Τα οφέλη της yoga

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη

Η γιόγκα αυξάνει την ευελιξία και μειώνει το άγχος, αλλά πέρα από αυτές τις ιδιότητες μπορεί να σας βοηθήσει σε καθημερινή βάση, όσον αφορά τα προβλήματα που πιθανόν να αντιμετωπίζετε. Τα κρυφά αυτά οφέλη ίσως σας βοηθήσουν περισσότερο από όσο φαντάζεστε.

Καταπολεμά τις ημικρανίες

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι πάσχοντες από ημικρανία έχουν λιγότερες και λιγότερο οδυνηρές ημικρανίες μετά από τρεις μήνες πρακτικής γιόγκα. Η αιτία των ημικρανιών δεν είναι πλήρως κατανοητή.

Άσκηση: Bridge Pose

Ξαπλώστε με την πλάτη σας, με τα γόνατα λυγισμένα και τα πόδια σας με το ισχίο να είναι σε απόσταση από το πάτωμα. Με τα χέρια σας να στηρίζονται στο πάτωμα, αρχίστε να πιέζετε προς τα κάτω στα πόδια σας και να σύρετε τους γοφούς σας προς τα πάνω. Κρατήστε τους ώμους σας ευθυγραμμισμένους με τη βάση του λαιμού σας, μετακινώντας το πίσω μέρος των ώμων μεταξύ τους έτσι ώστε οι ωμοπλάτες να είναι κοντά. Ανασηκώστε το στήθος σας προς το πηγούνι σας και το πηγούνι σας μακριά από το στήθος σας, έτσι ώστε οι ανώτεροι μύες να απομακρύνονται από το κεφάλι.

Ενισχύει τη σεξουαλική απόδοση.

Μελέτες έχουν βρει ότι 12 εβδομάδες γιόγκα μπορούν να βελτιώσουν τη σεξουαλική επιθυμία, διέγερση, απόδοση, οργασμό και ικανοποίηση τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες. Η γιόγκα αυξάνει τη ροή του αίματος στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, η οποία είναι σημαντική για την διέγερση και τις στύσεις.

Άσκηση: Bound Angle Pose

Καθίστε μαζί με τα πόδια σας και τα γόνατά σας να λυγίζουν και να φτάνουν προς το πάτωμα. Αναδιπλώστε αργά τα πόδια σας, ενώ προσπαθείτε να φέρετε τα γόνατά σας πιο κοντά στο έδαφος, ενώ κινείστε στη βουβωνική χώρα και εμπλέκετε τους μυς του πυελικού εδάφους.

Καλύτερος ύπνος

Ερευνητές από το Χάρβαρντ διαπίστωσαν ότι οκτώ εβδομάδες καθημερινής γιόγκα βελτίωσαν σημαντικά την ποιότητα ύπνου για άτομα με αϋπνία. Και μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι συνεδρίες γιόγκα δύο φορές την εβδομάδα βοηθούσαν τους επιζώντες του καρκίνου να κοιμούνται καλύτερα και να αισθάνονται λιγότερο κουρασμένοι.

Άσκηση: Corpse Pose με διαφραγματική αναπνοή.

Χαλαρώστε την πλάτη σας με τα πόδια σας λίγο ξεχωριστά και τα χέρια σας να επεκτείνονται στο πλάι σας. Εισπνεύστε και εκπνεύστε από τη μύτη, ακολουθήστε την αναπνοή και αισθανθείτε την κοιλιά να σηκώνεται και να πέφτει κάτω από τα χέρια σας. Η αναπνοή, οι μύες και ο νους πρέπει να είναι εντελώς χαλαροί.

Συντάκτης: Χριστίνα Γιώτη,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr