Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου

Αποφασίσατε να εντάξετε την άσκηση στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα και αναρωτιέστε ποια ώρα της ημέρας είναι καλύτερα να το κάνετε; Μην πάτε μακριά. Οι ειδικοί έχουν αποφανθεί εδώ και καιρό σε αυτό το ζήτημα. Η καλύτερα ώρα είναι μακράν το πρωί. Τα πλεονεκτήματα της πρωινής γυμναστικής είναι σημαντικά περισσότερα σε σχέση με τη γυμναστική οποιαδήποτε άλλη ώρα της ημέρας. Θέλετε να μάθετε το γιατί;

Τα πλεονεκτήματα της πρωινής γυμναστικής

Η πρωινή γυμναστική ξυπνάει τον οργανισμό, όπως ακριβώς συμβαίνει και με το πρωινό γεύμα: αυξάνει το μεταβολισμό και προκαλεί απελευθέρωση θερμότητας που διαρκεί τουλάχιστον 4 ώρες μετά. Αν ανήκετε δε στην κατηγορία των ανθρώπων που ενδιαφέρονται να χάσουν γρήγορα κιλά, τότε η πρωινή γυμναστική είναι ακριβώς αυτό που χρειάζεστε, καθώς το πρωί τα ενεργειακά επίπεδα του οργανισμού είναι χαμηλά, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αξιοποιεί περισσότερο τα αποθέματά του.

Τα οφέλη της πρωινής γυμναστικής συνοψίζονται σε 8 σημεία. Από την ενεργοποίηση του μεταβολισμού σας και το γρηγορότερο κάψιμο θερμίδων, μέχρι την καλύτερη ποιότητα ύπνου και τη διαύγεια πνεύματος. Δείτε γιατί συμβαίνουν αυτά:

Κρατάτε πιο εύκολα το πρόγραμμα

Είναι πολύ εύκολο να πείσετε τον εαυτό σας πως θα γυμναστείτε κατά τη διάρκεια κάποιου κενού σας μέσα στην ημέρα ή μεtά τη δουλειά. Το θέμα είναι εάν πραγματικά τηρείτε την υπόσχεσή σας και βρίσκετε κατά τη διάρκεια της ημέρας ουσιαστικό χρόνο για άθληση. Δεν είναι λίγες οι φορές που αναβάλλατε την προπόνησή σας με το πρόσχημα των ανειλημμένων υποσχέσεων ή του φόρτου εργασίας και βλέπετε την ημέρα να περνάει δίχως καν να έχετε περάσει το κατώφλι του γυμναστηρίου. Αν όμως ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα γυμναστικής μετά το πρωινό σας ξύπνημα, θα σας είναι πολύ πιο εύκολο να το ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας και να το ακολουθήσετε πιστά για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Ενεργοποιείτε «από νωρίς» το μεταβολισμό σας.

Όλοι μας γνωρίζουμε πως ο μεταβολισμός μας αλλάζει με την πάροδο των χρόνων. Σύμφωνα με μελέτες, μετά τα 40, ο βασικός μεταβολικός ρυθμός μειώνεται κατά 5% κάθε δεκαετία που περνάει. Η άσκηση ενεργοποιεί το μεταβολισμό σας και τον κρατά σε εγρήγορση για ώρες. Γιατί λοιπόν να μη θέσετε τις «μηχανές καύσης» σας σε λειτουργία όσο το δυνατόν πιο νωρίς το πρωί; Με αυτό τον τρόπο, ο μεταβολισμός σας θα «δουλεύει» και μετά την άσκηση, με αποτέλεσμα να καίτε θερμίδες ακόμη και όταν κάθεστε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν, δε, ανήκετε στην κατηγορία ανθρώπων που εργάζονται «καθηλωμένοι» σε μια καρέκλα, έχετε ένα λόγο παραπάνω για να κάνετε την πρωινή γυμναστική αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής σας.

Καίτε λίπος, άρα και περιττά κιλά

Τα επίπεδα του γλυκογόνου, δηλαδή οι αποθηκευμένοι υδατάνθρακες στους μυς και στο συκώτι, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα το πρωί, επειδή το τελευταίο γεύμα απέχει τουλάχιστον 10 ώρες. Έτσι, όταν οι υδατάνθρακες βρίσκονται σε μειωμένα επίπεδα, ο οργανισμός αναγκάζεται να παράγει ενέργεια από μια δευτερεύουσα πηγή, το σωματικό λίπος. Αν κάνετε, για παράδειγμα, αερόβια άσκηση αμέσως μετά από ένα γεύμα, θα κάψετε λιγότερο λίπος, γιατί το σώμα θα πρέπει πρώτα να κάψει τους υδατάνθρακες που μόλις έλαβε. Έτσι, η πρωινή άσκηση δημιουργεί τις καταλληλότερες συνθήκες για να κάψετε λίπος αντί υδατάνθρακες, και έτσι να χάσετε εύκολα και ανώδυνα τα παραπανίσια κιλά του χειμώνα.

Ξεκινάτε τη μέρα με ενέργεια αντί για εξάντληση

Αν η συσσωρευμένη κούραση έχει ως αποτέλεσμα τελευταία να νιώθετε εξουθενωμένοι, προσπαθήστε να γυμναστείτε νωρίς το πρωί. Η πρωινή προπόνηση θα απελευθερώσει τις ενδορφίνες, ορμόνες που παράγονται στον εγκέφαλο και έχουν μια φυσική «παυσίπονη» δράση, προκαλώντας αισθήματα ψυχικής ανάτασης και ευφορίας. Επίσης, με την άσκηση αυξάνεται σημαντικά μέσα στο αίμα η φαινυλαιθυλαμίνη, ουσία με αντικαταθλιπτική δράση, τονώνοντας την ψυχολογία και ενισχύοντας την αυτοπεποίθησή σας. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα πάρετε την απαιτούμενη ενέργεια για να αντεπεξέλθετε πολύ καλύτερα στις δραστηριότητές σας την υπόλοιπη μέρα, δίχως να νιώθετε σωματική ή ψυχική ατονία.

-Χτίζετε καλύτερη ποιότητα ζωής

Σύμφωνα με πορίσματα της έκθεσης με τίτλο «Φυσική δραστηριότητα και υγεία, Ουάσινγκτον 1996», η επίδραση της τακτικής φυσικής δραστηριότητας στην πνευματική υγεία επιφέρει ανακούφιση από το άγχος και βελτίωση της ψυχικής διάθεσης και ευεξίας, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής. Ένα «κακομεταχειρισμένο» πνεύμα και σώμα –προϊόν άτακτου ύπνου, κακής διατροφής και ζωής- μπορεί να βγει από το λήθαργο και να ανακτήσει τη χαμένη του ενέργεια με τη βοήθεια της γυμναστικής.

Η πρωινή άσκηση θα σας βοηθήσει να «καθαρίσετε» το μυαλό σας νωρίς από τις αρνητικές σκέψεις, αποκτώντας μια πιο υγιή και ισορροπημένη στάση ζωής.

Ρυθμίζετε πιο σωστά την όρεξή σας

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, σπαταλάτε πολύ ενέργεια, εξαντλείτε τα αποθέματά σας και προσπαθείτε να τα αναπληρώσετε με πολλά ενδιάμεσα γεύματα, τα οποία συνήθως αποτελούνται από ανθυγιεινά σνακ. Η πρωινή προπόνηση αναλαμβάνει να σας βγάλει από το διατροφικό αδιέξοδο, «οπλίζοντάς σας με την απαιτούμενη ενέργεια για φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις της ημέρας. Εφόσον λοιπόν αντλείτε πλέον ενέργεια από τη γυμναστική και όχι αποκλειστικά και μόνο από το φαγητό, θα καταφέρετε να ρυθμίσετε την όρεξή σας και να καταλαγιάσετε τις βουλιμικές τάσεις σας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Ακολουθώντας ένα σωστά προγραμματισμένο διαιτολόγιο, προσαρμοσμένο στην πρωινή άσκηση, θα δείτε άμεσα αποτελέσματα τόσο στη σιλουέτα όσο και στις διατροφικές σας συνήθειες. Το μυστικό ωστόσο βρίσκεται στην ώρα που θα φάτε το πρωινό. Η γυμναστική πριν από το γεύμα μπορεί να «σοκάρει» τον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα να «καίει» μυς για να εξασφαλίσει ενέργεια. Προσπαθήστε να φάτε ένα σνακ με λίγες θερμίδες, όπως ένα μήλο ή ένα γιαούρτι, περίπου 30 λεπτά με μια ώρα πριν από τη γυμναστική.

Καθαρίζετε το μυαλό σας και σκέφτεστε πιο καθαρά

Ίσως και να έχετε αντιληφθεί πως, έπειτα από μια καλή προπόνηση, αισθάνεστε περισσότερο έτοιμοι να αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε επικείμενη δυσκολία ή πρόκληση. Αυτό συμβαίνει διότι η άσκηση συμβάλλει, με τη μείωση της μυϊκής έντασης και την αύξηση του καρδιακού ρυθμού, στην πνευματική ηρεμία αλλά και στην εγρήγορση του οργανισμού, με αποτέλεσμα την ευκολότερη εύρεση λύσεων σε προβλήματα που σας βασανίζουν και σας οδηγήσουν σε αδιέξοδο.

Βελτιώνετε την ποιότητα του ύπνου σας

Η πρωινή τακτική γυμναστική έχει ως αποτέλεσμα καλύτερο είδος και ποιότητα ύπνου. Μελέτες έχουν δείξει ότι κυρίως στις γυναίκες η τακτική εκγύμναση κατά την πρωινή ζώνη με ήπιας μορφής ασκήσεις (π.χ. περπάτημα, ποδηλασία) βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου περισσότερο απ’ ό,τι η αντίστοιχη απογευματινή γυμναστική.

Συντάκτης: Έλλη Βασιλείου,

Influence:

Αρθρογράφος του flowmagazine.gr.