Τα οφέλη του ίντερνετ στη μαγειρική

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Το φαγητό είναι ένας κλάδος που ανθεί αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά. Η έκθεση HORECA που πραγματοποιείται κάθε χρόνο είναι από τις πιο δημοφιλείς και επικερδείς εκθέσεις. Οι εκπομπές στην ελληνική τηλεόραση έχουν όλες ένας σεφ που δημιουργεί ζωντανά ευφάνταστα πιάτα. Βιβλία εκδίδονται κάθε χρόνο με συνταγές από όλο τον κόσμο, ντόπιων και εγχώριων σεφ. Και με το ίντερνετ τι γίνεται;

Η μαγειρική είναι πεδίο δόξης λαμπρό για το ίντερνετ, καθώς συνδυάζει όλες τις δυνατότητες μαζί. Προβολή με κείμενο, εικόνες, βίντεο, διάδραση, σχόλια, social media- όλα παίζουν στο παιχνίδι. Και η μαγειρική κυριολεκτικά γίνεται παιχνίδι. Από δραστηριότητα επιβίωσης ή αγγαρεία (για κάποιους) τώρα γίνεται πανεύκολη για όλους. Χιλιάδες άνθρωποι που ως χθες δεν πλησίαζαν στην κουζίνα, έκαναν το βήμα μέσω Internet. Με το πάτημα ενός κουμπιού οι φωτογραφίες με τα λαχταριστά εδέσματα προκαλούν, οι απορίες λύνονται και οι αδέξιοι μάγειρες μεταβάλλονται από τη μια στιγμή στην άλλη σε ενθουσιώδεις σεφ.

Λύσεις μαγειρικής με κάθε τρόπο

Οι ελληνικές ιστοσελίδες με έτοιμες συνταγές είναι πια εκατοντάδες. Πολλές από αυτές συνεργάζονται με ειδικευμένους σεφ. Αυτοί προτείνουν και οι αναγνώστες «εκτελούν». Θέλει λίγη προσπάθεια και πολλή διάθεση. Ακόμη και με τα αποφάγια που έχουμε στο ψυγείο μας μπορούμε να δημιουργήσουμε τις πιο νόστιμες και υγιεινές συνταγές που μας προτείνουν οι ειδικοί αλλά και δεκάδες ερασιτέχνες μεν παθιασμένοι δε μάγειρες. Δεδομένου ότι οι συνταγές γράφονται από ερασιτέχνες ή από επαγγελματίες, αλλά απευθύνονται σε ερασιτέχνες, τις περισσότερες φορές είναι γραμμένες αρκετά απλά, κατανοητά με χιούμορ και εικόνες. Έτσι η διαδικασία γίνεται εύκολη και διασκεδαστική!

Συνταγές για όλα τα γούστα

Στο ίντερνετ υπάρχουν επιλογές για κάθε γούστο και προτίμηση. Για τύπους gourmet ή πιο παραδοσιακούς. Για φίλους του κρέατος, των θαλασσινών ή χορτοφάγους. Για γλυκές ή αλμυρές γεύσεις. Για όλους υπάρχει χώρος στο Διαδίκτυο. Το μενού είναι ποικίλο. Οι λιχουδιές ξεκινούν από σαλάτες, συνεχίζουν με ορεκτικά και κυρίως πιάτα και καταλήγουν σε όποιο επιδόρπιο τραβάει η όρεξή σου.

Υγεία και διατροφή- «της μόδας» στο ίντερνετ

Η βασικότερη καινοτομία και το σημείο που έλκει περισσότερο την προσοχή είναι τα φαγητά που είναι υγιεινά και παράλληλα οδηγούν στη διατήρηση ενός υγιούς και καλλίγραμμου σώματος. Συνταγές για καλή φυσική κατάσταση, χαμηλά λιπαρά και μέτρηση θερμίδων για κάθε ποσότητα που θα μπει στην κατσαρόλα. Έτσι περνάει και το μήνυμα, ότι η μαγειρική, έκτος από απολαυστική μπορεί να γίνει και ωφέλιμη και μάλιστα από τα χέρια μας! Αυτό το θέμα βέβαια θέλει και λίγη προσοχή.

Οι κίνδυνοι του ίντερνετ για τους αναγνώστες-ερασιτέχνες σεφ

Καθώς στο ίντερνετ είναι πιο ελεύθερα τα πράγματα και δεν τηρούνται τα πνευματικά δικαιώματα (ο καθένας αντιγράφει ό,τι θέλει και το προωθεί) χάνεται η εγκυρότητα του περιεχομένου. Και αυτό μπορεί να συνιστά κίνδυνο για τους αναγνώστες. Αν δεν είστε σίγουροι για την εγκυρότητα της πηγής, δεν μπορείτε να είστε βέβαιοι ότι αυτό που θα φτιάξετε για να φάτε είναι εγγυημένο.

Το να μην σας πετύχει η συνταγή είναι το λιγότερο. Αυτό που είναι πιο επικίνδυνο είναι όταν προτείνονται δίαιτες, ειδικές διατροφές, υγιεινά φαγητά και υπερτροφές. Η αρμοδιότητα γι’ αυτά δεν πρέπει να ανήκει στο Διαδίκτυο, παρά μόνο σε ειδικευμένες ιστοσελίδες. Τα άρθρα θα πρέπει να υπογράφονται από ειδικούς (και με στοιχεία επικοινωνίας) ώστε να αναλαμβάνουν ευθύνη για αυτά που προτείνουν.

Η έγκυρη ενημέρωση εγγυάται αξιοπιστία και υγεία

Από την άλλη οι χρήστες θα πρέπει να είναι προσεκτικοί, να φιλτράρουν και να εξακριβώνουν τις πληροφορίες και να εμπιστεύονται μόνο έγκυρες σελίδες με διαχρονική ποιότητα. Επίσης δεν θα πρέπει να ψάχνουν ιδέες και συνταγές με μοναδικό κριτήριο τη γεύση, αλλά πάνω από όλα την υγεία. Οι ιλουστρασιόν φωτογραφίες κάνουν λαχταριστά τα φαγητά, αλλά το ζητούμενο είναι ποιες θα είναι οι συνέπειες αν καταλήξουν στο στομάχι σας. Ο καταναλωτής δεν ενδιαφέρεται τόσο για το αν οι συνταγές που του τραβούν την προσοχή είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και υγιεινές. Είναι σημαντικό ωστόσο να επιλέγετε την ενημέρωσή σας από sites που αρθρογραφούν ειδικοί, που είναι έγκυρα και προτείνουν ισορροπημένεs συνταγές.

Άλλη σημαντική παράμετρος που πρέπει να λαμβάνει κανείς υπόψη είναι η πιθανότητα οι αναφερόμενες συνταγές να είναι πολύ δύσκολο έως και αδύνατον να πετύχουν, ιδίως αν οι έμπειροι σεφ που τις έχουν γράψει λαμβάνουν αρκετές λεπτομέρειες ως «δεδομένες» και γι’ αυτό τις παραλείπουν, με αποτέλεσμα ο άπειρος μάγειρας να οδηγηθεί σε μια μικρή… καταστροφή!

Τα οφέλη του ίντερνετ στην ελληνική κουζίνα

Συνολικά πάντως η επίδραση του ίντερνετ στην κουζίνα μας ήταν πάνω από όλα θετική. Έδωσε τη δυνατότητα έγκαιρης και έγκυρης πληροφόρησης για όλους σε θέματα υγείας, διατροφής και φυσικά μαγειρικής. Απλοποίησε τη διαδικασία του μαγειρέματος και για τον πιο τεμπέλη ερασιτέχνη μάγειρα. Κατέρριψε τα στερεότυπα που θέλανε τη γυναίκα παραδοσιακά στην κουζίνα. Έδωσε ευκαιρία στον καθένα να αναδείξει το ταλέντο και τη δημιουργικότητά του στη μαγειρική και το στολισμό των πιάτων. Οι αναγνώστες γίνονται μάγειρες και στη συνέχεια παράγουν και τις δικές τους συνταγές. Γιατί τελικά η μαγειρική είναι δημιουργία και απόλαυση και ο πειραματισμός μας βοηθάει να ανακαλύψουμε και μόνοι μας νέους συνδυασμούς και -γιατί όχι -να τους μοιραστούμε και εμείς με τη σειρά μας!

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.