Τα οφέλη της ζωής μας με ένα κατοικίδιο

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη

Μπορεί η παγκόσμια μέρα ζώων να πέρασε, αλλά η αγάπη μας γι’ αυτά δε σταματά. Η επαφή μας με ένα κατοικίδιο, μπορεί να αλλάξει την καθημερινότητα μας και να την κάνει πιο όμορφη και ενδιαφέρουσα. Με ένα κατοικίδιο στο σπίτι, είτε αυτό είναι γάτα είτε σκύλος, δεν είμαστε πότε μόνοι μας. Πάντα έχεις μια συντροφιά, που άλλοτε μπορεί να είναι αθόρυβη κι άλλοτε να κάνει αισθητή την παρουσία της, γιατί θέλει παιχνίδια ή χάδια.

Αποδεδειγμένα λοιπόν, η παρουσία κατοικίδιου στο σπίτι βοηθά τον άνθρωπο, όλων των ηλικιών, από το καθημερινό άγχος. Η ύπαρξή του κοντά σε παιδιά τα διδάσκει σημαντικές αξίες, όπως η υπευθυνότητα και η φιλία, αλλά και σε ηλικιωμένους να διατηρήσουν τη ζωτικότητα και τα ενδιαφέροντά τους.

Τα οφέλη που προκύπτουν στη καθημερινή μας ζωή, αν έχουμε κατοικίδιο:

Πιστή συντροφιά

Πάντα είναι εκεί. Τρως ή αποφασίζεις να μαγειρέψεις; Είναι το «ζητιανάκι» μας. Καραδοκεί και τη στιγμή που θα πέσει κάτι από το φαγητό κάτω, το αρπάζει. Ή σε κοιτάει με αυτά τα αθώα ματάκια του (να ‘μαστε και ειλικρινείς, πολλά από αυτά είναι και φοβεροί ηθοποιοί) και σου ζητάει μια μπουκιά από το φαγητό σου κι εσύ μη μπορώντας να του αντισταθείς… του δίνεις κι ας ξέρεις ότι αυτό δεν είναι το σωστό.

Κάθεσαι στον καναπέ και βλέπεις τηλεόραση κι αυτό είναι δίπλα σου. Μπορεί να θέλει να κοιμηθεί, αλλά δε σε αποχωρίζεται. Προτιμά να κάτσει μαζί σου στον καναπέ από το να πάει να κοιμηθεί στο κρεβάτι του. Το ίδιο συμβαίνει κι όταν έρχεται η ώρα του ύπνου. Μπαίνει πρώτο κάτω από το πάπλωμα και χουχουλιάζει περιμένοντας να ξαπλώσεις και εσύ.

Επιστρέφεις σπίτι, η πιστή συντροφιά σου είναι εκεί, μπροστά στην πόρτα και σε περιμένει με χαρά. Κουνάει την ουρά του ενθουσιασμένα και κάνει σα τρελό από χαρά, μόλις διαισθανθεί την παρουσία σου να πλησιάζει.

Ο καλύτερος συνομιλητής – συμπαραστάτης

Δεν είσαι καλά; το καταλαβαίνει χωρίς καμιά σου λέξη κι έρχεται να σου κάνει χάδια για να σου φτιάξει την διάθεση. Σου φέρνει το χαμόγελο στα χείλη και σε ηρεμεί.

Θες να μιλήσεις σε κάποιον; Πάλι εκείνο είναι εκεί. Σε ακούει και παρόλο που δε μπορεί να πει κάτι, πάλι σε κάνει να νιώθεις κατευθείαν καλύτερα, λες και σου είπε χίλιες συμβουλές. Τα κατοικίδια μας έχουν το χάρισμα της έμφυτης στοργής κι αγάπης, άνευ όρων, με αποτέλεσμα να μας κάνουν πιο δυνατούς.

Οι προσωπικοί μας γιατροί

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι συναισθηματικές σχέσεις αναπτύσσονται ανάμεσα σε σκυλιά κι ανθρώπους με ειδικές ανάγκες, αφού χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ότι σκυλιά εκπαιδεύονται για να καθοδηγούν ανθρώπους που έχουν χάσει την όρασή τους. Από την άλλη πλευρά, με βάση επιστημονικές έρευνες βοηθούν ανθρώπους με κατάθλιψη, γιατί φωτίζουν θετικά τη ζωή τους δίνοντας της νόημα και σκοπό.

Επίσης, επιστήμονες έχουν αποδείξει ότι άνθρωποι με καρδιακό επεισόδιο ανάρρωσαν πιο γρήγορα λόγω της παρουσίας του κατοικίδιου τους ή έχουν χαμηλότερα επίπεδα στην αρτηριακή πίεση, στη χοληστερόλη και στα τριγλυκερίδια.

Τέλος, οι ασθενείς με Αλτσχάιμερ παθαίνουν λιγότερες κρίσεις λόγω της παρουσίας σκύλων κι αισθάνονται λιγότερο άγχος, ενώ τα παιδιά έχουν ισχυρότερο ανοσοποιητικό σύστημα και θα παρουσιάσουν λιγότερες αλλεργίες στη μετέπειτα ζωή τους.

Συντάκτης: Μαρία Σερεμέτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr