαιο Μελισσάνης

Είναι στην Κεφαλονιά 2 χλμ βορειοδυτικά της Σάμης. Είναι από τα πιο ιδιόμορφα σπήλαια, καθώς είναι επισκέψιμο και από την στεριανή-τεχνητή- είσοδο αλλά και από την φυσική είσοδο, δηλαδή τη λίμνη. Στην λίμνη στο παρελθόν κατέρρευσε η οροφή διαμορφώνοντας εν πολλοίς το σπήλαιο.

Σπήλαιο Παιανίας (Κουτούκι)

Έχει σπήλαιο επισκέψιμο η Αττική; Κι όμως ναι, και βρίσκεται στην Παιανία, στα σπλάχνα του Υμηττού. Έχει διαμορφωθεί κατά το μεγαλύτερο μέρος του (όπως τα περισσότερα σπήλαια) από την διαβρωτική δύναμη του νερού της βροχής. Εκεί υπάρχουν διάφορα αξιοθέατα, όπως η «ολυμπιακή φλόγα», τα «κοράλλια» κλπ.

Σπήλαιο του Δράκου στην Καστοριά

Βρίσκεται στην πόλη της Καστοριάς. Είναι από τα πιο σύγχρονης τεχνολογίας στον τομέα συντήρησης και προστασίας σπήλαια. Έχει στο εσωτερικό του 7 λίμνες γλυκού νερού λόγω της εγγύτητας με την λίμνη της Καστοριάς. Πρό 10.000 ετών φιλοξενούσε αρκούδες, όπως μαρτυρούν και τα ευρήματα.

Σπήλαιο Κάψια στην Αρκαδία

Το σπήλαιο φέρει το όνομα « Καταβόθρες του Κάψια». Βρίσκεται  στο 1,5 χλμ από το ομώνυμο χωριό στους  πρόποδες του Χιονοδρομικού Κέντρου Μαινάλου. Έχει ιδιαίτερο γεωλογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον,  λόγω των πετρωμάτων και των λειψάνων οίκησης κατά τον 4ο και 5ο αιώνα μ.χ.

Σπήλαιο Βλυχάδα/Δυρού

Είναι παγκόσμιας κλάσης λόγω της γεωλογίας του. Είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και βρίσκεται στον Όρμο του Δυρού στην Λακωνία. Έχει και χερσαίο και ενάλιο τμήμα. Ο ποταμός που το διατρέχει χύνεται  στην θάλασσα κοντά στην φυσική του είσοδο, η οποία είναι μισό μέτρο πάνω από την θάλασσα.

Σπήλαιο Καστανιάς Λακωνίας

Βρίσκεται κοντά στην Νεάπολη Λακωνίας στο ομώνυμο χωριό. Έχει έντονο γεωλογικό και βιολογικό ενδιαφέρον λόγω των πετρωμάτων και των εγκαταβιούντων μικροοργανισμών, όπως τα δολιχόποδα.

Σπήλαιο Θεόπετρας

Βρίσκεται νότια των Μετεώρων, αλλά έχει διαφορετική γεωλογία από τους βράχους των Μετεώρων. Η σπουδαιότητά του βρίσκεται στο γεγονός ότι στο απώτατο παρελθόν βρισκόταν στον πάτο της θάλασσας. Υπάρχουν λείψανα ανθρώπινης διαβίωσης και άγριας πανίδας.

Σπήλαιο Πετραλώνων

Βρίσκεται στο 1 χλμ από το ομώνυμο χωριό της Χαλκιδικής. Ιθύνων για την έρευνα του είναι ο Άρης Πουλιάσης. Σε αυτό το σπήλαιο το βιολογικό και αρχαιολογικό ενδιαφέρον υπερτερεί του γεωλογικού, λόγω των  ευρεθέντων ανθρώπινων κρανίων  και λοιπών τμημάτων ανθρώπινων οστών αλλά και λειψάνων άγριας πανίδας.

Σημαντική σημείωση:

Τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα σπήλαια ανακαλύφθηκαν τυχαία από κατοίκους παρακείμενων οικισμών και μελετήθηκαν από την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία και το ζεύγος Πετρόχειλου.

Συντάκτης: Βασίλης Δεληγιάννης,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.