Τα οφέλη του θαλασσινού νερού στην υγεία και την ομορφιά μας

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Η άνοιξη έχει σχεδόν τελειώσει και η σκυτάλη περνάει σιγά σιγά στο καλοκαίρι, την πιο ανέμελη εποχή του χρόνου, τη γεμάτη ήλιο, ταξίδια και φυσικά πολλά μπάνια στις όμορφες θάλασσες της χώρας μας. Ίσως συχνά να ακούτε για τα αναρίθμητα οφέλη που μας προσφέρει η εποχή αυτή, τα περισσότερα από τα οποία οφείλονται στο κολύμπι και στη συχνή, φυσική μας επαφή με το θαλασσινό νερό. Μάλιστα, πολύ πιθανό να έχετε παρατηρήσει και οι ίδιοι πως κατά τη διάρκεια των διακοπών σας, το δέρμα σας λάμπει, το σώμα σας φαίνεται πιο υγιές από ποτέ και η ψυχολογία σας είναι πολύ ανεβασμένη. Όσο περιέργο και να μας φαίνεται, όλες αυτές οι αλλαγές οφείλονται στις εξαιρετικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού που σαν ένα μαγικό ελιξήριο τονώνει τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό και ποιοι είναι οι παράγοντες εκείνοι που δίνουν στο νερό της θάλασσας τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά;

Η θαλάσσα μας προσφέρει το θεραπευτικό νερό της

Ήδη από τον 4ο αιώνα π.Χ. οι θεραπευτικές ιδιότητες του θαλασσινού νερού ήταν ευρέως γνωστές στην ιατρική κοινότητα της εποχής εκείνης. Ο Ιπποκράτης ήταν ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο «θαλασσοθεραπεία» αναφερόμενος στις φαρμακευτικές χρήσεις του νερού της θάλασσας, το οποίο μάλιστα χρησιμοποιούσε πολύ συχνά στις θεραπείες που εφάρμοζε. Τι είναι όμως αυτό που κάνει το θαλασσινό νερό τόσο ιδιαίτερο και ωφέλιμο; Μα φυσικά δεν είναι τίποτ’άλλο από την ίδια τη φυσική του σύσταση. Όντας πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία όπως άλατα, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, αμινοξέα και βιταμίνες, το θαλασσινό νερό βρίσκεται σε εντυπωσιακή αναλογία με το ίδιο το σώμα μας, αφού ως προς τη σύστασή του, εμφανίζει ομοιότητες με το πλάσμα του ανθρώπινου αίματος. Το χαρακτηριστικό αυτό, δίνει τη δυνατότητα στο δέρμα μας να μπορεί να απορροφά όλα τα θρεπτικά συστατικά του θαλασσινού νερού με μεγάλη ευκολία και αποτελεσματικότητα.

Επιπλέον, όπως είναι ευρέως γνωστό, το θαλασσινό νερό δεν είναι σε καμία περίπτωση «νεκρό». Αυτό σημαίνει πως είναι γεμάτο από μικροοργανισμούς και άλλες μορφές ζωής, οι οποίες μπορούν να παράγουν αντιβιοτικά και άλλες αντιμικροβιακές ουσίες, δικαιολογώντας έτσι την πρακτική της «θαλασσοθερεπείας» του Ιπποκράτη.

Το θαλασσινό νερό στο δέρμα μας

Ίσως να έχουμε παρατηρήσει πως τους καλοκαιρινούς μήνες που περνάμε πολλές ώρες στη θάλασσα, το δέρμα μας φαίνεται καλύτερο, πιο υγιές και ενυδατωμένο. Ακόμα, δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλά κέντρα αισθητικής επιλέγουν θαλασσινό νερό για τα προγράμματα ομορφιάς που προσφέρουν. Η μεγάλη χρήση του στο χώρο της κοσμητολογίας οφείλεται στις ιδιότητές του να βελτιώνει σημαντικά την υφή του δέρματος, να λιαίνει την επιδερμίδα και να θεραπεύει από πληγές και εξανθήματα.

Το θαλασσινό νερό αποτελείται κατά κύριο λόγο από αλάτι, μεταλλικά στοιχεία, ιόντα και αντιμικροβιακούς παράγοντες. Κάθε μία από αυτές τις ουσίες δρα με διαφορετικό τρόπο πάνω στην επιδερμίδα μας και συμβάλει στην καλή της εικόνα.

Έτσι λοιπόν, το αλάτι λειτουργεί σαν φυσικό απολεπιστικό, το οποίο διώχνει τα νεκρά κύτταρα από την επιφάνεια του δέρματος, βοηθά στη δημιουργία νέων ενώ παράλληλα απομακρύνει τοξίνες και άλλες βλαβερές ουσίες. Από την άλλη πλευρά, τα μέταλλα και ειδικότερα το μαγνήσιο, μπορούν να εισέλθουν από τους πόρους της επιδερμίδας και να αναπληρώσουν το χαμένο μεταλλικό φορτίο του δέρματός μας. Επιπλέον, χαρίζουν τόνωση, ενδυνάμωση και σφριγηλότητα. Τέλος, όλες οι αντιμικροβιακές ουσίες που αναφέρθηκαν παραπάνω, συμβάλλουν με άριστο τρόπο στη θεραπεία δερματικών παθήσεων που μπορεί να μας ταλαιπωρούν, όπως έκζεμα, ψωρίαση και δερματίτιδες ενώ παράλληλα φροντίζουν για την επούλωση μικρών πληγών, εκδορών και εγκαυμάτων. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί πως τόσο το χλωριούχο νάτριο όσο και το χλωριούχο κάλιο παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην επιδιόρθωση των συγκεκριμένων δερματικών προβλημάτων.

Άλλα οφέλη του θαλασσινού νερού

Πέρα από την υπέροχη δράση του θαλασσινού νερού στην υγεία της επιδερμίδας μας, αυτό διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στη συνολική ισορροπία του οργανισμού μας σαν σύνολο. Μερικές από τις ευεργετικές του ιδιότητες αναφέρονται παρακάτω:

  • Βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος
  • Αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος, λόγω της περιεκτικότητάς του σε μεταλλικές ουσίες
  • Βελτιώνει τη λειτουργία του θυρεοειδούς, εξαιτίας του ιωδίου που περιέχει
  • Η εισπνοή θαλασσινού νερού βοηθάει σε περιπτώσεις βρογχίτιδας και ιγμορίτιδας
  • Τέλος, η λέγομενη «θαλασσινή αύρα» μπορεί να προάγει τη συναισθηματική υγεία και να μειώσει το σρες.

Γι’ αυτό λοιπόν μη χάνετε άλλο χρόνο. Ο καιρός έχει ήδη βελτιωθεί πολύ, βρείτε την αγαπημένη σας παραλία και ξεκινήστε όσο το δυνατόν νωρίτερα τα καλοκαιρινά σας μπάνια. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να διασκεδάσει, να ανανεωθεί και να απολαύσει όλα τα σημαντικά οφέλη της θάλασσας.

Συντάκτης: Ειρήνη Μαθιουδάκη, Διδάκτωρ Βιοχημείας - Συγγραφέας

Influence:

Η Ειρήνη Μαθιουδάκη γεννήθηκε το 1992 στο Ηράκλειο Κρήτης. Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης το 2014…