Τα οφέλη του σκακιού

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Το σκάκι είναι γνωστό ως το «παιχνίδι των βασιλιάδων». Σπουδαίες προσωπικότητες της παγκόσμιας ιστορίας έπαιζαν σκάκι. Από τον Ναπολέοντα έως τον Καρλ Μαρξ και τον Αϊνστάιν. Φυσικά σκάκι έπαιζαν και οι βασιλιάδες. Και γιατί άραγε να έπαιζαν σκάκι; Διότι ίσως μέσα από το σκάκι είχαν την δυνατότητα να ασκούνε το μυαλό τους στη στρατηγική σκέψη και  τον σχεδιασμό, στοιχεία  που ήταν απαραίτητα προκειμένου να διοικήσουν αποτελεσματικά ένα βασίλειο.

Ας δούμε όμως συγκεκριμένα όμως τα οφέλη που αποκομίζει όποιος παίζει συστηματικά σκάκι:

Βελτιώνει την συγκέντρωση

Αναγκαστικά όποιος παίζει σκάκι θα πρέπει να είναι συγκεντρωμένος στο παιχνίδι. Αντίθετα εάν δεν είναι, το πιθανότερο είναι να χάσει την «μάχη» από τον αντίπαλό του. Οπότε η  ικανότητα κάποιου να συγκεντρώνεται σε κάτι, ενισχύεται σημαντικά εάν παίζει σκάκι τακτικά.

Βελτιώνει την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων

Ένα ματς σκακιού είναι σαν ένα μεγάλο πάζλ που προσπαθείς το «λύσεις» πιο γρήγορα από τον αντίπαλό σου, που όμως έχει το στοιχείο του αβέβαιου,  καθώς ο αντίπαλος κάθε λεπτό αλλάζει τις παραμέτρους του προβλήματος.

Τα οφέλη του σκακιού

Αναπτύσσει την ικανότητα στρατηγικού σχεδιασμού και πρόβλεψης

Το σκάκι ,σύμφωνα με νεότερες μελέτες, βοηθά φοβερά στην ανάπτυξη του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την πρόβλεψη. Το τμήμα αυτό είναι ο προμετωπιαίος φλοιός και είναι ακόμα υπεύθυνο για τον καλύτερο αυτοέλεγχο, τις καλύτερες αποφάσεις, καλύτερη κριτική σκέψη και ικανότητα πρόβλεψης.

______________________

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Οι οκτώ συνήθειες των έξυπνων ανθρώπων

______________________

Βελτιώνει την μνήμη

Οι παίκτες σκακιού παίζοντας σκάκι βελτιώνουν την μνήμη τους. Σκεφτείτε πόσα θα χρειαστεί να θυμούνται: Από τους κανόνες τους παιχνιδιού, τις κινήσεις του αντιπάλου, τις κινήσεις τις δικές τους (προηγούμενες και επόμενες που σχεδιάζουν), μέχρι και λάθη που ενδεχομένως έκαναν σε προηγούμενες παρτίδες και δεν θέλουν να τα επαναλάβουν . Η βελτίωση της μνήμης προφυλάσσει σημαντικά από τον κίνδυνο του Αλτσχάιμερ, γι’ αυτό συστήνεται το συστηματικό παίξιμο του παιχνιδιού πριν τα 75 χρόνια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ ΠΑΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελίδες: 1 2

Συντάκτης: Χάρης Μαυροκέφαλος, Φιλόλογος

Influence:

Γεννήθηκα το 1995 στην Αθήνα και είμαι αριστούχος απόφοιτος του τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Πατρών…